Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανησυχία για την ετοιμόρροπη καπναποθήκη «Π»

Ανησυχία για την ετοιμόρροπη καπναποθήκη «Π»

0

Πέφτουν κομμάτια τοίχου στον δρόμο – Κάτω από το χείλος της στέγης παιδιά περιμένουν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ – Χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας


Έχει μελέτες αλλά ψάχνει χρηματοδότηση απαντά το ΙΘΤΠ –

Θα κάνει αυτοψία και θα λάβει μέτρα απαντά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων και υπηρεσιών Ξάνθης


Ανήσυχοι είναι οι περίοικοι της οδού Π. Μελά και της ευρύτερης περιοχής της Καπναποθήκης «Π», μέρος της οποίας είναι ετοιμόρροπο κατά κυριολεξία. Ένοικοι των απέναντι πολυκατοικιών και πολίτες που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη οδό γίνονται καθημερινά μάρτυρες κατάρρευσης κομματιών του τοίχου που πέφτουν στον δρόμο ενώ οι ανύποπτοι περαστικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μην τους έρθει κάποια πέτρα στο κεφάλι. Συμπολίτης μας που έχει το επαγγελματικό του γραφείο απέναντι από την ετοιμόρροπη καπναποθήκη, μας ενημερώνει πως το πρωί από τη στέγη της καπναποθήκης της οδού μας έπεσε ένα τεμάχιο του τοίχου διαμέτρου περίπου 40 εκατοστών. Ευτυχώς δεν περνούσε κάποιος περαστικός εκείνη τη στιγμή. Ο ίδιος συμπολίτης ανέφερε  πως λίγο πιο πέρα, ακριβώς κάτω από το χείλος της στέγης, βρίσκονται συνήθως δεκάδες παιδιά που περιμένουν το λεωφορείο καθώς είναι η περιοχή του ΚΤΕΛ Ξάνθης.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει κατά μήκος της οδού τοποθετημένη μία κορδέλα που σηματοδοτεί επικινδυνότητα, ωστόσο τίποτε άλλο που να προστατεύσει το κοινό.


Ανακοίνωση ΙΘΤΠ: «Το Ίδρυμα, συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη σωτηρία της Καπναποθήκης «Π»

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το «Ε» και κατόπιν επικοινωνίας μας με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ανδρέα Ματζάκο, το Δ.Σ. του ΙΘΤΠ προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση.

«Ανακοίνωση του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ), σχετικώς με τα δημοσιεύματα περί της κατάστασης του μη ανακαινισμένου τμήματος της Καπναποθήκης «Π».

Μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, ένα τμήμα της στέγης του μη ανακαινισμένου τμήματος της βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π», κατέπεσε στο εσωτερικό του κτηρίου.  Το τμήμα της στέγης το οποίο κατέπεσε, βρίσκεται στο τέλος της βόρειας πτέρυγας. Η στέγη του λειτουργούντος τμήματος δεν επηρεάζεται διότι ήδη κατά την ανακαίνισή του έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Το Ίδρυμα διαβλέποντας εδώ και καιρό την πιθανότητα κατάρρευσης της στέγης και συνακόλουθης καταστροφής των ξύλινων δαπέδων και κυρίως των μοναδικών ξύλινων υποστυλωμάτων προχώρησε εδώ και χρόνια:

-σε πλήρη πρόταση για την μετατροπή του συνόλου της Καπναποθήκης «Π» σε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνον της Ξάνθης αλλά όλης της Θράκης

-σε μελέτη ανακαίνισης και χρήσης όλης της Καπναποθήκης «Π»

-σε εναλλακτική μελέτη προστασίας μόνον του κελύφους όλης της Καπναποθήκης για τη στοιχειώδη προστασία της (την οποία έχει επικαιροποιήσει)

-σε μελέτη ανακαίνισης και χρήσης του μη ανακαινισμένου τμήματος της βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π», (την οποία έχει επανειλημμένως επικαιροποιήσει)

-σε έκδοση οικοδομικής άδειας για το υπόλοιπο τμήμα της  βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π».

Οι ως άνω εκπονήσεις μελετών, που είναι υψηλότατου κόστους, έχουν καλυφθεί αποκλειστικώς από το Ίδρυμα.

Η ανακαίνιση της  βόρειας πτέρυγας της Καπναποθήκης «Π» είναι εδώ και καιρό ένα από τα πιο ώριμα προς υλοποίηση μεγάλα έργα σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το Ίδρυμα εδώ και χρόνια θέτει διαρκώς το ζήτημα στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Παρ’ ότι το έργο εντάσσεται στον αρχικό σχεδιασμό, στη συνέχεια παραπέμπεται σε επόμενη φάση της υλοποίησης των διαφόρων σχετικών προγραμμάτων με ποικίλες δικαιολογίες.

Το Ίδρυμα, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη σωτηρία της Καπναποθήκης «Π».»

Αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος: «Θα λάβουμε μέτρα προστασίας»

Επειδή όμως οι προσπάθειες εξεύρεσης χρηματοδότησης απαιτούν χρόνο και  το ζήτημα επείγει καθώς πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας της δημόσιας ασφάλειας το «Ε» απευθύνθηκε στον δήμο Ξάνθης προκειμένου να έχει μια απάντηση. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και έργων Κυριάκος Παπαδόπουλος ανέφερε πως θα επιληφθεί άμεσα του θέματος με αυτοψία και πως θα μεριμνήσει να γίνει ότι χρειάζεται ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους περαστικούς. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο παραδίδεται η μελέτη που ανέθεσε ο δήμος για την αποκατάσταση της Καπναποθήκης και μαζί με την μελέτη που έχει το Ίδρυμα θα αναζητηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο γιατί όπως ανέφερε: «Μας ενδιαφέρει η συνολική αποκατάσταση της Καπναποθήκης «Π».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αθλητικές δραστηριότητες στη «θέση» μαθημάτων στις 27 Σεπτεμβρίου

Θα πραγματοποιηθούν για την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού Δεν θα γίνουν μαθήματα στ…