Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φτηνότερη η θέρμανση με καυσόξυλα τον φετινό χειμώνα

Φτηνότερη η θέρμανση με καυσόξυλα τον φετινό χειμώνα

0

Στα 180 ευρώ ο τόνος η τιμή τους. Μείωση 20 ευρώ/τόνο από πέρσι και 100 ευρώ από πρόπερσι  – Μισή τιμή από το 2021 το πέλλετ


Μόνο 2 χωρικά για τα χωριά του Δήμου Μύκης και 7 χωρικά για τα χωριά της Σταυρούπολης από τα Δασαρχεία


Καλά τα νέα για όσους έχουν επιλέξει ως πηγή θέρμανσης ξυλόσομπες και τζάκια καθώς οι τιμές στα καυσόξυλα και στα πέλλετ διανύουν την μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 2- 3 χρόνων και κατά συνέπεια δεν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βγάλουν τον χειμώνα. Σύμφωνα μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα στις τιμές και αν διαθέτουν ένα σπίτι με μόνωση θα εξοικονομήσουν έως και τα μισά λεφτά από τα πέλλετ και περίπου το 40% από τα καυσόξυλα που ξόδευαν για όλη τη σεζόν.


Μείωση 20 ευρώ στον τόνο από πέρσι στα καυσόξυλα – Στα 180 ευρώ η τιμή του

Στον περυσινό ήπιο χειμώνα αποδίδει την μείωση των τιμών στα καυσόξυλα ο Απτουλλάχ Κιασήφ Ι. ιδιοκτήτης της εταιρείας πώλησης καυσόξυλων – κάρβουνων – πέλλετ που έχει έδρα τον Νέο Ζυγό, Ξάνθης ενώ μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για ότι υπάρχει στην αγορά καυσόξυλων αλλά και οδηγίες προς τους καταναλωτές.

«Οι τιμές φέτος στα καυσόξυλα και στα πέλλετ είναι πεσμένες από την άνοιξη ακόμη. Αιτία είναι ο ήπιος χειμώνας. Δεν καταναλώθηκαν όλες οι προμήθειές έτσι υπάρχει απόθεμα και στους καταναλωτές και στην αγορά. Οι τιμές φέτος είναι 20 ευρώ χαμηλότερες στον τόνο από πέρσι. Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι 180 ευρώ ο τόνος ενώ πέρσι ήταν 200 ευρώ και πρόπερσι 250 – 280 ευρώ. Η αγορά έχει επάρκεια και δεν προβλέπεται άνοδος στις τιμές».

Έχει παραγγελίες και επάρκεια

Αναφορικά με την κίνηση που παραδοσιακά αρχίζει από τον Αύγουστο ο κ. Κιασήφ σημείωσε πως υπάρχει κίνηση όχι όμως τόση που να δημιουργείται …μποτιλιάρισμα όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προτιμότερο γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να εξυπηρετήσουμε σωστά κα όπως θέλουμε τους πελάτες μας. Να παραδώσουμε την παραγγελία στην ώρα της και με τη σωστή κοπή ενώ όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση μοιραία υπάρχουν καθυστερήσεις».

Μισή τιμή από το 2021 το πέλλετ

Σ’ ότι αφορά το πέλλετ φέτος η τιμή στο ελληνικό πέλλετ έπεσε στα 350 ευρώ ο τόνος από 390 ευρώ πέρσι, ενώ στο εισαγόμενο λευκό η τιμή φέτος είναι 350 – 380 ευρώ ενώ πέρσι 450 – 480 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το 2021 το πέλλετ κόστιζε 700 ευρώ ο τόνος: «Είναι αδικαιολόγητη αυτή τη τιμή που είχε το πέλλετ το 2021. Ένας μεροκαματιάρης με μισθό 700 – 1000 ευρώ θα έπρεπε να διαθέσει ένα μισθό για να έχει θέρμανση με πέλλετ», τονίζει ο κ. Κιασήφ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένα νοικοκυριό κάτω υπό προϋποθέσεις χρειάζεται 1,5 με 2 τόνους πέλλετ για να βγάλει τον χειμώνα και 3 τόνους καυσόξυλα.

