Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Ξάνθη αποκτά συνδυαστική μονάδα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Η Ξάνθη αποκτά συνδυαστική μονάδα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

0

Για την απόφαση, το χρονοδιάγραμμα και τη σκοπιμότητα λειτουργίας της νέας θεραπευτικής δομής του ΟΚΑΝΑ, μιλά στο «Ε» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Αθανάσιος Θεοχάρης

Βαρύτητα θα δοθεί στην εξάρτηση από το αλκοόλ στο νεανικό πληθυσμό. Θα παρέχεται θεραπευτική φροντίδα για όλα τα είδη εξαρτήσεων

 

Μία ουσιαστική και προβληματική έλλειψη έρχεται να καλύψει η απόφαση για δημιουργία και λειτουργία συνδυαστικής μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην Ξάνθη. Πρόκειται για μία δομή, στην οποία θα δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση εξάρτησης από το αλκοόλ, αλλά παράλληλα θα παρέχει υποστήριξη και θεραπεία από τις άλλες εξαρτήσεις, όπως οι ψυχοδραστικές ουσίες καθώς και οι «νέες», όπως ονομάζονται εξαρτήσεις από τον τζόγο και το διαδίκτυο.

Η μονάδα αυτή θα εξυπηρετεί πολίτες της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής εστιάζοντας σε ζητήματα φροντίδας και θεραπείας, ενώ παράλληλα και συνδυαστικά, ενδεχομένως, θα λειτουργεί το Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση» που βρίσκεται ήδη κα λειτουργεί επί μακρό στην Ξάνθη.

Για το χρονοδιάγραμμα και τη λειτουργία της νέας συνδυαστικής μονάδας το «Ε» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Αθανάσιο Θεοχάρη, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο της επικείμενης λειτουργίας της δομής και παράλληλα έδωσε πληροφορίες για τον χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότησή της.

 

Η απενοχοποίηση από το αλκοόλ συντελεί στην αύξηση των προβλημάτων εξάρτησης

Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκε η ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας της δομής αυτής στην Ξάνθη. «Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει μία θεραπευτική μονάδα σε κάθε περιοχή. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αυτά της έκθεσης ESPAD που αφορά τις εξαρτήσεις στο νεανικό πληθυσμό και διενεργείται κάθε πέντε χρόνια, διαπιστώσαμε ένα πρόβλημα με το αλκοόλ στη Βόρεια Ελλάδα. Η έκθεση αποτυπώνει μία μείωση του ορίου ηλικίας στα 14-15 έτη, όπου τα άτομα ξεκινούν τη χρήση αλκοόλ και κάνναβης», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, εξηγώντας γιατί το ζήτημα της εξάρτησης από το αλκοόλ καταλαμβάνει όλο και περισσότερο έδαφος στις νεαρότερες ηλικίες. Όπως περιέγραψε, έχει την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των εξαρτήσεων γιατί δεν είναι απλά πιο επιβλαβές, αλλά κυρίως επειδή είναι νόμιμο, είναι και απενοχοποιημένο. Και συχνά, επειδή τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά, μπορεί να παρασυρθούν όταν οι εικόνες από το σπίτι και την οικογένεια δε δίνουν μήνυμα ορίου και προστασίας.

«Στόχος της λειτουργίας της μονάδας είναι συνδυαστικά η πρόληψη και η αντιμετώπιση, με κύριο ζητούμενο της ευαισθητοποίηση. Δηλαδή, να μπορούν οι γονείς και το οικογενειακό περιβάλλον εν γένει να διακρίνουν στοιχεία διαφοροποίησης στη συμπεριφορά, να βρούμε δηλαδή τη γενεσιουργό αιτία που προκαλεί το πρόβλημα στη διαχείριση και χρήση του αλκοόλ ή και των άλλων εξαρτήσεων», σημείωσε ο ίδιος.

«Στη συνδυαστική μονάδα η θεραπευτική επιλογή θα κρίνεται με βάση την κατάσταση. Επιδιώκουμε να κοντύνουμε το δρόμο από τη μία φάση στην άλλη»
Αθανάσιος Θεοχάρης
Πρόεδρος ΟΚΑΝΑ

Εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Εταιρικό Σύμφωνο της ΠΑΜΘ

Στην περιοχή της Ξάνθης η έλλειψη θεραπευτικής μονάδας και οι αρνητικές συνέπειες για τα άτομα με εξαρτήσεις και το περιβάλλον τους είναι γνωστή και διαπιστωμένη στην Ξάνθη από καιρό. Το «Κέντρο Πρόληψης» που λειτουργεί αλλά και η παρουσία του «ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ» δεν μπορούν να καλύψουν τις θεραπευτικές ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή είναι εξόχως κοστοβόρο, αλλά και ψυχολογικά επιβαρυντικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις να πρέπει να μετακινηθούν σε κάποια άλλη περιοχή. Και γι’ αυτό άλλωστε, λίγες ήταν οι περιπτώσεις ατόμων που αξιολογούσαν ως δυνατότητα την υποστήριξη από ένα επιστημονικά θεραπευτικό περιβάλλον για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Σήμερα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θεοχάρης, έχει εγκριθεί η σκοπιμότητα για την ίδρυση της συνδυαστικής μονάδας και θα χρηματοδοτηθεί με 488.00 κατ’ έτος μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από το Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 (νέο ΕΣΠΑ). Αναμένεται η εξειδίκευση από την Περιφέρεια, οπότε η τυπική ένταξη εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί τους επόμενους 5-6 μήνες.

Ως προς την επιλογή της Ξάνθης, ο κ. Θεοχάρης μας πληροφόρησε ότι προηγήθηκε συζήτηση και επαφές με ανθρώπους του οικείου επιστημονικού χώρου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σπύρος Σαπουνάς ενδοκρινολόγος και αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, γνώριμος στην Ξάνθη από την περίοδο της πανδημίας, όταν και διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, και άλλους κοινωνικούς φορείς, που κατέδειξαν τη μεγάλη ανάγκη που έχει διαπιστωθεί στην περιοχή.

Εκτίμησε δε, ότι συνήθως οι δομές στην επαρχία διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν 100-150 άτομα, αριθμός που μπορεί να αλλάξει βέβαια ανάλογα με τον επιπολασμό.

Πάντως για τη χωροθέτηση της μονάδας εντός της πόλης της Ξάνθης, σχολίασε ότι το στάδιο είναι ακόμη πρώιμο.

 

Λειτουργία υπό την καθοδήγηση Διεπιστημονικής ομάδας

Η συνδυαστική μονάδα θα διαθέτει διεπιστημονική ομάδα και θα στελεχωθεί με γιατρό, νοσηλευτή, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και εν γένει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα είναι σε θέση να διαχειριστεί από τη θεραπευτική φροντίδα μέχρι τις πολύ δύσκολες καταστάσεις. Θα παρέχεται ιατρονοσηλευτική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, αλλά και καθοδήγηση σε θέματα κοινωνικής στήριξης, κοινωνικότητας και λειτουργικότητας, τα οποία, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης είναι εξίσου σημαντικά για την υποστήριξη και την επανένταξη των ανθρώπων με εξαρτήσεις.

Ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ο κ. Θεοχάρης στάθηκε στη νέα συνθήκη που δημιουργείται στο χώρο της ψυχικής υγείας. «Με το νέο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, η συνδυαστική μονάδα θα μπορεί να παρέχει την υποστήριξη και θεραπεία, ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου που προκρίνεται και η καλύτερη θεραπευτική επιλογή. Ο νέος Οργανισμός παρέχει ενιαία διοικητική υποστήριξη και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να δίνετε στον καθένα η δυνατότητα να επιλέγει. Από το στεγνό πρόγραμμα έως την αποκατάσταση και την αποτοξίνωση. Επιχειρούμε ουσιαστικά να ‘κοντύνουμε’ το δρόμο από τη μία φάση στην άλλη», εξήγησε ο ίδιος, ενημερώνοντας παράλληλα ότι σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση είναι και η απόφαση για τη δημιουργία Μονάδας Αποτοξίνωσης στην Αλεξανδρούπολη και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

 

Προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του φόβου και του στίγματος

Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επέμεινε στη βασική προτεραιότητα που είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξαρτήσεις ώστε να μη φοβούνται. «Να υπερβούμε ως κοινωνία το στίγμα της εξάρτησης και τον αποκλεισμό, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραδεχθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους, να απευθύνονται σε ειδικούς και να λαμβάνουν ορθές οδηγίες και καθοδήγηση», ανέφερε.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει κουλτούρα και δομές απεξάρτησης αποτελούν μία πολύ σοβαρή πρόκληση, ενώ συμμερίστηκε τον προβληματισμό για την ανάγκη εξασφάλισης συνεχούς και απαρέγκλιτης λειτουργίας, προκειμένου οι συνάνθρωποι με εξαρτήσεις να βρουν ένα πραγματικό καταφύγιο που θα περιλαμβάνει από τη θεραπεία έως την κοινωνική τους υποστήριξη και επανένταξη.

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…