Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έξαρση σημειώνουν οι ιώσεις σε παιδιά και ενηλίκους

Έξαρση σημειώνουν οι ιώσεις σε παιδιά και ενηλίκους

0

Η νέα σχολική χρονιά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους μαθητές- Ιδιαίτερα επιρρεπή και τα άτομα της τρίτης ηλικίας


Στον προληπτικό έλεγχο και την ισορροπημένη διατροφή εστιάζουν την προσοχή οι γιατροί


Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι ιώσεις στη χώρα μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025 βρίσκει «ετοιμοπόλεμους» μαθητές και εκπαιδευτικούς μπροστά στο νέο κύμα, κάτι που κάνει επιτακτική την έγκαιρη λήψη προληπτικών μέτρων.

Δεν χωρά αμφιβολία πως με γνώμονα το «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» προκρίνεται σε κάθε περίπτωση η πρόληψη σε μία προσπάθεια να «χτίσουμε» ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Οι γιατροί βέβαια δίνουν βαρύτητα στην ξεκούραση, στην καλή διατροφή, αλλά και στη διαρκή ενυδάτωση του οργανισμού που συνδυαστικά πάντοτε δρουν ως ασπίδα απέναντι στους ιούς.

Περιστατικά λοιμώξεων στο αναπνευστικό και προβλήματα πνευμονίας στα παιδιά

Ειδικότερα, για την περίπτωση των παιδιών μιλά στο «Ε» η Σταματία Αντωνίου-διευθύντρια στο Παιδιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης τονίζοντας:

«Έχουμε συναντήσει περιστατικά λοιμώξεων στο αναπνευστικό, όπως επίσης και αντίστοιχα πνευμονίας. Επιπλέον, σε μικρότερη συχνότητα απαντούν και οι γαστρεντερίτιδες που εκδηλώνονται με διάρροια και εμετό».

«Η μεγαλύτερη έξαρση καταγράφεται στα σχολεία λόγω των συχνών αλληλεπιδράσεων των παιδιών(π.χ. από κοινού συμμετοχή σε δραστηριότητες ). Συμπτώματα όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός και η ρινίτιδα είναι δηλωτικά των ιώσεων που δεν αργούν να εξαπλωθούν», όπως υποστηρίζει.

Η κ. Αντωνίου εν προκειμένω προτρέπει τα παιδιά να κρατούν τις αποστάσεις, να τρέφονται σωστά και φυσικά να φροντίζουν για την καθαριότητα των χεριών τους.

«Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου προβλέπεται πως η έξαρση των ιώσεων θα είναι στο ‘’minimum’’. Βέβαια, απειλή μπορεί να αποδειχθεί το νέο στέλεχος του κορονοϊού. Για αυτό τον λόγο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», όπως δηλώνει ο παθολόγος, Χουσεΐν Μπαλτατζή στο «Ε» αναφορικά με την εικόνα που διαμορφώνεται στον ενήλικο πληθυσμό.

Στις αρχές Νοεμβρίου ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή του το «κοκτέιλ» επιθετικών παραγόντων

«Πρέπει από τώρα να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, διότι στις αρχές Νοεμβρίου ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή του ένα “κοκτέιλ” επιθετικών παραγόντων. Σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι οι ηλικιωμένοι, η τρίτη ηλικία. Όλοι μας οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, να κάνουμε τακτικούς ελέγχους τσεκ απ και να καταναλώνουμε βιταμίνη D3», όπως επισημαίνει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από το ΣΕΓΕ πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

 Ομιλίες και εργαστήρια για την ενίσχυση και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σ…