Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

Αυτό είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης

0

Αναλυτικά τα έργα και οι προϋπολογισμοί τους


Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υποβολή τεχνικών δελτίων – «Είμαστε σε ετοιμότητα», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος


«Πόλη σύγχρονη και λειτουργική, με ποιότητα ζωής, στηριγμένη στην ιστορική της κληρονομιά, τον πολιτισμό και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα». Αυτός είναι ο βασικός στόχος της πρότασης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης (ΣΒΑΑ) που έχει λάβει την έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ ΑΜΘ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΣΒΑΑ ανέρχεται σε 15.100.000,00 € εκ των οποίων οι 900.000,00 € αφορούν παρεμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΚΤ+ και τα 14.200.000,00 € παρεμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΤΠΑ. Η περιοχή έχει βασικούς πυρήνες την περιοχή της Δημοτικής Αγοράς και το παλιό ιστορικό βιομηχανικό κέντρο (την περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων) και τη λειτουργική τους διασύνδεση με την περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και έως το Άλσος Ευμοίρου.

Ανοίγουν σε 15 μέρες οι Προσκλήσεις για την υποβολή τεχνικών δελτίων – «Είμαστε σε ετοιμότητα», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος

Το  «Ε» παρουσιάζει αναλυτικά τα έργα και τις δράσεις όπως αναφέρονται στην εγκεκριμένη πρόταση που έχει λάβει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της. Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και  Υπηρεσιών Κυριάκος Παπαδόπουλος: «Έχουμε έτοιμες και εγκεκριμένες 5 μελέτες των πρώτων έργων και περιμένουμε μόλις ανοίξει το πρόγραμμα να υποβάλουμε τα τεχνικά δελτία για να ξεκινήσουμε τις δημοπρατήσεις. Οι προσκλήσεις θα ανοίξουν σ’ ένα 15νθήμερο. Είμαστε σε ετοιμότητα».

Τα κύρια έργα του ΣΒΑΑ του δήμου Ξάνθης

1)Κατασκευή πάρκου με αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής στην περιοχή ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (Δράση 1.1)

Στο οικοδομικό τετράγωνο 11 της περιοχής Εκτενεπόλ του Δήμου Ξάνθης, υφίσταται ένα κενό οικόπεδο εντός του οποίου προτείνεται να γίνει συνολική διαμόρφωση με

κατασκευή πάρκου πολλαπλών χρήσεων με ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής και εκδηλώσεων, ποδηλατόδρομους και πάρκα για ζώα συντροφιάς, σε οικοπεδική έκταση επιφανείας 13.938 τμ.

Το έργο ως ένα δίκτυο πολλαπλών χρήσεων θα περιλαμβάνει τις κάτωθι διακριτές διαμορφώσεις:

1.Χώρο Εκτόνωσης τύπου πλατεία. Κερκίδες –διαζώματα στη δυτική παρειά της πλατεία με θέα προς το ‘Αβγό’

2.Περιοχή καθιστικού – χαλαρού περίπατου- πρασίνου (περιέχει πολυμορφικά γραμμικά ξύλινα καθιστικά τύπου ξαπλώστρες).

3.Περιοχή καθιστικού – ανοιχτού χαρακτήρα με πρόσωπο προς το δρόμο.

4.Παιδική χαρά (φυλασσόμενος χώρος). Περιφραγμένος χώρος με μία – ίσως δύο εισόδους- εξόδους.

5.Περιοχή γυμναστικών οργάνων-πρασίνου (μη φυλασσόμενος χώρος). Περιέχει υπαίθρια όργανα γυμναστικής κάτω από τα δέντρα.

6.Κτιριακές υποδομές (χώροι αποχωρητηριών, αναψυκτήριο, γραφείο). Ισόγειο κτίριο με αναψυκτήριο, βοηθητικό αποθηκευτικό χώρο και δημόσιους χώρους υγιεινής (wc) (4+4+1). Αναπτύσσει πέργκολα προς π. χαρά κ πλατεία. Επίσης διαμορφώνεται και ένας χώρος με χρήση γραφείου.

7.Πάρκο ζώων συντροφιάς (μερικώς φυλασσόμενος).

8.Πολυγήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ (φυλασσόμενος χώρος – περιμετρικά). Πρόκειται για περιφραγμένο πολυχώρο γηπέδων μπάσκετ που έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε βόλευ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

9.Ανοιχτό γήπεδο αντισφαίρισης με περίφραξη και προσανατολισμό Βορρά-Νότου

10.Γήπεδο τένις (φυλασσόμενος χώρος – περιμετρικά και οροφή).

