Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Διημερίδα για την Προληπτική Καρδιολογία, στην Αλεξανδρούπολη

Διημερίδα για την Προληπτική Καρδιολογία, στην Αλεξανδρούπολη

0

Θα πραγματοποιηθεί 27 και 28 Σεπτεμβρίου Ακαδημία Καρδιολογίας της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης


 

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2023, η καρδιαγγειακή νόσος ήταν υπεύθυνη για 20,1 εκατομμύρια θανάτων ανά τον κόσμο, κατά μέσο όρο 56.000 άτομα κάθε μέρα ή ένας θάνατος κάθε 1,5 δευτερόλεπτο. Εκτιμάται όμως ότι 80% των επεισοδίων καρδιαγγειακής νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν, κυρίως μέσω του ελέγχου των κλασσικών παραγόντων κινδύνου όπως είναι η Αρτηριακή Υπέρταση, η Δυσλιπιδαιμία, ο Σακχαρώδης διαβήτης, το Κάπνισμα και η Παχυσαρκία.

Η Ακαδημία Καρδιολογίας της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, θα διοργανώσει για 7η συνεχόμενη χρονιά φέτος στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, στο Astir Hotel στην Αλεξανδρούπολη, εκπαιδευτική διημερίδα με θέμα την Προληπτική Καρδιολογία και την καλύτερη αντιμετώπιση των Παραγόντων Κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές Νόσους.

Προληπτική Καρδιολογία είναι ο κλάδος της Καρδιολογίας που αποσκοπεί στην ελάττωση του κινδύνου υγιών ατόμων για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου (εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).  Επιπλέον, σε ασθενείς με ήδη εκδηλωμένη καρδιαγγειακή νόσο, η Προληπτική Καρδιολογία αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου εμφανίσεως περαιτέρω νέων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Πιο συγκεκριμένα, η Προληπτική Καρδιολογία αποσκοπεί στην εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου του εκάστοτε υγιούς ατόμου ή ασθενούς.  Βάσει της εκτιμήσεως αυτής, παρέχονται εξατομικευμένες οδηγίες για τη βελτίωση του καρδιαγγειακού προφίλ και μείωση του κινδύνου εμφανίσεως καρδιαγγειακής νόσου.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου φέτος είναι εστιασμένο στον κλινικό καρδιολόγο, προσπαθώντας να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο των Παραγόντων Κινδύνου για τις Καρδιαγγειακές Νόσους όπως η Αρτηριακή Υπέρταση, η Δυσλιπιδαιμία και ο Σακχαρώδης Διαβήτης, αλλά και να ενημερώσει για νεότερες εξελίξεις όπως φάρμακα, και στρατηγικές αντιμετώπισης στον Τομέα της Προληπτικής Καρδιολογίας. Οι ομιλητές που θα συμμετάσχουν είναι εξειδικευμένοι και αναγνωρισμένοι συνάδελφοι Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Λιπιδιολόγοι, Υπερτασιολόγοι και Διαβητολόγοι, στον Τομέα της Προληπτικής Καρδιολογίας και προέρχονται από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα όλης της χώρας. Το πρόγραμμα επίσης απευθύνεται σε άλλες παθολογικές ειδικότητες όπως γενικούς Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς, Νεφρολόγους, Ενδοκρινολόγους και βέβαια, στους ειδικευόμενους Καρδιολογίας και Παθολογίας και στους φοιτητές ιατρικής.

Ο στόχος που έθεσε το 2023 o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 25% των ετήσιων θανάτων που οφείλονται σε Καρδιαγγειακά Νοσήματα και κατά 30% των Καρδιαγγειακών Θανάτων σε ηλικίες κάτω των 50 ετών μέχρι το 2025. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την πρόληψη και συγκεκριμένα μέσα από την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Παραγόντων Κινδύνου. Ο κάθε ασθενής έχει ιδιαίτερα δημογραφικά, εθνολογικά και γονιδιακά χαρακτηριστικά μόνον εάν ακολουθήσουμε τις νέες στρατηγικές ανάλυσης και προσδιορισμού του ατομικού καρδιαγγειακού κινδύνου και εφαρμόσουμε εκεί βέβαια που χρειάζεται εντατικά φαρμακευτικά και υγειονο-διαιτητικά μέτρα, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στον ιδιαίτερα αυτόν αισιόδοξο στόχο. Σε αυτόν τον αγώνα, η κάθε προσπάθεια μετράει, από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και αν προέρχεται και το Συνέδριο μας είναι προσανατολισμένο σε αυτήν την προσπάθεια: να εκπαιδεύσει τόσο τους παλαιούς όσο και τους νεότερους συναδέλφους στην Καρδιαγγειακή Πρόληψη. Η φετινή προσπάθεια φιλοδοξεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των Συναδέλφων από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και ταυτόχρονα να εμβαθύνει στις νέες στρατηγικές ανάλυσης κινδύνου όπως αυτές προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία», αναφέρει ο καθηγητής καρδιολογίας ΔΠΘ και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής και Αιμοδυναμικής Ομάδας Δημήτριος Τζιακάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της Ψυχιατρικής κλινικής του ΠΝΓΑ

Το κόστος ανήλθε σε 500.000 ευρώ   Στο πλαίσιο ανακαίνισης της Πανεπιστημιακής Ψυχιατ…