Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η τελική εικόνα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λίγες μέρες πριν τον αγιασμό

Η τελική εικόνα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λίγες μέρες πριν τον αγιασμό

0

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος αγιασμός στο 5ο Δημοτικό στις 09:30 κι εν συνεχεία στο 3ο Γενικό Λύκειο στις 10:30


Οι διευθύντριες της Α’ βάθμιας και της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Μάλαμα Σιδηροπούλου και Εύη Στυλιανίδου μιλούν στο «Ε» για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπως επίσης και για πρακτικά θέματα που αφορούν τη συνεργασία μαθητών-καθηγητών – γονέων/κηδεμόνων


Σχεδόν μία εβδομάδα έμεινε για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, μιας και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί θα ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025 αποχαιρετώντας γλυκά το καλοκαίρι.

Ο επίσημος καθιερωμένος αγιασμός για φέτος θα λάβει χώρα στο 5ο Δημοτικό στις 09:30 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο 3ο Γενικό Λύκειο στις 10:30 για την δευτεροβάθμια παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, όπως επίσης και των αρχών της πόλης.

Η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μάλαμα Σιδηροπούλου και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εύη Στυλιανίδου μιλούν στο «Ε» για τη νέα σχολική χρονιά. Επιπλέον, ειδική μνεία κάνουν στις προσλήψεις αναπληρωτών για φέτος και παράλληλα ευχαριστούν τον δήμο για την μέριμνά του πάνω στα σχολικά θέματα.

Η κ. Σιδηροπούλου διαβεβαιώνει πως έχουν γίνει οι διορισμοί από την προηγούμενη εβδομάδα, οι οποίοι αφορούν ικανό αριθμό εκπαιδευτικών.

«Διορίστηκαν και οι αναπληρωτές κάτι που σημαίνει πως στις 5 και 6 του μήνα θα είναι στα σχολεία. Έχουμε μεγάλο ποσοστό κάλυψης σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα, γιατί έγιναν και πάρα πολλοί διορισμοί», όπως τονίζει.

Ωστόσο, υποστηρίζει πως σίγουρα υπάρχουν κάποια κενά τα οποία είναι και απρόβλεπτα πολλές φορές, μιας και υπάρχουν μακροχρόνιες άδειες κύησης, αναρρωτικές, άδειες ανατροφής, που δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν.

Έτοιμα για τον αγιασμό τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας

«Κατά τα άλλα, τα σχολεία είναι έτοιμα. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες. Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Ξάνθης, τον δήμαρχο για την μέριμνα του πάνω σε αυτά τα θέματα, τα σχολικά. Ό,τι χρειάστηκε επιδιόρθωση, έχει πλέον ολοκληρωθεί και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», όπως χαρακτηριστικά προσθέτει.

Η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εύη Στυλιανίδου αναφορικά με τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά επισημαίνει πως γίνονται ανελλιπώς.

«Όσο κι αν προετοιμαστήκαμε και προγραμματίσαμε όλες μας τις ενέργειες, παρόλα αυτά οι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στην υγεία τους, έχουμε δηλαδή απουσίες για λόγους υγείας και οικογενειακούς ενδεχομένως. Αυτά τα κενά προκύπτουν ξαφνικά γι’ αυτό άλλωστε προσπαθούμε αυτές τις ημέρες να τα καλύψουμε», όπως δηλώνει.

«Οι προσλήψεις κάλυψαν το 90% των κενών», ωστόσο παραμένει «ακανθώδες» το ζήτημα

Για το κομμάτι των προσλήψεων εκπαιδευτικών, υπογραμμίζει:

«Οι προσλήψεις κάλυψαν το 90% των κενών, ωστόσο θα προκύψουν κενά και από τους εκπαιδευτικούς που θα προσληφθούν. Όταν, δηλαδή προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί-αναπληρωτές για να καλύψουν κενά, αυτά δεν καλύπτονται, διότι αυτοί που θα προσληφθούν, θα έχουν άλλες απουσίες. Δεν σημαίνει πως αυτοί που προσλαμβάνονται δεν μπορεί να έχουν την ίδια ημέρα άδειες λόγου χάριν κύησης ή ανατροφής. Οπότε συνεχίζει να μας προκύπτει το κενό, ενώ εμείς είμαστε ήσυχοι ότι είναι καλυμμένη η θέση. Έτσι, το Υπουργείο Παιδείας θα ξαναζητήσει τα νέα δεδομένα αμέσως μετά από αυτή την φάση προσλήψεων των αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τους αναπληρωτές. Πρόκειται για μία συνεχής δυναμική που αποβαίνει επίπονη για εμάς».

Εύη Στυλιανίδου: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει παιδί χωρίς δάσκαλο»

Η κ. Στυλιανίδου υπογράμμισε ότι «τα βιβλία έχουν διατεθεί σε όλα τα σχολεία, καθώς τον Ιούνιο έγινε η παραλαβή. Έχουμε τελειώσει με όλες τις εκκρεμότητες, έχουμε ολοκληρώσει και τον προγραμματισμό για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Όλα τα σχολεία είναι και θα συνεχίσουν να είναι καλυμμένα. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει παιδί χωρίς δάσκαλο! Επιπλέον, δείχνουμε μέριμνα και για  τις ανάγκες της ειδικής αγωγής στον βαθμό που μπορούμε. Πάντως δάσκαλος θα υπάρχει. Παράλληλα, προσπαθούμε να καλύψουμε τα μονοθέσια νηπιαγωγεία στα οποία μας προκύπτουν κενά, αφού θέλουμε να έχουμε ανοιχτές όλες τις σχολικές μονάδες»

Τέλος, η κ. Στυλιανίδου ευχόμενη καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και δύναμη στους γονείς, τους προτρέπει να μην ανησυχούν λαμβάνοντας υπόψιν λόγια και συμβουλές εξωτερικών παραγόντων, οι οποίοι επί της ουσίας δεν είναι υπεύθυνοι, είναι δηλαδή άνθρωποι εκτός εκπαίδευσης, εξωθεσμικοί.

«Εμείς θα κάνουμε το απολύτως δυνατό. Άλλωστε, την δουλειά μου την κάνω για όλα τα παιδιά. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη στο Υπουργείο Παιδείας, διότι θα γίνει αυτό που πρέπει», σημειώνει καταληκτικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…