Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χαλαζική προστασία από αέρος και στις καλλιέργειες της Ξάνθης

Χαλαζική προστασία από αέρος και στις καλλιέργειες της Ξάνθης

0

Εντάχθηκε ο νομός μας και τμήμα της Ροδόπης στο πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028


Το επιβεβαίωσε ο Προϊστάμενος  ΕΛΓΑ Θράκης Δ. Πανταζής

 Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης: «Σημαντικό για τους αγρότες, αποτελεσματικό για τις καλλιέργειες»


Χαλαζική προστασία από αέρος θα έχουν και οι καλλιέργειες της Ξάνθης όπως και ένα τμήμα της Π.Ε. Ροδόπης καθώς συμπεριλαμβάνονται στο νέο Εθνικό πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 το οποίο έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης αναδόχου. Το πρόγραμμα της νέας περιόδου είναι διευρυμένο και συμπεριλαμβάνει εκτός από τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και τις περιοχές της Καβάλας – Ξάνθης και Ροδόπης.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

Υπενθυμίζουμε ότι ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Δημήτρης Πανταζής τον Μάιο όταν ανέδειξε το θέμα το «Ε» δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει πρόταση προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ ζητώντας να συμπεριληφθεί και η Ξάνθη και η Ροδόπη στο πρόγραμμα καθώς οι πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι μόνο η Καβάλα θα ενταχθεί. Να θυμίσουμε ότι η πληροφορία ότι η Ξάνθη δεν εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος για την τριετία 2025 – 2028 μας δόθηκε από τον βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Πάνα  και αυτή ήταν η αφορμή για να διερευνήσουμε το θέμα. Απευθυνθήκαμε στον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρης Πανταζή που μας είπε: «Είναι άδικο και ακατανόητο να έχουμε για παράδειγμα παρέμβαση του αεροπλάνου στην Χρυσούπολη για να αποτρέψει χαλαζόπτωση και να μην έχουμε ακριβώς δίπλα που είναι τα χωριά του δήμου Τοπείρου με τις ίδιες καλλιέργειες. Η Διευθύντρια του ΚΕΜΕ κα Χατζή συμμερίστηκε την άποψή μου και δεσμεύτηκε να προωθήσει την ένταξη και της Ξάνθης μαζί με της Καβάλας και της Δράμας και ότι θα με ενημερώσει επίσημα όταν αυτό οριστικοποιηθεί». Ο κ. Πανταζής αναγνώρισε ως αναγκαιότητα την ένταξη της Ξάνθης καθώς όπως είπε: «Το χαλάζι είναι ένα συχνό φαινόμενο στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες απ’ αυτό». Παράλληλα ευχαρίστησε το «Ε» για την προσπάθειά του να αναδείξει το θέμα και να αποκατασταθεί μια αδικία στους αγρότες της Ξάνθης», αναφέρει ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 23/5/2024.

Προϊστάμενος ΕΛΓΑ Θράκης, Δ. Πανταζής: «Η  Ξάνθη και τμήμα της Ροδόπης έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας από αέρος»

Σε χθεσινή επικοινωνία μας ο κ. Πανταζής επιβεβαίωσε την ένταξη της Ξάνθης και τμήματος της Ροδόπης στο πρόγραμμα διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα αφορά χαλαζική προστασία από αέρος και δεν έχει  καμιά επιβάρυνση για τους αγρότες ένα πρόγραμμα σποράς των νεφών, με χρήση αεροπλάνων, που στοχεύει στον περιορισμό των χαλαζοπτώσεων και στις ζημιές που αυτές προκαλούν στην αγροτική παραγωγή. Εφαρμόζεται κάθε χρόνο από 20 Μαρτίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από εξειδικευμένο μετεωρολογικό και ιπτάμενο προσωπικό, με χρήση μετεωρολογικών ραντάρ για τον εντοπισμό των χαλαζοφόρων νεφών και ειδικά εξοπλισμένων αεροσκαφών για τη διενέργεια της σποράς των νεφών.

Να σημειώσουμε ότι ο ΕΛΓΑ υλοποιεί και ένα άλλο πρόγραμμα χαλαζικής  προστασίας που αφορά τα δίκτυα και εφαρμόζεται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Το πρόγραμμα αυτός έχει 80% επιδότηση και εντάσσονται οι  αγρότες που το επιθυμούν ακολουθώντας κάποιες διαδικασίες.

Προϊστάμενος ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέας Καμαριανάκης: «Σημαντικό για τους αγρότες, αποτελεσματικό για τις καλλιέργειες»

Στη σημασία του προγράμματος για τους αγρότες του νομού μας αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Ξάνθης Ανδρέας Καμαριανάκης επισημαίνοντας ότι το χαλάζι είναι συχνό στην περιοχή μας και σημειώνονται κάθε χρόνο μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες που κοστίζουν στους αγρότες και στον ΕΛΓΑ που δίνει αποζημιώσεις. Σημείωσε δε ότι  το σύστημα είναι αποτελεσματικό και προστατεύει τις καλλιέργειες αφού αποτρέπει την σφοδρή χαλάζόπτωση.

Τι λένε τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος

Η αποτελεσματικότητα του Προγράμματος στην καταστολή του χαλαζιού και κατά συνέπεια στη μείωση των ζημιών στις γεωργικές καλλιέργειες έχει ελεγχθεί με ένα σύνολο μελετών και μεθόδων. Στατιστική αξιολόγηση έγινε με δεδομένα του δικτύου χαλαζομέτρων και έδειξαν μείωση στη μέση διάμετρο χαλαζοκόκκου κατά 35%, στο συνολικό αριθμό χαλαζοκόκκων κατά 45% και στην κινητική ενέργεια χαλαζοκόκκων κατά 70%. Η οικονομική αξιολόγηση, με βάση οικονομικά δεδομένα των αποζημιώσεων για ζημιές από το χαλάζι με σύγκριση ανάμεσα σε γειτονικές περιοχές για το ίδιο χρονικό διάστημα ή για τις ίδιες περιοχές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, οδήγησε σε συναφή συμπεράσματα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τρόφιμα και παιχνίδια πρόσφεραν οι αστυνομικοί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης

Πρωτοβουλία προσφοράς με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων   Ο Αστυνομικός Διευθυντ…