11.Θα κατασκευασθούν αποδυτήρια (1+1) για την εξυπηρέτηση των ατόμων που αθλούνται.

12.Περιμετρικά του οικοπέδου θα υπάρχει ποδηλατόδρομος και διάδρομος για περπάτημα – τρέξιμο.

13.Σε όλα τα σημεία του πάρκου θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από Α.Μ.Ε.Α., με εύκολη δυνατότητα κίνησης και προσπέλασης.

14.Χώροι στάθμευσης ποδηλάτων, με ταυτόχρονη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων –πατινιών.

15.Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του κτιρίου του αναψυκτηρίου-γραφείου.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ): 2.500.000,00€

2.Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας και διαμορφώσεις περιβάλλοντος οδικού δικτύου (Δράση 1.2)

Πρόκειται για έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας στην Ξάνθη και πραγματοποίησης κατάλληλων διαμορφώσεων στο περιβάλλον οδικό δίκτυο της περιοχής. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την Πλατεία Ελευθερίας προβλέπεται

  • Τη διαμόρφωση κατά το δυνατόν ενοποιημένων χώρων,
  • Τον εκσυγχρονισμό των χρήσεων, ώστε να ταιριάζουν στις νέες αντιλήψεις και στις επιθυμίες των χρηστών,
  • Την αναμόρφωση και αντικατάσταση υλικών που είναι θερμικώς επιβαρυντικά,
  • Την ένταξη λειτουργίας φυσικού δροσισμού (π.χ. ροή ύδατος),
  • Την ένταξη χώρων πρασίνου,
  • Τη μείωση ή κατάργηση χώρων που καλύπτουν υψομετρικές διαφορές χωρίς προσβασιμότητα για εμποδιζόμενα άτομα.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ): 2.400.000,00€

3.Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, ΤΜΗΜΑ 1: ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ-ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΕΩΣ ΦΟΡΟ (μήκος τμήματος 3,40 χλμ/σύνολο 6,45 χλμ) (Δράση 1.4)

Σκοπός του συνολικού έργου ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ αποτελεί η υλοποίηση της ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων και πεζοδρομίων σε ένα δίκτυο διαδρομών στην πόλη, η οποία εξυπηρετεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της, καθώς το έργο συνδέει τον αστικό ιστό με την περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Το έργο έχει συνολικό μήκος 6,45 χλμ και αποτελείται από τρία (3) τμήματα, εκ των οποίων τα τμήματα 2 και 3 ανήκουν στην λίστα του αποθετήριου του ΣΒΑΑ (Reserve list).

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ): 3.600.000 ευρώ

4.Αποκατάσταση κλειστού Γυμναστηρίου “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” (Δράση 2.3)

Το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου με την επωνυμία «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βρίσκεται στο ΟΤ 7 στη Νεάπολη Ξάνθης (ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ), του Δήμου Ξάνθης. Στόχος του έργου είναι η ασφαλής επαναλειτουργία αυτού και η χρήση του από αθλητικούς συλλόγους και κατοίκους της πόλης.

Το έργο αφορά την αλλαγή διαρρύθμισης του εσωτερικού χώρου του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», την αντικατάσταση των κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα χωρίς αλλαγή των όψεων και την αντικατάσταση της στέγης του κτιρίου. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την είσοδο, τα αποδυτήρια, το ιατρείο, τις κερκίδες και το γήπεδο μπάσκετ.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ): 1.460.000 ευρώ.

5.Θέση έργου Κατασκευής πάρκου Φόρου

Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:

  1. περιοχή στεγασμένου καθιστικού με υπόστεγο
  2. περιοχή υπαίθριου καθιστικού – για παιχνίδι
  3. περιοχή υπαίθριου καθιστικού – για ανάπαυση και κοινωνικοποίηση
  4. περιοχή με πίδακες νερού
  5. περιοχή πράσινου
  6. περιμετρικό κτιστό στηθαίο χώρου πρασίνου διαμορφωμένο ως καθιστικό

Με την υλοποίηση των παραπάνω γίνεται αναδιαμόρφωση των διαδρομών προσπέλασης και περιπάτου του πάρκου με την ανεμπόδιστη προσπέλαση των ΑΜΕΑ.

