Ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το βιβλίο «Υποψήφιο Πρόεδρος Ετών Εννέα» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου Πετεινού
«Η θέληση και τα “δυνατά” συναισθήματα μας βοηθούν να πετύχουμε ακόμη και το ακατόρθωτο», τονίζει στο «Ε»
Το νέο του βιβλίο «Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα» παρουσιάζει ο Γιώργος Παραστατίδης την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην αίθουσα του ενοριακού κέντρου Πετεινού.
Συγκεκριμένα προσκαλεί όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πετεινού, φίλους, γνωστούς και συγχωριανούς του.
«Αναδρομή ζωής σε πρώτο ενικό» κάνει ο Γιώργος Παραστατίδης μέσα από αυτό εδώ το βιβλίο, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογό του « Το κίνητρο για την παρούσα συγγραφή, μετά από περισσή βάσανο σκέψη, θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει καμία απολύτως συνάφεια με τον όποιο εγωκεντρισμό μου ούτε, βέβαια με την έννοια της καταγραφής των απομνημονευμάτων μου[….] αλλά αναφέρεται, μέσα από την αποτύπωση της όλης διαδρομής μου, με καρδιακό τρόπο, στην προβολή σαν ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση στις γενιές που έρχονται…»
Στη ροή 277 σελίδων, οκτώ συνολικά κεφαλαίων «ρίχνει φως» σε αυτά τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την πορεία του μέσα στο κοινωνικό-πολιτιστικό και πολιτικό γίγνεσθαι.
Η διάρθρωση παρουσιάζεται ως εξής:
1ο:Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βιστονίδας
2ο:Πρόεδρος του Κοινωνικού Κέντρου «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ», (2010-2019)
3ο: -Ενότητα πρώτη: Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Νομού Ξάνθης
-Ενότητα δεύτερη: Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιοδικού «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση»
4ο: Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νομού Ξάνθης
5ο: Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετεινού
6ο:Πρόεδρος του Μορφωτικού Αθλητικού Συλλόγου «ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ»
7ο: -Ενότητα πρώτη: Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Αβδήρων
-Ενότητα δεύτερη: Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Επταθεσίου Δημοτικού Σχολείου Πετεινού
8ο:Βιβλία που έγραψα
Πώς προέκυψε η ανάγκη να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;
Πάντα ήθελα να ασχολούμαι με τη λαογραφία, τον πολιτισμό της περιοχής. Αυτή μου η ενασχόληση ξεκίνησε από μικρή κιόλας ηλικία μέσω της εμπλοκής μου στα κοινά, στα πολιτιστικά και τα αθλητικά δρώμενα. Επιπλέον, έχω συμπληρώσει 35 χρόνια δημιουργίας στην εφορεία που υπηρέτησα και 16 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, όλα αυτά θέλησα να τα αποτυπώσω με την ελπίδα πως κάποιοι νέοι που θα τα διαβάσουν μελλοντικά θα πάρουν κάτι από αυτή την πορεία.
Τι επιδιώκετε να περάσατε μέσα από το βιβλίο σας;
Σκοπός είναι να με μιμηθούν οι νέοι, η πορεία μου να αποτελέσει πρότυπο-παράδειγμα. Άλλωστε, πολλές φορές, έστω κι έναν αν παρακινήσεις να σε ακολουθήσει, είναι κέρδος. Αυτή, λοιπόν ήταν η σκέψη μου. Επιδίωξα, επίσης να ικανοποιήσω αυτή την συσσωρευμένη γνώση και ενασχόληση με τα κοινά, ώστε να μείνει ακόμη και για το στενό-οικογενειακό και φιλικό μου περιβάλλον, να ξέρουν ποιος ήταν ο Γιώργος.
Πώς προέκυψε ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου «Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα»;
Ο δικός μου δάσκαλος έγραψε όλα τα βιώματα της εποχής και μέσα σε αυτά και μία ιστορία. Τις πρώτες ημέρες, λίγο μετά την έναρξη του σχολείου, μας μαζεύει και μας εξηγεί πως θέλει να ιδρύσει έναν σχολικό συνεταιρισμό, ο οποίος θα πρέπει να διοικηθεί από ένα Διοικητικό Συμβούλιο. Στην ερώτηση «ποιος θέλει να γίνει πρόεδρος;» ήμουν εγώ αυτός που σήκωσε χέρι, ο μοναδικός μάλιστα σε ηλικία μόλις 9 ετών. Ο δάσκαλος, όπως ήταν λογικό με αγνόησε, διότι ήθελε πρόεδρος να γίνει κάποιος από την έκτη τάξη. Έπειτα, ρώτησε για τις θέσεις του αντιπροέδρου, του γραμματέα, του ταμία, αλλά δεν σήκωσα το χέρι. Το πρόσεξε και είπε μάλιστα πως εκείνος (δηλαδή εγώ) που δεν σήκωσε για πουθενά αλλού το χέρι του, παρά για πρόεδρος, τελικά θα γίνει υπεύθυνος στο κοτέτσι. Το βιβλίο, λοιπόν «Υποψήφιος πρόεδρος ετών εννέα» προέκυψε από αυτή την αφήγηση του δασκάλου μου στο άλλο μου βιβλίο «Θεμέλιοι Λίθοι».
Μιλήστε για τα συναισθήματά σας κατά τη διάρκεια αναζήτησης υλικού.
Ξεκίνησα να συγκεντρώνω υλικό χρόνων και ευθύς αμέσως διαπίστωσα πως αυτή ήταν μία ενασχόληση που μου έδινε χαρά! Κάθε φορά που έγραφα ένα κεφάλαιο και έβρισκα στοιχεία μου «ξυπνούσαν» μνήμες, αναμνήσεις, ξαναθυμόμουν παλιούς φίλους με τους οποίους συνεργαστήκαμε από κοινού. Αναμφισβήτητα, χωρίς συνεργάτες δεν μπορείς να πετύχεις πολλά. Είναι μεγάλη υπόθεση να βρεις «παρέα».
