Μείωση της παραγωγής μελιού από την ανομβρία στην περιοχή μας – Φόβος και τρόμος και οι …μελισσοφάγοι
Μιλούν στο «Ε» ο Γιώργος Μίχου πρόεδρος του Μελισσοκομικού συλλόγου Ξάνθης, και ο Παναγιώτης Καραπαναγιωτίδης, μελισσοκόμος
Μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή μελιού στον τόπο μας. Ο τρύγος που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο δεν είχε αποδόσεις και οι μελισσοκόμοι ανησυχούν για μείωση του πληθυσμού των μελισσών οι οποίες εκτός από την παραγωγή μελιού είναι ρυθμιστές όλου του παραγωγικού κύκλου καθώς επιτελούν την επικονίαση των ειδών. Αιτία για όλα αυτά είναι η κλιματική κρίση που έφερε την παρατεταμένη ανομβρία με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη ανθοφορία και άρα γύρη.
Μείωση της παραγωγής μελιού από την ανομβρία
Την ανησυχία για το μέλλον της μελισσοκομίας εκφράζει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ξάνθης Γιώργος Μίχου. Πρόκειται για έναν νεοσύστατο σύλλογος που αριθμεί 30 μέλη επαγγελματιών μελισσοκόμων και αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού που υπήρχε παλιότερα και ανέστειλε τη λειτουργία του. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας η ανομβρία είχε ακραία μορφή ενώ σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα δημιούργησαν τις πιο αντίξοες συνθήκες για την παραγωγή μελιού: «Φέτος η παραγωγή μελιού είναι μειωμένη. Το οξύμωρο είναι ότι κατά τόπους υπάρχουν κάποιες καλές παραγωγές αλλά η γενική εικόνα είναι πτώση: Είχαμε μια περίεργη χρονιά. Στην Θράκη μας επηρεάζει ιδιαίτερη η κλιματική αλλαγή από το 2019 και μετέπειτα. Έχουμε μεγάλες περιόδους ανομβρίας και βοριάδες. Το περίεργο αυτές οι συνθήκες περιορίζονται στην Ξάνθη. Στην Δράμα και στην Καβάλα είναι τελείως διαφορετικά. Είχαμε και ήπιο χειμώνα, χωρίς καθόλου χιόνι ώστε να τροφοδοτηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Όλα αυτά επηρέασαν αρνητικά τις μέλισσες», επισημαίνει ο κ. Μίχου.
Φόβος και τρόμος οι μελισσοφάγοι
Όμως οι μέλισσες της Ξάνθης δεν έχουν εχθρούς μόνο τον κακό καιρό αλλά και τους…μελισσοφάγους. Όπως μας λέει ο κ. Μίχου είναι ένα μεταναστευτικό προστατευόμενο είδος που είναι ο φόβος και ο τρόμος των μελισσών: «Αυτά τα πουλιά είναι μάστιγα για τις μέλισσες, κι επειδή είναι προστατευόμενο είδος έχει αυξηθεί ο πληθυσμό στους. Οι μέλισσες κλείνονται μέσα στις κυψέλες από τον φόβο τους και δεν κυκλοφορούν ώστε να συλλέξουν γύρη. Αυτό είναι και ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε οι μελισσοκόμοι. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι δεν πήγε καλά η παραγωγή, όπως οι αγρότες ή οι κτηνοτρόφοι. Υπάρχει ο ΕΛΓΑ αλλά δεν καλύπτει ούτε την καταστροφή από τα πουλιά ούτε από την ανομβρία», επισημαίνει ο κ. Μίχου.
Παρά την μείωση της παραγωγής δεν ακρίβυνε η τιμή του μελιού
Σ’ ότι αφορά τις τιμές ο κ. Μίχου που διαθέτει το μέλι που παράγει σε ένα στενό κύκλο όπως και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι της περιοχής μας, αναφέρει πως δεν υπάρχει αύξηση: «Η τιμή παραμένει στα 7 – 8 ευρώ το κιλό. Είναι χαμηλή για το μέλι ένα φυσικό προϊόν. Θα έπρεπε να είναι πάνω από 10 ευρώ. Όλα έχουν ακριβύνει και μόνο το μέλι παραμένει ίδια τιμή αλλά έχουμε προσωπική επαφή με τους πελάτες μας δεν κάνουμε αύξηση. Η χονδρική τιμή για τις εταιρείες είναι 2,80 έως 4,20 το κιλό».
30 χρόνια μελισσοκόμος τέτοια χρονιά δεν είδε…
Τριάντα χρόνια μελισσοκόμος ο Παναγιώτης Καραπαναγιωτίδης που διετέλεσε και πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού μας περιγράφει μια δραματική εικόνα: «Τριάντα χρόνια τέτοια χρονιά δεν έχω δει. Η κατάσταση είναι δραματική. Τέτοια ξηρασία, ανομβρία, αέρας. Οι μέλισσες κινδυνεύουν. Δεν έχει γύρη και δεν γεννάνε οι μέλισσες. Έχουμε μικρούς πληθυσμούς κι αν κάνει κανένα δυνατό κρύο θα χάσουμε πολλά μελίσσια. Παντού υπάρχει κλιματική αλλαγή αλλά στην Θράκη είναι πολύ εμφανής», επισημαίνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης και επικαλείται τον καθηγητή Μελισσοκομίας του ΑΠΘ Ανδρέα Θρασυβούλου, ο οποίος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο για το μέλλον της μελισσοκομίας ανέδειξε τα προβλήματα του κλάδου από την κλιματική αλλαγή που εντοπίζονται ιδιαίτερα στην Θράκη από όλη τη Βόρειο Ελλάδα.
Η ημερίδα για την μελισσοκομία και η νοθεία στο μέλι
Στην ημερίδα αναφέρθηκε και ο κ. Μίχου και στην συμβολή του κ. Θρασυβούλου ιδιαίτερα στο θέμα της πάταξης των ελληνοποιήσεων μελιού και στην νοθεία με μέλι συνήθως από την Κίνα, που όπως είπε, «είναι κοινό μυστικό ότι γίνονται ελληνοποιήσεις από μεγάλες εταιρείες αλλά δεν εντοπίζονται γιατί είναι δύσκολη η ανίχνευσή τους στην γυροσκοπική ανάλυση. Ο κ. Θρασυβούλου ένας εξαίρετος επιστήμονας έχει προτείνει 16 τρόπους για να εντοπισμό της νοθείας στο μέλι αλλά δεν έχει εισακουστεί από τους αρμόδιους φορείς για ευνόητους λόγους», καταλήγει ο κ. Μίχου.