Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άνοια: Η πρόκληση του 21ου αιώνα

Άνοια: Η πρόκληση του 21ου αιώνα

0

Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νόσο Alzheimer πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό ΚΑΠΗ από τον δήμο σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ξάνθης

Στο «Ε» μιλούν η διευθύντρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΥ της Ξάνθης, Ανδ. Παπαδοπούλου, όπως επίσης και η Γενική Γιατρός-Επιμελήτρια Α’, Μ. Γκάμπρα

 

Ο Δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Ξάνθης πραγματοποίησε εκδήλωση ενημέρωσης για τη νόσο Alzheimer, χθες, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 09:00 έως τις 14:00, στο κεντρικό ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης με τίτλο: Θυμήσου όσους ξεχνούν»-Άνοια: Διάγνωση και Αντιμετώπιση.

Με κεντρικό μήνυμα« η πρόληψη είναι στα χέρια μας» ο δήμος απηύθυνε «ανοιχτή» πρόσκληση στους πολίτες με σκοπό να πάρουν μέρος και να κάνουν το τεστ μνήμης αφιερώνοντας είκοσι λεπτά από τον χρόνο τους.

Μάλιστα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα η δράση να προγραμματιστεί εκ νέου και για την επόμενη εβδομάδα στον χώρο του Κέντρου Υγείας της Ξάνθης.

Ανδ. Παπαδοπούλου: «Το πλάνο μας αφορά δράσεις αγωγής και πρόληψης»

Σχετικά με τη δράση, η διευθύντρια του Εθνικού Συστήματος Υγείας και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας της Ξάνθης, Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, τονίζει στο «Ε»:

«Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνουμε ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ το πλάνο μας αφορά δράσεις αγωγής και πρόληψης».

Εν συνεχεία, υπενθυμίζει πως ο Σεπτέμβριος είναι ο παγκόσμιος μήνας για την νόσο Αλτσχάιμερ και προσθέτει: «Θεωρήσαμε καθήκον μας να απευθυνθούμε στην κοινότητα και ειδικότερα στο Κέντρο Απασχόλησης Ηλικιωμένων, ώστε να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να κάνουν μία δωρεάν εξέταση μνήμης και από εκεί και πέρα να τους βοηθήσουμε, εφόσον η γιατρός διακρίνει πως υπάρχει ανάγκη για συνέχεια».

Επίσης, η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνει πως η 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το ΚΥ Ξάνθης, τα ΚΥ Αβδήρων, Εχίνου και Σταυρούπολης και το Νοσοκομείο, τους δίνει τη δυνατότητα και τους προτρέπει συνάμα να προχωρούν σε τέτοιες ανάλογες δράσεις.

«Θα είμαστε κοντά στους πολίτες πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια»

«Εμείς ως ΚΥ Ξάνθης θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε τέτοιες δράσεις. Βέβαια, έχει προγραμματιστεί μία ακόμη για τον Οκτώβριο, μιας και είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού. Τέλος, τον Νοέμβριο θα οργανώσουμε κάτι σχετικό με την ενδοοικογενειακή βία. Θα είμαστε κοντά στους πολίτες πάντα σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και την Περιφέρεια, όπως μπορεί να βοηθήσει», όπως δηλώνει η ίδια.

Μ. Γκάμπρα: «Πλέον το Αλτσχάιμερ είναι η νόσος του μέλλοντος!»

Ακολούθως, η Γενική Γιατρός-Επιμελήτρια Α’ με μεταπτυχιακό στην κοινωνική ψυχιατρική, Μαρία Γκάμπρα(εργάζεται στο ΚΥ Ξάνθης), μιλά για την νόσο-μορφή άνοιας «Αλτσχάιμερ» στο «Ε»:

«Πλέον το Αλτσχάιμερ είναι η νόσος του μέλλοντος, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά και πολλοί οι ασθενείς που εμφανίζουν κάποια διαταραχή μνήμης. Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν όταν οι ασθενείς αρχίζουν να ξεχνούν απλά πραγματάκια, λόγου χάριν ονόματα, σημεία που έχουν αφήσει τα πράγματά τους, αν και κυρίως ξεχνούν πρόσφατα γεγονότα, ενώ θυμούνται τα παλιά. Όσο εξελίσσεται η νόσος, επιβαρύνονται και οι επιτελικές λειτουργίες. Με λίγα λόγια οι ασθενείς δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν».

Δεν θεραπεύεται το Αλτσχάιμερ, αλλά μπορούμε να το επιβραδύνουμε

Ενημερώνει, λοιπόν πως όσο πιο νωρίς καταλάβουμε τη νόσο, τόσο πιο νωρίς θα την αντιμετωπίσουμε, αν και δεν θεραπεύεται.