Οδηγίες προς τα νοικοκυριά για τα καυσόξυλα – Τι να προσέχουν

Οι προϋποθέσεις όπως τις έθεσε ο κ. Κιασήφ είναι η ένταση των καιρικών φαινομένων και η μόνωση των κατοικιών, αλλά και η ποιότητα των καυσόξυλων.  Κι αν στο πρώτο δεν χωρά ανθρωπογενής παρέμβαση στο δεύτερο και στο τρίτο είναι απολύτως στο ανθρώπινο χέρι. «Η μόνωση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Αν ένα σπίτι έχει μια σωστή μόνωση και σωστή εγκατάσταση μπορεί να κάνει μεγάλη εξοικονόμηση σε θέρμανση. Επίσης είναι πολύ σημαντικό το ξύλο να είναι ξερό, να μην έχει υγρασία. Γι’ αυτό πρέπει οι προμήθειες να γίνονται από τον Ιούνιο – Ιούλιο. Όσο πιο ξηρό είναι το ξύλο τόσο καλύτερη απόδοση έχει και λιγότερη ποσότητα χρειάζεται να ξοδευτεί. Γι’ αυτό συνιστούμε στους καταναλωτές από νωρίς να κάνουν έρευνα αγοράς και επιλέγουν αυτό που τους συμφέρει και όχι να ψάχνουν τελευταία στιγμή».

Τέλος ο κ. Κιασήφ ανέφερε πως υπάρχει επάρκεια με ξύλα ελληνικά και πως τα δύο τελευταία χρόνια δεν γίνονται εισαγωγές από Βουλγαρία όπως τα προηγούμενα που παρουσιάζονταν ελλείψεις στην αγορά.

Τα λεγόμενα του κ. Κιαήφ επιβεβαιώνει απόλυτα και ο Κελεντζή Ερκάν, ιδιοκτήτης εταιρείας που έχει έδρα το Σούνιο: «Οι τιμές στα καυσόξυλα είναι 30 – 40 ευρώ χαμηλότερες από πέρσι στον τόνο και 30% στο πέλλετ. Δεν έκανε χειμώνα και υπάρχουν πολλά αποθέματα. Υπάρχει επάρκεια», αναφέρει.

Μόνο 2 χωρικά για τα χωριά του Δήμου Μύκης και  7 χωρικά για τα χωριά της Σταυρούπολης

Τι  γίνεται με το πρόγραμμα διάθεσης ξύλων σε κατοίκους των ορεινών χωριών (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας) που υλοποιούν τα Δασαρχεία Ξάνθης για τον Δήμο Μύκης  και το Δασαρχείο  Σταυρούπολης για τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης;

Όπως ενημερωθήκαμε αρμοδίως από το Δασαρχείο Ξάνθης φέτος η πίστωση που έχει δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο για  υλοτομήσεις είναι μόνο 130.000 ευρώ ενώ πέρσι ήταν 180.000 ευρώ. Δεδομένου ότι οι αιτήσεις των δικαιούχων στον δήμο Μύκης  ξεπερνούν τις 2.000 αυτά τα χρήματα φτάνουν δε φτάνουν για 2 χωρικά στα χωριά, όπως υπολογίζουν στο Δασαρχείο Ξάνθης, ενώ παλαιότερα χορηγούνται πάνω από 5 χωρικά.

Αντίστοιχα στο Δασαρχείο Σταυρούπολης οι πιστώσεις ανέρχονται σε 100.000 ευρώ και οι αιτήσεις περίπου στις 500. Αυτό σημαίνει ότι θα χορηγηθούν πολύ περισσότερα χωρικά. Να σημειώσουμε ότι πέρσι χορηγήθηκαν 7 χωρικά στα χωριά της Σταυρούπολης και από 2 – 3 χωρικά στα χωριά του Δήμου Μύκης. Κι αυτό αναμένεται να ισχύσει και φέτος αν και εφόσον δεν δουν κι άλλα χρήματα από το υπουργείο.

Να διευκρινίσουμε ότι ένα χωρικό είναι περίπου 550 κιλά δηλαδή περίπου 1 και 2, 5 τόνοι αντίστοιχα που βεβαίως για τα ορεινά χωριά δεν επαρκούν όσο ήπιος και να είναι ο χειμώνας!

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…