Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ 51 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 3 μήνες στην Ξάνθη

51 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε 3 μήνες στην Ξάνθη

0

290 περιστατικά καταγγέλθηκαν στις Αστυνομικές Υπηρεσίας της ΑΜΘ. Πρώτη η Ξάνθη με 80 θύματα. Οι περισσότερες γυναίκες


Συνδέθηκαν 26 panic button στην Ξάνθη – Δεν ενεργοποιήθηκε κανένα.  Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εφαρμογή «Safe Youth» για ανήλικους 


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr


Σε 51 ανέρχονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγγελθεί στην αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία Ξάνθης από τις 10/06/2024 όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Γραφείου ενδοοικογενειακής βίας έως 5/09/2024. Συνολικά σε 80 ανέρχονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ξάνθη και αφορούν ανηλίκους και ενήλικες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜΘ, στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες της ΓΕ.Π.Α.Δ. ΑΝ.ΜΑΚ-ΘΡΑΚΗΣ καταγγέλθηκαν τα εξής περιστατικά με στοιχεία για το αδίκημα του Ν. 3500/06 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας  “Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις”, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το χρονικό διάστημα από 10/06/2024 έως 5/09/2024.

  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Σύνολα
ΓΕ.Π.Α.Δ. ΑΝ.ΜΑΚ-ΘΡΑΚΗΣ Α.Τ. ΑΛΕΞΑΝ/ΠΟΛΗΣ 63
  Α.Τ. ΔΡΑΜΑΣ 54
  Α.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ 40
  Α.Τ. ΞΑΝΘΗΣ 51
  Α.Τ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 33
  Α.Τ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 49
ΣΥΝΟΛΟ   290

 

Όπως είναι φανερό στην ΑΜΘ έχουμε σε διάστημα 3 μηνών 290 καταγγελθέντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εκ των οποίων τα περισσότερα στην Αλεξανδρούπολη (63) και στην Δράμα (54). Ακολουθεί η Ξάνθη με 51, η Καβάλα με 40 και τέλος η Ορεστιάδα με 33. Σύμφωνα με πληροφορίες,  διαπιστώνεται αύξηση των περιστατικών σε σχέση με παλαιότερα και αυτό ως ένα βαθμό έχει την εξήγησή του στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τη λειτουργία των γραφείων και γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθούν. Γενικότερα όμως, έχει παρατηρηθεί ότι  πλέον πιο εύκολα ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας φτάνει στην καταγγελία απ’ ότι παλαιότερα. Κι αυτό κρίνεται ως μία κατάκτηση της κοινωνίας που φαίνεται να αποκτά ευαίσθητα αντανακλαστικά απέναντι στην βία ώστε να μην στιγματίζει τα θύματα και να τα ωθεί έτσι  στην καταγγελία.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία που αφορούν στα θύματα:

ΘΥΜΑΤΑ ΑΝΑ ΦΥΛΟ       ΣΥΝΟΛΟ ΘΥΜΑΤΩΝ  
  ΑΡΡΕΝ (ΕΝΗΛΙΚΕΣ) ΘΗΛΥ (ΕΝΗΛΙΚΕΣ) ΑΡΡΕΝ (ΑΝΗΛΙΚΟΙ) ΘΗΛΥ (ΑΝΗΛΙΚΟΙ)  
           
Α.Τ. ΑΛΕΞΑΝ/ΠΟΛΗΣ 17 42 7 10 76
Α.Τ. ΔΡΑΜΑΣ 14 35 6 8 63
Α.Τ. ΚΑΒΑΛΑΣ 10 30 8 7 55
Α.Τ. ΞΑΝΘΗΣ 15 42 13 10 80
Α.Τ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 10 20 4 3 37
Α.Τ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 7 39 4 4 54

Στην Ξάνθη τα περισσότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Υπερτερούν οι  γυναίκες

Σ’ ότι αφορά τα θύματα και τα χαρακτηριστικά του όπως είναι φανερό από το στοιχεία οι γυναίκες  υπερτερούν κατά πολύ των ανδρών στους ενήλικες αλλά όχι στους ανήλικους. Η Ξάνθη έχει τα περισσότερα θύματα, συνολικά 80 από όλες τις Περιφερειακές ενότητες Να διευκρινίσουμε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ των περιστατικών και των θυμάτων έγκειται στο γεγονός ότι ως θύματα λογίζονται και ανήλικοι ή ενήλικες που δεν τους έχει ασκηθεί με άμεση μορφή βία, ωστόσο ήταν παρόντες στο περιστατικό. Σ’ ότι αφορά τους άνδρες θύματα οικογενειακής βίας, για παράδειγμα όπως μας μεταφέρθηκε υπάρχει περιστατικό ξυλοδαρμού ανδρός στην Ξάνθη που ήταν σε κατάσταση μέθης από τη σύζυγό του και τον ενήλικο γιο του.

Συνδέθηκαν 26 panic button στην Ξάνθη – Δεν ενεργοποιήθηκε κανένα

Από την έναρξη της λειτουργία των γραφείων έχουν συνδεθεί 26 συνολικά panic button στην Ξάνθη και έχουν αποδοθεί στα θύματα. Ειδικότερα 10 τον Ιούνιο, 9 τον Ιούλιο και 7 τον Αύγουστο. panic button έχουν δοθεί και σε άνδρες.

 Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εφαρμογή «Safe Youth» για ανήλικους 

Να σημειώσουμε ότι ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ ότι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοοικογενειακής βία στα πρότυπα του Panic Button θα είναι διαθέσιμη προς το τέλος του τρέχοντος μήνα μια εφαρμογή για ανήλικου με στόχο να συνδυαστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και θα παρέχει στα παιδιά και στους γονείς τους τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις αρχές σε περιπτώσεις βίας ή κακοποίησης. Η εφαρμογή «Safe Youth» απευθύνεται σε παιδιά από 12 έως 18 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η αστυνομία μέσω γεωεντοπισμού θα έχει τα στοιχεία του ανηλίκου που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για διακίνηση ανθρώπων συνέλαβαν γυναίκα στους Κήπους Έβρου

Σε βάρος της έχει εκδοθεί Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης Συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής 13 Σε…