Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο

0

 Αυξήσεις σε ένδυση, εστίαση και στέγαση


Στο 3% επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,7% που ήταν τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται σε ένδυση-υπόδηση, ξενοδοχεία-εστιατόρια και στην κατηγορία της στέγασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την μεγαλύτερη άνοδο τιμών σε ετήσια βάση (6,6%) κατέγραψε η ομάδα «ξενοδοχεία – καφέ-εστιατόρια» και ακολουθεί με άνοδο τιμών 6,2% η ομάδα «ένδυση-υπόδηση». Κατά 5,5% αυξήθηκαν οι τιμές στην ομάδα «στέγαση» κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Στα τρόφιμα, καταγράφθηκε σε ετήσια βάση αύξηση 2,8% λόγω της ανόδου των τιμών σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πίτσες και πίτες, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά κατεψυγμένα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.

Μείωση τιμών και μάλιστα οριακή (0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023) καταγράφθηκε μόνο στην ομάδα «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά τα ξεχωριστά προϊόντα και υπηρεσίες την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών καταγράφει για έναν ακόμη μήνα το ελαιόλαδο με άνοδο 49,1%. Σημαντική διψήφια άνοδο τιμών σημειώνει το φυσικό αέριο (+28%) και ακολουθούν: η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (27,3%), τα ασφάλιστρα υγείας (14%) και τα νωπά ψάρια (+11,3%).

Από την άλλη την μεγαλύτερη ετήσια πτώση τιμών σημείωσαν οι: πίτσες και πίτες (-6,6%), τα καύσιμα και λιπαντικά (-5,9%), ο εξοπλισμός ήχου και εικόνας (-5,9%), τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (-5,1%) και οι πατάτες (-4,5%).

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως τον Αύγουστο οι τιμές αυξήθηκαν και σε σχέση με τον Ιούλιο σημειώνοντας άνοδο 0,3%, όταν κατά την αντίστοιχη σύγκριση Ιουλίου – Ιουνίου είχαν μειωθεί κατά 0,7%. Εξέλιξη η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον άνοδο των τιμών του ηλεκτρισμού κατά 10,9%, ενώ σημαντική αύξηση τιμών, της τάξης του 3,9% κατεγράφη στα φαρμακευτικά προϊόντα. Από την άλλη σημαντικά χαμηλότερες (-4,5%) ήταν οι τιμές στα ξενοδοχεία, ενώ υποχώρηση σημείωσε και η τιμή του ελαιόλαδου (-1,9%).

Υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, ήταν ο εναρμονισμένος πληθωρισμός που διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 3,2%, όταν στα τέλη του προηγούμενου μήνα η Eurostat τον υπολόγιζε στο 3,1%.

Δεδομένου πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024 παρουσίασε αύξηση κατά 3%. Στις περιπτώσεις των μισθώσεων των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Σεπτέμβριο 2024 διαμορφώθηκε σε 2,3% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Διπλασιάζεται η επιδότηση

Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά «Φουσκώνει» η επιδότηση που θα μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι θελ…