Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υγεία ΓΝΞ: «Χείρα βοηθείας» τα κίνητρα στους γιατρούς

ΓΝΞ: «Χείρα βοηθείας» τα κίνητρα στους γιατρούς

0

Εντάχθηκε στην κατηγορία άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ το νοσοκομείο μας – Μπόνους 300 + 300 + μόρια για τους γιατρούς που θα επιλέξουν το νοσοκομείο Ξάνθης

 

Ικανοποίηση στους γιατρούς– crash test για τα κίνητρα οι προκηρύξεις να μην βγαίνουν άγονες

 

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Ξάνθης. Παρότι φτάσαμε στο «και πέντε» και λίγο πριν την κατάρρευση, όπως γράψαμε στο ρεπορτάζ της Παρασκευής, το υπουργείο Υγείας το εντάσσει τελικά στην κατηγορία Α «άγονο» με 300 ευρώ μπόνους τον μήνα σ’ όλους τους γιατρούς που υπηρετούν σ’ αυτό και σ’ αυτούς που θα’ ρθουν. Επίσης αν διαθέτουν μία από τις 18 ειδικότητες που θα πριμοδοτηθούν με επιπλέον 300 ευρώ και θα έχουν έξτρα μοριοδότηση. Ένα αίτημα χρόνων του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ξάνθης, προκειμένου να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και να μην βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις. Αυτό άλλωστε θα αποτελέσει και την «λυδία λίθο» που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Αν τελικά σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος μέσω αυτών των κινήτρων και το νοσοκομείο μας γίνει επιλέξιμο από τους γιατρούς.

Μπόνους 300 + 300 + μόρια για τους γιατρούς που θα επιλέξουν το νοσοκομείο Ξάνθης

Ειδικότερα με την ΚΥΑ που υπογράφηκε την Πέμπτη από τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη θεσμοθετούνται οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς του ΕΣΥ για 169 σημεία του ελληνικού χάρτη που ξεκινούν από 200 ευρώ το μήνα και φτάνουν έως και τα 600 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και το 20% των μηνιαίων απολαβών των γιατρών, αναλόγως τη βαθμίδα τους, την ειδικότητα και την περιοχή που εργάζονται.

Συγκεκριμένα στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ στις οποίες έχει ενταχθεί το νοσοκομείο Ξάνθης, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ. Επίσης  Για τις 18 ιατρικές ειδικότητες καταβάλλεται α) επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ (δηλαδή συνολικά 600 ευρώ), εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α΄ και β) επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ (δηλαδή συνολικά 400 ευρώ), εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β.

Πώς αποτυπώνεται η νέα ρύθμιση στους μισθούς των γιατρών

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1.000 ευρώ (δηλαδή περίπου 100 ευρώ το μήνα) ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ. Παράλληλα, ιατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

Όπως προκύπτει από παλαιότερες ανακοινώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, ένας Διευθυντής ΕΣΥ λαμβάνει 2.358 ευρώ μεικτά, ένας Επιμελητής Α’ 2213 μεικτά, και ένας Επιμελητής Β’ 1958 μεικτά. Οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν μηνιαίες απολαβές περί τα 1.550 ευρώ μεικτά.

Εάν λάβει κανείς το παράδειγμα του Επιμελητή Α’, τα ποσοστά των νέων κινήτρων επί του μισθού τους έχουν ως εξής: Για οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα, εκτός των 18, και για άγονη περιοχή του πίνακα Α΄το «μπόνους» ανέρχεται στο 12% του μισθού του. Ο ίδιος γιατρός για περιοχή του πίνακα Β’ θα λάβει επίδομα που αντιστοιχεί στο 8,3% του μισθού του. Αντίστοιχα, για έναν Επιμελητή Α’ που ανήκει σε μία από τις 18 ιατρικές ειδικότητες, το ύψος του κινήτρου ανέρχεται στο 21% του μηνιαίου μισθού του όταν πρόκειται για άγονη περιοχή τύπου Α’ και στο 15% του μισθού του όταν πρόκειται για άγονη περιοχή τύπου Β’. Για έναν Επιμελητή Β’ τα νέα οικονομικά κίνητρα μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και στο 23,4% του μηνιαίου μισθού του εάν πρόκειται για μία από τις 18 ιατρικές ειδικότητες σε άγονες περιοχές Α’.

Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης: «Να κάνουμε τώρα σημαία μας να προκηρυχθούν  και οι 8 κενές θέσεις άμεσα»

Κληθείς να σχολιάσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Γιάννης Σπανόπουλος τόνισε ότι ήταν αυτά που ζητούσαν χρόνια οι γιατροί δηλαδή οικονομικά κίνητρα. Ωστόσο επιφυλάχθηκε να δει όπως είπε στην πράξη πως θα λειτουργήσουν: «Ήταν πάγιο αίτημά μας να ενταχθεί το νοσοκομείο μας στην κατηγορία άγονα ώστε να χορηγούνται επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να μην βγαίνουν οι προκηρύξεις άγονες. Είναι λοιπόν προς την θετική κατεύθυνση τα μέτρα αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε τώρα σημαία μας είναι να προκηρυχθούν  και οι 8 κενές θέσεις άμεσα. Εκεί θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα των κινήτρων». Να σημειώσουμε ότι εκτός των κινήτρων αυτών η ΚΥΑ δίνει τη δυνατότητα οι δήμοι να παρέχουν στεγαστικό επίδομα στους γιατρούς κι αυτό επίσης είναι άλλο ένα σημαντικό κίνητρο. Έτσι θα διευκολυνθεί και ο δήμος Ξάνθης που έχει λάβει απόφαση για επίδομα στους γιατρούς.

Ικανοποίηση στους γιατρούς του νοσοκομείου μας – crash test για τα κίνητρα οι προκηρύξεις να μην βγαίνουν άγονες

Την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν τα κίνητρα εκφράζει ο γιατρός του νοσοκομείου Ξάνθης και μέλος της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ξ, Γκουτζοβελίδης Άγγελος: «Τα ζητούμε εδώ και καιρό.  Είναι προς την σωστή κατεύθυνση και είμαστε ικανοποιημένοι. Ελπίζουμε να δούμε να λειτουργούν στην πράξη. Κι αυτό θα φανεί στις προκηρύξεις αν πάψουν να βγαίνουν άγονες. Αν αυτά τα κίνητρα είναι ικανά να σπάσουν αυτό το φαύλο κύκλο που αναπαράγεται με τις κακές μισθολογικές απολαβές και τις κακές συνθήκες εργασίας που καθιστούν μη ελκυστικό του ΕΣΥ και το καταδικάζουν σε  ένα σπιράλ θανάτου…»

Ο κ. Γκουτζοβελίνης ανέφερε ότι τα προβλήματα στο ΕΣΥ και στο νοσοκομείο Ξάνθης ξεκίνησαν τα χρόνια της κρίσης με τις μεγάλες περικοπές στους μισθούς των γιατρών, την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εφημεριών και την περικοπή των επιδομάτων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Υγεία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πέντε κριτήρια για δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους

Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσει το μέτρο της δωρεάν παροχής φαρμάκων σε τουλάχιστον 130.000 …