Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ετοιμάζεται Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τους ηλικιωμένους της Ξάνθης

Ετοιμάζεται Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για τους ηλικιωμένους της Ξάνθης

0

Μια δομή που θα παρέχει φροντίδα και θα συμβάλλει στην οικογενειακή συνοχή – Μιλά ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Κ. Γκαγκαλίδης


Προληπτική ιατρική για γυναίκες άνω των 45 –  Ετοιμάζεται δομή για γυναίκες θύματα βίας και διακρίσεων  – Τεστ μνήμης σε ηλικιωμένους την Τετάρτη στο ΚΑΠΗ


Την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες θέτει σε προτεραιότητα, η δημοτική αρχή Ξάνθης με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται  παρεμβάσεις και δράσεις σε πολλά επίπεδα με αποδέκτες κυρίως την ομάδα των ηλικιωμένων αλλά και των γυναικών και ανηλίκων θυμάτων βίας και ρατσισμού.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)

Η πρώτη παρέμβαση αφορά του ηλικιωμένους και ιδιαίτερα αυτούς που χρειάζονται φροντίδα λόγω προβλημάτων υγείας είτε νοητικά είτε κινητικά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να την προσφέρουν είτε γιατί δουλεύουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προλάβουν κάποιον να φροντίζει τον άνθρωπό τους όταν αυτοί λείπουν και φυσικά δεν αναζητούν λύση όπως το γηροκομείο.  Τη λύση σ’ αυτά τα άτομα τη δίνει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως μας εξηγεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Γκαγκαλίδης πρόκειται για μια δομή όπου θα φιλοξενεί από  ηλικιωμένους τις πρωινές ώρες , όπως αντίστοιχα γίνεται με τους παιδικούς σταθμούς. Σ’ αυτή την δομή οι ηλικιωμένοι θα έχουν ιατρική φροντίδα και ημιδιατροφή και μετά θα επιστρέφουν στην οικία τους: «Το ΚΗΦΗ είναι μια δομή προστασίας των ηλικιωμένων αλλά και παράλληλα παρέχει βοήθεια στις οικογένειες τους αφού κάποιες ώρες την ημέρα αναλαμβάνει την φροντίδα τους. Συμβάλλει έτσι στην οικογενειακή συνοχή και παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. Έχουμε καιρό τώρα που το προετοιμάζουμε και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε την πρόταση για έγκριση», επισημαίνει ο κ. Γκαγκαλίδης.

Και για του λόγου το αληθές στην Δημοτική επιτροπή της Πέμπτης 26/9 είναι θέμα στην ημερήσια διάταξη η Υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Ε.Π. Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Ταμείου ΕΚΤ+, Δράσεων: ESO4.11.η.1ν-Παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε επίπεδο οικογενειών και τοπικών κοινοτήτων (Νέα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων ΚΗΦΗ), με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά/έγγραφα τα οποία συνοδεύουν το Τεχνικό Δελτίο Πράξης για την υποβολή της πρότασης  με εισηγητή τον κ. Γκαγκαλίδη. Επίσης είναι προς έγκριση και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι το Κέντρο θα είναι στελεχωμένο με φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή , ψυχολόγο, και νοσηλευτή και κοινωνικούς βοηθούς.  Σ’ ότι αφορά τα κτήρια υπάρχουν διαθέσιμα που θα το στεγάσουν ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος.

Προληπτική ιατρική για γυναίκες άνω των 45 –  Ετοιμάζεται δομή για γυναίκες θύματα βίας και διακρίσεων

Επίσης ο δήμος Ξάνθης θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Αποστολή Γυναίκα 45+: αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ τις ανάγκες της» που σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου παρέχει πρόληψη με γυναικολογικούς ελέγχους σε γυναίκες άνω των 45 ετών.

Παράλληλα σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες προετοιμάζεται η λειτουργία κι άλλης δομής που θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας και διακρίσεων αλλά και άνεργες. «Η απόφασή μας είναι να συμμετέχουμε σε κάθε πρόβλημα και να βρίσκουμε λύσεις. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας. Γι’ αυτό κάνουμε την προετοιμασία για να τα εντάξουμε σε προγράμματα που παρέχουν στήριξη.

Τεστ μνήμης σε ηλικιωμένους την Τετάρτη στο ΚΑΠΗ

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ξάνθης θα διοργανώσει την Τετάρτη 25/9 από τις 9 το πρωί έχει τις 2 το μεσημέρι προληπτική  εξέταση για Αλτσχάιμερ με τεστ μνήμης σε όσους προσέλθουν ενώ όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γκαγκαλίδης από τον Οκτώβριο ξεκινούν οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τα μέλη του ΚΑΠΗ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…