Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Άφαντο» το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την αναστήλωση των Διατηρητέων

«Άφαντο» το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την αναστήλωση των Διατηρητέων

0

Εξαγγέλθηκε πριν 4 χρόνια αλλά δεν προκηρύχθηκε και αγνοείται η τύχη του!


Αναμένεται η προκήρυξη του «Διατηρώ» για δημόσια κτήρια με το κονδύλι των 70 εκ. ευρώ


Στα «συρτάρια» του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το εξαγγελθέν προ 4ετίας πρόγραμμα «Διατηρώ κατ’ οίκον». Ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με στόχο να παρέχει κίνητρα μέσω επιδότησης στους ιδιοκτήτες διατηρητέων να τα αποκαταστήσουν, να βελτιώσουν την εικόνα τους,  να τα διασώσουν από την φθορά του χρόνου και να τα καταστήσουν λειτουργικά αναβαθμίζοντας διατηρητέους οικισμούς αλλά και προσδίδοντας στην ιδιοκτησία τους εκμεταλλεύσιμη οικονομική υπεραξία είναι …άφαντο και αναζητείται!



Εξαγγέλθηκε πριν 4 χρόνια το «Διατηρώ» – Επίσκεψη Γ. Γραμματέα ΥΠΕΝ στην Ξάνθη

Ιδιαίτερη σημασία έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης καθώς είναι δεκάδες τα ιδιωτικά ακίνητα που ρημάζουν και πολλά απ’ αυτά είναι ετοιμόρροπα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης στήριξης. Όπως για παράδειγμα το  κτήριο της οδού Αγίου Γεωργίου όπου ήταν το σπίτι της Αλτουνιάν δασκάλας πιάνου του Μάνου Χατζιδάκι,  αλλά και το κτήριο στην οδό Πυγμαλίωνος Χρηστίδη στη συμβολή της με την οδό Μαυρομιχάλη.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2020 επισκέφτηκε την Ξάνθη και έκανε αυτοψία στα συγκεκριμένα κτήρια ο Γ. Γραμματέας Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ Ευθ. Μπακογιάννης. Σ΄αυτή την επίσκεψη ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Διατηρώ», σημειώνοντας ότι βρίσκεται ήδη προς έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ και προβλέπει επιχορήγηση έως 70%.

Εξήγησε δε ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντίστοιχο του «Εξοικονομώ» που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες με κτήρια διατηρητέα που δυσκολεύονται να τα αποκαταστήσουν. «Δαπάνες, για την αποκατάσταση της στέγης, των κουφωμάτων των μπαλκονιών θα είναι επιλέξιμες και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση ωρίμασης και διαπραγμάτευσης με εταίρους στην Ευρώπη. Πιστεύω έως Μάρτιο να βγάλουμε την πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες», σημείωσε τότε,  όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ε».

Την αναγκαιότητα του προγράμματος για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, τόνισε ο τότε δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης

Ο τότε δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, που τον συνόδευε, υπερθεμάτισε ως προς την αναγκαιότητα του προγράμματος αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες για την αναστήλωση των σπιτιών τους, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι το κόστος των μελετών είναι μεγάλο αλλά και ότι υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Κατέθεσε επίσης πρόταση του δήμου για αύξηση της επιχορήγησης προκειμένου να στηριχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του παραδοσιακού οικισμού.

33 ετοιμόρροπα στην Ξάνθη – 50 σ’ όλο το νομό – 5.709 κενά σπίτια

Ένα άλλο στοιχείο για την αναγκαιότητα του προγράμματος είναι ότι το ΥΠΕΝ ζήτησε από τους δήμους μια λίστα με τα ετοιμόρροπα σπίτια  στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νομοθετικής πρωτοβουλίας επιχορήγησης των ιδιωτών. Στην Ξάνθη καταγράφηκαν 33, 8 στα Άβδηρα, 3 στον Τόπειρο και 6 στη Μύκη. Συνολικά 50 ετοιμόρροπα στην Π.Ε. Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά τα κλειστά σπίτια στο νομό μας ανέρχονται σε 5.709 σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αγνοείται η τύχη του «Διατηρώ» για ιδιώτες – Από 250 εκ. ευρώ το «ψαλίδισαν» στα 7 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων

Επανερχόμενοι στο σήμερα μετά από έρευνα του «Ε» το πρόγραμμα «Διατηρώ κατ’ οίκον» για ιδιώτες, εξαγγέλθηκε μεν αλλά δεν έχει προκηρυχθεί και αγνοείται η τύχη του προς το παρόν. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων σε δημοσίευμα της ecopress  αναφέρει ότι εγκαταλείφθηκε αιφνιδίως, δέκα μέρες πριν την υποβολή του τελικού Σχεδίου στην Κομισιόν το 2021, με τη ρητή διαβεβαίωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ότι θα ενταχθεί τελικά στο ΕΣΠΑ με αντίστοιχο κονδύλι ύψους 250 εκ ευρώ.

Ωστόσο, έγινε γνωστό πρόσφατα ότι τελικά αποφασίστηκε να μην διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για τα κτήρια αυτά, αλλά μόνο το ασήμαντο ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για 20 κτήρια πανελλαδικά.

Αναμένεται η προκήρυξη του «Διατηρώ» για δημόσια κτήρια

Όπως όμως μας ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Βασίλης Ασημίδης αναμένεται η προκήρυξη του «Διατηρώ» για δημόσια κτήρια με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ από το  Επιχειρησιακό πρόγραμμα των Περιφερειών. Το συνολικό κονδύλι που διατίθεται είναι 70 εκ. ευρώ και βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν επαρκεί. Χρηματοδοτεί παρεμβάσεις σε δημόσια κτήρια σε χαρακτηρισμένους  παραδοσιακούς οικισμούς, όπως καθαρισμό προσόψεων και σωστικών εργασιών, στατικών παρεμβάσεων και ενεργειακής αναβάθμισης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από το ΣΕΓΕ πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

 Ομιλίες και εργαστήρια για την ενίσχυση και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας σ…