Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η Ανατολική Μακεδονία εκπέμπει «SOS» για την κλιματική κρίση

Η Ανατολική Μακεδονία εκπέμπει «SOS» για την κλιματική κρίση

0

Σοβαρά προβλήματα σε ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες


Επιστολή που ισοδυναμεί με κραυγή αγωνίας προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους φορείς της αυτοδιοίκησης απέστειλαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καβάλας, Παγγαίου και Δράμας. Όπως επισημαίνουν σε αυτήν, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, στις εν λόγω περιοχές προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα τόσο από τις χαλαζοπτώσεις και τις πλημμύρες, όσο και από τον καύσωνα και την έντονη ξηρασία το φετινό καλοκαίρι, πλήττοντας ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες της Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, σε έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων έγιναν ανεπανόρθωτες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, σόγιας, ελαιοκράμβης και άλλες, με συνέπεια απώλεια σε αποδόσεις σε ποσοστό 60%-70% και ενίοτε έως 100% της παραγωγής. Καταγράφουν, επίσης, την ακαρπία σε ελιά, αμπέλι και αμύγδαλο το 2023 στην Πιερία Κοιλάδα του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, με απώλεια στις αποδόσεις 50% με 60%, για την οποία δεν έλαβαν αποζημίωση. Η περσινή ακαρπία οφείλεται σε ισχυρή χαλαζόπτωση του 2022.

Ξηρασία

Ο Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, που αριθμεί 1.110 μέλη, τονίζει ότι η κλιματική κρίση προκάλεσε σειρά προβλημάτων μετά από τρεις άνυδρους χειμώνες και πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, με συνέπεια να ξεραθούν χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή Τενάγη και όχι μόνο. Στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ξήρανση γεωτρήσεων και χαμηλό υδροφόρο ορίζοντα.

Οι σύλλογοι ζητούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα Διαχείρισης των Υδάτων. Επ’ αυτού, ο κ. Γρουζίδης εξηγεί πως υπάρχουν έργα υποδομής και ο ΤΟΕΒ Πιερίας Κοιλάδας λειτουργεί υποδειγματικά, αρδεύοντας 25.000 με 35.000 στρέμματα.

«Δεν υπάρχουν φθορές στα δίκτυα, αλλά δεν έγιναν τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το φράγμα του Μαρμαρά που είναι ημιτελές επί δύο δεκαετίες. Το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Αν τελειώσει, θα αρδεύονται πάνω από 30.000 στρέμματα και θα εμπλουτίσει τα υπόγεια ύδατα. Μέχρι τώρα, τους χειμερινούς μήνες, τα νερά καταλήγουν στη θάλασσα». Ο κ. Γρουζίδης καταγράφει στις συνέπειες τη μείωση της παραγωγής σε ποσοστά από 30% έως και 80% σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου. «Φέτος, αντιμετωπίσαμε και μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας. Στέρεψαν οι πηγές που κατέβαζαν τα νερά στην κεντρική διώρυγα των Τεναγών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει υπάρδευση, γιατί είναι τυρφώνας, γεμίζει το κανάλι, βγαίνει το νερό και μπαίνει από κάτω από την τύρφη και όλη η κοιλάδα επιπλέει πάνω στο νερό, που όμως δεν υπάρχει πια».

Καταστροφική η χρονιά

Οι παραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν για απώλεια παραγωγής από τις προηγούμενες χρονιές, παρά τους εμπεριστατωμένους φακέλους που έστειλαν. Η περσινή χρονιά ήταν ελλειμματική για όλα τα προϊόντα, αλλά η φετινή είναι καταστροφική, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του συλλόγου. «Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα μειωθούν στο ελάχιστο», τονίζει.

Η περιοχή είναι γνωστή για τις δυναμικές και εξαγώγιμες καλλιέργειες, όπως η ελιά Χαλκιδικής, τα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια που παράγουν εκλεκτούς οίνους, το σπαράγγι και το ακτινίδιο.

Όπως τονίζει ο κ. Γρουζίδης, το υπουργείο και οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα κονδύλια που μπορούν να απορροφήσουν για την αποζημίωση των παραγωγών. Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ανήκει στη Μεσόγειο και θα μπορούσε η Ευρώπη να διαμορφώσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τον Νότο, που πλήττεται από την κλιματική κρίση.

Παρέμβαση για την Χαλαζική Προστασία

Η περιφέρεια έστειλε επιστολή-παρέμβαση στο ΥΠΑΑΤ, ζητώντας να αρθεί η αδικία που επιχειρείται σε βάρος των ΠΕ Καβάλας και Θάσου με το δημοπρατούμενο σχέδιο Εναέριας Χαλαζικής Προστασίας. Υπογραμμίζεται εγγράφως ότι αποτελεί πάγιο αίτημα η πλήρης κάλυψη της ΠΕ Καβάλας από το σύστημα της Εναέριας Χαλαζικής Προστασίας και παρουσιάζονται δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι αποζημιώσεις που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια είναι πολλαπλάσια ποσά από το κόστος της επέκτασης της αντιχαλαζικής προστασίας στο σύνολο των αγροτικών καλλιεργειών.

Ο κ. Γρουζίδης τονίζει ότι συστρατεύονται οι Αγροτικοί Σύλλογοι, ο Δήμος Παγγαίου και το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Πηγή: ypaithros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…