Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΜΕ Ξάνθης: «Μεγάλα κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ξάνθης»

ΕΛΜΕ Ξάνθης: «Μεγάλα κενά στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ξάνθης»

0

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Μαρία Λουκοπούλου, λίγες ώρες πριν τον επίσημο αγιασμό στην ΠΕ Ξάνθης, προβάλλει στο «Ε» τα ζητήματα της νέας σχολικής χρονιάς


Στην τοποθέτησή της μιλά για ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, για ανεπάρκεια στις υποδομές όπως επίσης και για υποτονικό ενδιαφέρον στις περιπτώσεις της ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης


Σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου χτυπά το πρώτο κουδούνι για την νέα σχολική περίοδο 2024-2025 στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα θρανία και δηλώνουν έτοιμοι για μία νέα χρονιά με γνώμονα τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και φυσικά την επικοινωνία μεταξύ μαθητών-εκπαιδευτικών-γονέων στο πλαίσιο πάντα ενός φιλικού προς το μαθητή περιβάλλοντος.

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από την έναρξη κιόλας εστιάζει σε κάποια θέματα, τα οποία χαρακτηρίζει ως τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργεία των σχολικών μονάδων, γεγονός που δυσχεραίνει και το έργο μαθητών και εκπαιδευτικών.


«Είχαμε πάρα πολλά κενά τα οποία δεν καλύφθηκαν. Λόγου χάριν δεν έχει καλυφθεί το 50% των κενών των φιλολόγων. Στα μαθήματα των μαθηματικών, των θετικών επιστημών, των αγγλικών και των ειδικοτήτων εντοπίζουμε επίσης πολλά κενά»
Μαρία Λουκοπούλου
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης

Μ. Λουκοπούλου: «’’Κουβαλάμε’’ τα προβλήματα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς»

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος, κ. Λουκοπούλου, τονίζει στο «Ε»:

«Ξεκινάμε την νέα σχολική χρονιά 2024-2025, ενώ ταυτόχρονα ‘’κουβαλάμε’’ τα προβλήματα της προηγούμενης, τα οποία ήταν πάρα πολλά. Συνεχίζουμε να έχουμε πρόβλημα με το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων που αφορά την αξιολόγηση, την αυταρχικότητα, την κατάργηση του ρόλου των συλλόγων, την αύξηση των εξουσιών του διευθυντή των σχολείων. Πιθανόν τα περισσότερα από αυτά να μην φαίνονται, αλλά δίνουν τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε άτομο έχει αυταρχικό χαρακτήρα να τον επιβάλλει και να δημιουργεί πολύ άσχημο κλίμα».

Όσον αφορά τα κενά, τονίζει πως η φετινή χρονιά ξεκίνησε με πάρα πολλά κενά, αλλά αναγνωρίζει συνάμα πως διορίστηκαν πάρα πολλά άτομα για φέτος, κάτι που κρίνει απολύτως απαραίτητο, μιας και πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί.

«Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια δεν γίνονταν πολλοί διορισμοί, οπότε προέκυπταν πάρα πολλά κενά, τα οποία κάλυπταν οι αναπληρωτές. Παρόλα αυτά, είχαμε πάρα πολλά κενά τα οποία δεν καλύφθηκαν. Λόγου χάριν δεν έχει καλυφθεί το 50% των κενών των φιλολόγων. Στα μαθήματα των μαθηματικών, των θετικών επιστημών, των αγγλικών και των ειδικοτήτων εντοπίζουμε επίσης πολλά κενά», συμπληρώνει η κ. Λουκοπούλου.

 «Τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη είναι σημαντικό να την έχουν από την αρχή της χρονιάς»

Επιπροσθέτως, υποστηρίζει πως προκύπτει μεγάλο πρόβλημα στην ειδική αγωγή, στην παράλληλη στήριξη, στο βοηθητικό προσωπικό.

«Εδώ πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, αφού τα παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη είναι σημαντικό να την έχουν από την αρχή της χρονιάς. Έχουμε πολλά κενά, τα οποία το Υπουργείο προσπαθεί να τα καλύψει ζητώντας να μοιράζουν τους ανθρώπους τρεις ώρες από εδώ και τρεις από εκεί, κάτι που γινόταν πάντα. Βέβαια, οι δικοί μας οι συνάδελφοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο κι έπειτα αυτό δεν βοηθάει ούτε τα ίδια τα παιδιά».

Ζητήματα με τις υποδομές των σχολικών μονάδων εντοπίζει η ΕΛΜΕ Ξάνθης

Η κ. Λουκοπούλου υπογραμμίζει πως επείγει να καλυφθούν τα κενά και να λυθούν τα άλλα προβλήματα που αφορούν καταρχάς τις υποδομές.

«Γενικά σε όλα τα σχολεία δεν έχουμε υποδομές, αφού δεν υπάρχουν υλικά. Επιπλέον, έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο και τα σχολεία δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Γενικά οι μονάδες βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ένδεια ακόμη και στο να αγοράσουν χαρτί για τις φωτοτυπίες. Όσον αφορά σε τοπικό επίπεδο, υπάρχουν κάποια σχολεία που περιμένουν ακόμη να γίνουν, π.χ. το 4ο Λύκειο που περιμένει εδώ και είκοσι χρόνια, ενώ εντάσσονται και το 8ο Γυμνάσιο, αλλά και το Μουσικό και το ΕΕΕΕΚ».

«Δυστυχώς ενώ κάνουμε το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου, μας έχουν καταντήσει να ασχολούμαστε με την απίστευτη γραφειοκρατία, η οποία μας ‘’τρώει’’ πάρα πολύ χρόνο, κάτι που σημαίνει πως αυτόν τον χρόνο τον στερούμε από τα παιδιά», όπως δηλώνει καταληκτικά στο «Ε» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης.


Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

OXI του Δήμου Ξάνθης στην υποχρεωτική συνένωση των ΔΕΥΑ

Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου – Πρόταση – «καρφί» από Φανουράκη για πρόεδρο της…