«Τα φάρμακα μας βοηθούν στο να επιβραδύνουμε την εξέλιξη. Για αυτό, λοιπόν έχουμε έρθει εδώ με σκοπό, δηλαδή να κάνουμε τεστ μνήμης, για να δούμε κάποια περιστατικά στα αρχικά στάδια και να παραπέμψουμε τους ασθενείς σε κάποιον νευρολόγο ή ψυχίατρο. Έτσι, οι ασθενείς θα ακολουθήσουν αγωγή και θα επιβραδυνθεί με αυτό τον τρόπο η εξέλιξη της νόσου», όπως υποστηρίζει.

Άνοια: Αλτσχάιμερ-Αγγειακή- Λούι Μπάντι-Μετωποκροταφική-Αναστρέψιμες

Ακόμη, η κ. Γκάμπρα ονοματίζει και τα υπόλοιπα είδη άνοιας πέρα του Αλτσχάιμερ, αναφέρει: «Η άνοια δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν διάφορα άλλα είδη, όπως αυτή της αγγειακής αιτιολογίας.Η άνοια Λούι Μπάντι είναι κάτι σαν το πάρκινσον και εμφανίζεται μαζί με κινητικές διαταραχές.Η μετωποκροταφική άνοια αφορά κυρίως μικρότερες ηλικίες, δηλαδή μπορεί να παρουσιάζεται σε ασθενείς ακόμη και μετά τα 55.Σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων, αφού γίνονται πιο νευρικοί, παρορμητικοί, αγενείς, έχουν κατάθλιψη, δεν ασχολούνται με τη διατροφή τους και τελικά ουκ ολίγες φορές παραμελούν εντελώς τον εαυτό τους. Υποθυρεοειδισμός, έλλειψη βιταμινών, ψυχικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τις αναστρέψιμες άνοιες. Πάντως, η άνοια εμφανίζεται μετά τα 60 ή 65, μολονότι υπάρχουν και ασθενείς στους οποίους είναι πιθανόν να εμφανιστεί και σε μικρότερη ηλικία, δηλαδή είναι πάντα σχετικό».

Μ. Γκάμπρα:«Το τεστ μνήμης αφορά παγκόσμιες κλίμακες, είναι δηλαδή διαγνωστικό τεστ, που έχει κάποιο όριο»

Τέλος, αναφορικά με τα τεστ μνήμης διευκρινίζει πως το πιο φρόνιμο είναι να γίνει από έναν γιατρό ή μία νοσηλεύτρια που έχει εξειδίκευση στην ψυχική υγεία, γιατί θα γίνει σαφώς πιο σωστά, θα εκτιμηθεί ορθότερα.

«Το τεστ μνήμης αφορά παγκόσμιες κλίμακες, είναι δηλαδή διαγνωστικό τεστ, που έχει κάποιο όριο. Μέσα από τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε αν υπάρχει διαταραχή ακόμη και στις επιτελικές λειτουργίες, στο να γράψει, να μιλήσει, στο να σχεδιάσει κάτι, είναι μία πολύπλευρη εξέταση. Επίσης, κάνουμε διάγνωση και της κατάθλιψης, η οποία είναι αιτία άνοιας, της ‘’ψευδοάνοιας’’. Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν και παθολογικές αιτίες για την άνοια, π.χ. μία διαταραχή στον θυροειδή, μία αναιμία, ακόμη και η νόσος του πάρκινσον σε προχωρημένο στάδιο προκαλεί άνοια. Συνεπώς, καλούμαστε να θεραπεύσουμε και τις παθολογικές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν άνοια με σκοπό να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Μη φαρμακευτική πρόληψη της άνοιας

Διατροφή: Πλούσια σε βιταμίνες και ω3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τόσο την υγεία της καρδιάς, όσο και του εγκεφάλου. Η επαρκής ενυδάτωση και η μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια

Σωματική άσκηση

Νοητική άσκηση: Σταυρόλεξα, παζλ, παιχνίδια μνήμης ή στρατηγικής και ανάγνωση βιβλίων είναι δυνατοί σύμμαχοι στο ταξίδι της πρόληψης

Επαρκής και ποιοτικός ύπνος: Έξι με οκτώ ώρες συνεχόμενου βραδινού ύπνου καθημερινά μπορούν πράγματι να εξασφαλίσουν ευεξία.

Ψυχική υγεία και κοινωνικότητα: η αλληλεπίδραση με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να συμβάλλει στην αποφόρτισή μας, στην μείωση του στρες, αλλά και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ενώ παράλληλα μας κρατά ενεργούς

 

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συμμετοχή του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης στην εορτή της Εθνικής Ημέρας των Η.Α.Ε.

Ο Νεζντέν Χεμσερή εκπροσώπησε τη Μουφτεία Ξάνθης στην εκδήλωση της Πρεσβείας των Ηνωμένων …