Στο σημείο αυτό ας αναφερθούμε στην συνολική συγγραφική σας παραγωγή
Αρχικά, το βιβλίο «Η κληρονομιά μας» είχε αναφορά αποκλειστικά το χωριό. Με λίγα λόγια, γύρισα σπίτι- σπίτι και κατέγραψα όλους τους πρόσφυγες που ήρθαν από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία προσθέτοντας ταυτόχρονα «πλούσιο» φωτογραφικό υλικό. Η αποδοχή ήταν μεγάλη από τους συγχωριανούς μου, μιας και ακόμα και σήμερα γνωστοί και φίλοι το μνημονεύουν. Έπειτα, ακολούθησε η ενασχόλησή μου με τον δήμο (1999).
Το 2016 έφυγα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά αποφάσισα να γράψω ένα πολυσέλιδο βιβλίο για αυτή μου την 16χρονη πορεία το οποίο έφερε τον τίτλο «Με γνώση και με εμπειρία». Σε αυτό συμπυκνώνω όλη την δραστηριότητα στην περιοχή.
Η αφορμή για το επόμενο βιβλίο μου με τίτλο «Θεμέλιοι λίθοι» ήταν η εξής: Ήταν 15 Αυγούστου και ως αυτοδιοικητικός (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου)βρέθηκα στο πανηγύρι στα Πηγάδια. Στην εκδήλωση που ακολούθησε είχαν προσκαλέσει τον κ. Σωτηρόπουλο, παλιό δάσκαλο της δεκαετίας του ’30 και ’40, αλλά επειδή δεν κατάφερε να παρευρεθεί, έστειλε μία επιστολή. Αμέσως επισημαίνω στον δήμαρχο, κ. Τσολακίδη ότι είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα στοιχεία για να εκδοθεί βιβλίο με όλους τους παλιούς δασκάλους. Ακόμη, ζήτησα και την βοήθεια του κ. Σγουρίδη που καθόταν δίπλα, την ηθική στήριξή του. Εδώ γράφω για το πώς λειτουργούσαν οι παλιοί δάσκαλοι, σε μία εποχή κατά την οποία σε μία αίθουσα ήμασταν 60 παιδιά. Έβαλα, λοιπόν τους ίδιους να γράψουν τα κείμενα, ατόφια εμπλουτισμένα με σχόλια και φωτογραφικό υλικό.
Αξίζει να αναφέρω επιπλέον και το φορολογικό βιβλίο του 1986. Τότε γινόταν μεταβολή του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία θα εφαρμοζόταν από 01.01.1987. Εγώ ως ένας πολύ καλός υπάλληλος είχα τη διάθεση να βοηθήσω τους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και τους λογιστές. Ήθελα να τους προετοιμάσω για τα νέα δεδομένα στην φορολογία, για τον ΦΠΑ και γι’ αυτό έγραψα ένα βιβλίο με τίτλο «Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων». Γνώρισε τόσο μεγάλη αποδοχή και σκεφτόμασταν από την πλευρά μας να κάνουμε και δεύτερη έκδοση.
Στη συνέχεια, έγραψα κάποια μικρά βοηθήματα για το Επιμελητήριο, όπως ακόμη και για κάποιες δράσεις που έγιναν τότε στον δήμο Βιστονίδας. Πάντως ποτέ δεν έπαψα να παίρνω πρωτοβουλίες. Τα όνειρα τα ξεκινούσα μόνος και στην πορεία έβρισκα συμμάχους- συνεργάτες.
Τι θα συμβουλεύατε τους νεότερους;
Εισέπραξα πολλές χαρές, αλλά και πίκρες, οι οποίες είναι τόσο λίγες που τις ξέχασα τελικά. Τοξικοί υπάρχουν, αλλά πρέπει να μάθουμε να τους γυρνάμε την πλάτη. Αν δεν αγαπάς τους ανθρώπους κι αν δεν έχεις στο μυαλό σου την ευθύνη για τον τόπο σου, καλύτερο είναι να μην ασχολείσαι με τα κοινά. Τα προβλήματα πρέπει πρώτα εσένα να «σφίγγουν» στο στομάχι, να αγωνίζεσαι και να μην κάνεις πίσω σε τίποτα. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως η θέληση και τα «δυνατά» συναισθήματα μας βοηθούν να πετύχουμε ακόμη και το ακατόρθωτο!
Πείτε μας δυο λόγια για την παρουσίαση της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2024
Την παρουσίαση θα κάνουν τρεις αγαπημένοι μου φίλοι με τους οποίους έχω αναπτύξει πολύχρονη φιλία. Ο συνταξιούχος φιλόλογος, Ανέστης Ακριτίδης, ο φιλόλογος-ερευνητής-συγγραφέας, Θανάσης Μουσόπουλος και η πρώην Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πετεινού, Κούλα Τσιφτσίδου θα αναλάβουν την παρουσίαση. Το σημαντικό είναι ότι αγαπιέμαστε, μας «δένουν» βιώματα και εμπειρίες!
Βιβλία που έγραψε…
-«Η κληρονομιά μας», Έκδοση του περιοδικού «Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση»
-«Θεμέλιοι Λίθοι», Έκδοση Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής»
-«Με γνώση και εμπειρία, Δήμος Αβδήρων1999-2014, από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη,2016»
-«Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων»
-«Φορολογική Ταμειακή Μηχανή. Οδηγίες -Πληροφορίες»