Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Αρρυθμίες» μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

«Αρρυθμίες» μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

0

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ξάνθης, Ελ. Γιάνναρου παρουσιάζει στο «Ε» τις συντονισμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων


Υποστηρίζει πως αν και τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα, σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα θα προσαρμοστούν όλοι


Αναστάτωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών στους δήμους της χώρας. Ειδικότερα, στις 29 Ιουνίου 2024 καταργήθηκαν αυτοδικαίως όλες οι σχολικές επιτροπές, ενώ οι αρμοδιότητές τους μεταφέρθηκαν στον εκάστοτε δήμο.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων για ελλείψεις που καταγράφονται σε σχολεία της χώρας. Λόγου χάριν οι ανεπαρκείς ποσότητες γραφικής ύλης, λαμπτήρων και ειδών υγιεινής αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες διαμαρτυριών που σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποτελούν εξαίρεση και για την περιοχή μας.

Όπως είναι εύλογο στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι καλούνται να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά στις νέες αρμοδιότητές τους με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Βέβαια, στα νέα δεδομένα προσπαθούν να προσαρμοστούν και οι διευθυντές, οι οποίοι επιχειρούν να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον δήμο.


«Τα ποσά τα οποία πιστώνονται από το Υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων είναι τα ίδια και οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη»
Ελένη Γιάνναρου
Αντιδήμαρχος Παιδείας

Ελ. Γιάνναρου: «Ως δημοτική αρχή μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε και είμαστε πλέον στην φάση της δρομολόγησής τους»

Συμπληρωματικά, η αντιδήμαρχος Παιδείας στον δήμο Ξάνθης, Ελένη Γιάνναρου έχοντας γνώση της κατάστασης, τονίζει στο «Ε»:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι στις 29/06 καταργήθηκαν αυτοδίκαια οι Σχολικές Επιτροπές. Αρχικά, θορυβήθηκα, διότι θεώρησα πως η συγκεκριμένη ευελιξία που προσέφεραν οι συγκεκριμένες επιτροπές στα σχολεία, δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί. Παρόλα αυτά, ως δημοτική αρχή μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε και είμαστε πλέον στην φάση της δρομολόγησής τους. Αναντίρρητα, είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των περισσότερων υπαλλήλων όλων των τμημάτων του δήμου, διότι μετά από συνεχόμενες συναντήσεις και συνεχείς δικές μου οχλήσεις, έχουν ανταποκριθεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα σε θέματα που αφορούν είτε στην υλικοτεχνική υποδομή είτε σε εργασίες συντήρησης των σχολείων».

Ελ. Γιάνναρου: «Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Στο τέλος θα προσαρμοστούμε όλοι μας»

Επιπροσθέτως, η κ. Γιάνναρου υπενθυμίζει πως λόγος γίνεται για μία πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. «Είναι κάτι πρωτόγνωρο τόσο για τον δήμο, όσο και για τους διευθυντές, οι οποίοι δυστυχώς παρουσιάζουν δυστοκία στο κομμάτι της προσαρμογής, αν και στο τέλος θα προσαρμοστούμε όλοι μας», υπογραμμίζει.

Λειτουργικά έξοδα: Δεν αλλάζει τίποτα στον προϋπολογισμό

«Τα ποσά τα οποία πιστώνονται από το Υπουργείο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων είναι τα ίδια και οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη. Επίσης, καλύπτουμε καθημερινά τα όποια αιτήματα αποστέλλονται στον δήμο. Αισιοδοξώ ότι θα εγκλιματιστούμε όλοι, είναι μία νέα κατάσταση», δηλώνει για το κομμάτι του ύψους του φετινού προϋπολογισμού με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.

Ελ.Γιάνναρου: «Μπορεί να μην φτάσαμε στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά αισιοδοξούμε πως με την συνεργασία ημών και των διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων η κατάσταση θα βελτιωθεί»

«Τολμώ να πω πως είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα σχολεία. Με λίγα λόγια, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές τους ανάγκες, γιατί η υφιστάμενη κατάσταση αποτυπώθηκε από τα αρμόδια τμήματα. Συγκεκριμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού και λίγο πριν την έναρξη κλιμάκια του δήμου αποτύπωσαν την κατάσταση. Δυστυχώς τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα. Μπορεί να μην φτάσαμε στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά πραγματικά αισιοδοξούμε πως με την συνεργασία ημών και των διευθυντών όλων των σχολικών μονάδων η κατάσταση θα βελτιωθεί», όπως υποστηρίζει η κ. Γιάνναρου καταληκτικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υ…