Η έκταση της συνολικής παρέμβασης είναι 950,00 τ.μ.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ): 334.000,00€

6.Υλοποίηση Σχεδίου Διαχείρισης Άλσους Ευμοίρου (Δράση 2.2)

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης και προστασίας του άλσους Ευμοίρου. Στόχοι της γενικότερης παρέμβασης είναι η αειφόρος διαχείριση, η προστασία και ανάδειξη της περιοχής, η αύξηση της λειτουργικότητας και η ομαλή συνύπαρξη των πολλαπλών χρήσεων που θα φιλοξενούνται στο άλσος. Επίσης, επιδιώκει την αύξηση της παρεχόμενης ασφάλειας στους επισκέπτες της περιοχής μελέτης. Έμμεσος στόχος αποτελεί η αύξηση της επισκεψιμότητας του χώρου με την αξιοποίηση των φυσικών στοιχείων της περιοχής για λόγους αναψυχής και εκπαίδευσης.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ):2.421.239,60€

7.Μελέτες για την αποκατάσταση της ασφάλειας της Καπναποθήκης ‘Π’ στην Ξάνθη (ανατολική και νότια πτέρυγα) (Δράση 2.1)

Αφορά τη χρηματοδότηση της υπό εκπόνηση σύμβασης (Ιδιωτικό συμφωνητικό 24615/28-9-2023 /ΑΔΑ: 64ΕΙΩΚ8-9ΝΘ) με αντικείμενο τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση της ασφάλειας του κτιρίου (νότιο και ανατολικό τμήμα της καπναποθήκης) στοχεύοντας στη διατήρηση τόσο των αυθεντικών στοιχείων του κτιρίου, στον επιτρεπόμενο βαθμό, όσο και του τρόπου κατασκευής του. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος και η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης

του φέροντος οργανισμού και των λοιπών στοιχείων του κτιρίου (ανατολικό και νότιο τμήμα), η σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης στατικής ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού του μνημείου και η σύνταξη μελέτης αποκατάστασης τόσο του κτιρίου (ανατολική και νότια πτέρυγα) όσο και του περιβάλλοντα χώρου αυτού, με τη διατήρηση του κελύφους του διατηρητέου κτηρίου στην αρχική του μορφή, διατηρώντας τις υφιστάμενες σήμερα χρήσεις (καπναποθήκη και γραφεία). Επιπλέον, θα συνταχθούν οι απαιτούμενες μελέτες πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης για την προστασία του μνημείου από πιθανές πυρκαγιές.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ):449.760,40€

Άλλες δράσεις

-Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας Δήμου Ξάνθης (Δράση 3.5)

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επιδιώκει με τη συμβολή του να καταστήσει τον Δήμο Ξάνθης κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ):800.000 €

-Δίκτυο δύο (2) Δημοτικών Πολυϊατρείων Δήμου Ξάνθης (Δράση 3.1)

Η λειτουργία ενός δικτύου δύο (2) Δημοτικών Πολυϊατρείων, ενός στην περιοχή του Δροσερού (κάτοικοι Ρομά)

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ):495.000 €

-Παροχή υπηρεσιών κατάρτιση Ρομά

Εκτιμώμενη αξία έργου (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ):108.000 €

Έργα β’ προτεραιότητας που θα μπορούσαν δυνητικά να χρηματοδοτηθούν στα πλαίσια της ΟΧΕ ΒΑΑ

RESERVE LIST ΕΤΠΑ

-Αποκατάσταση της λειτουργίας του κλειστού διώροφου υπόγειου δημοτικού πάρκινγκ οδού Κ. Μπένη 686.000,00 €

-Φυσική ανάπλαση και ασφάλεια δημόσιων χώρων 2 Ανάπλαση Πλατείας Διοικητηρίου και οδού Μπένη Δήμου Ξάνθης 2.400.000,00 €

-Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων: ΦΟΡΟΣ-ΚΥΡΙΛΛΟΥ-ΚΟΝΔΥΛΗ – ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ (μήκος τμήματος 1,70 χλμ/σύνολο 6,45 χλμ) 1.900.000,00 €

-Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων: ΦΟΡΟΣ – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΜΠΡΩΚΟΥΜΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ (μήκος τμήματος 1,35 χλμ/σύνολο 6,45 χλμ) 1.500.000,00 €

-Οριοθέτηση – Διευθέτηση και ανάπλαση Κόσυνθου Ποταμού στην πόλη της Ξάνθης 555.000,00 €

ΣΥΝΟΛΟ 7.041.000,00 €

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μάθημα …ζωής και οδηγικής συμπεριφοράς

Δράση βιωματικής εκπαίδευσης για τους μαθητές του 3ου Λυκείου Ξάνθης Με προσομοιωτές μέθης…