Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις 24 επενδύσεις στη Μακεδονία και Θράκη παίρνουν (επιτέλους) τις οφειλόμενες επιχορηγήσεις 23 εκ. ευρώ

24 επενδύσεις στη Μακεδονία και Θράκη παίρνουν (επιτέλους) τις οφειλόμενες επιχορηγήσεις 23 εκ. ευρώ

0

Άνοιξε η στρόφιγγα μετά από 3 χρόνια και αφού ολοκλήρωσαν τις επενδύσεις τους με ίδια κεφάλαια

 

Ισχυρά κίνητρα και γενναία κεφάλαια στον αναπτυξιακό χρειάζονται οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ, υποστηρίζει ο πρόεδρος Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ Χρήστος Γιορδαμλής

 

Άνοιξε η  «στρόφιγγα» των επιχορηγήσεων η Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) και διοχετεύει  ζεστό χρήμα άνω των 23,2 εκατομμυρίων ευρώ, σε 24 επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι επιχορηγήσεις έχουν είτε την μορφή φορολογικών απαλλαγών είτε χρηματοδοτικών μισθώσεων αλλά και απευθείας χρηματοδοτήσεων.

23 εκ. σε 24 επενδυτικά σχέδια στην Μακεδονία  – Θράκη

Οι σχετικές διοικητικές πράξεις, που υπογράφηκαν από 27 Μαΐου του 2024 έως 9 Αυγούστου του 2024, έχουν ολοκληρωθεί και οι αντίστοιχες ενισχύσεις, που υπάγονται  στους Αναπτυξιακούς Νόμους Ν. 3908/2011 και Ν. 4399/2016, έχουν καταβληθεί στους ωφελούμενους, ως εξής:

-Υπογράφηκαν επτά αποφάσεις συνολικού ποσού χορηγούμενης απαλλαγής 7.702.300,72 ευρώ, που αφορούν στην υλοποίηση του 50% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου.

-Υπογράφηκαν έξι αποφάσεις συνολικού ποσού χορηγούμενης φορολογικής απαλλαγής 7.676.888,40 ευρώ, που αφορούν στην ολοκλήρωση της επένδυσης.

-Υπογράφηκε μία απόφαση,  συνολικού ποσού χορηγούμενης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) 2.275.900,20 ευρώ, για την ολοκλήρωση της επένδυσης.

-Έχουν εξασφαλιστεί και, ήδη, ελέγχονται τα σχετικά δικαιολογητικά, με εκτίμηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός των προσεχών δυο μηνών, για την καταβολή ενισχύσεων σε 10 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει ισάριθμα αιτήματα πληρωμής, με το συνολικό ποσό της χορηγούμενης ενίσχυσης (επιχορήγηση) να ανέρχεται σε 5.705.360,25 ευρώ.

Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας σημειώνει: «Με την Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στο ΥΜΑΘ στηρίζουμε με πράξεις την επιχειρηματικότητα στην Βόρειο Ελλάδα. Η υλοποίηση επενδύσεων σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και περαιτέρω ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου. Αξιοποιούμε όλα τα “εργαλεία” που έχουμε στη διάθεσή μας προς όφελος της επιχειρηματικότητας, προσελκύοντας επενδυτές και ενισχύοντας τους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας, που υπάρχουν στην Μακεδονία και την Θράκη.

Τώρα δίνονται οι επιχορηγήσεις για επενδυτικά σχέδια που ολοκληρώθηκαν με ίδια κεφάλαια

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνών – Βιομηχάνων ΑΜΘ Χρήστος Γιορδαμλής είχε συνάντηση εντός του Αυγούστου με τον κ. Γκιουλέκα στον οποίο όπως μας είπε έθεσε πολλά ελλείμματα της περιοχής μας που δημιουργούν αντικίνητρα για επενδύσεις και πολλά αιτήματα για να αναστραφεί το κλίμα που όπως υποστηρίζει δεν είναι καλό: «Η προσπάθεια που κάνουμε για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι να συνειδητοποιήσει η πολιτεία ότι χωρίς ουσιαστικά και ισχυρά κίνητρα, χωρίς ισχυρές υποδομές όπως τη σύνδεση με το τρένο,  στις οποίες έχουμε στρατηγικό μειονέκτημα στην Θράκη δεν θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να γίνουν επενδύσεις στην περιοχή μας.

Ισχυρά κίνητρα και γενναία κεφάλαια στον αναπτυξιακό χρειάζονται οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Αναφερόμενος στις επιχορηγήσεις των 23 εκ. που δίνονται ο κ. Γιορδαλμής σημειώνει πως ουσιαστικά αυτές ήταν οφειλόμενες προς τις επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τα επενδυτικά τους σχέδια με ίδια κεφάλαια και τώρα, μετά από  3 χρόνια, παίρνουν την κρατική επιχορήγηση: «Δεν είναι το ίδιο να ξεκινήσει μια επένδυση με ίδια κεφάλαια, να έχει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες, να ολοκληρώσει την επένδυση  και να περιμένει χρόνια να πάρει την επιχορήγηση. Σίγουρα είναι μια μεγάλη ανακούφιση αλλά είναι κάτι το αυτονόητο που θα έπρεπε να έχει γίνει  νωρίτερα».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο και στα επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί ο κ. Γιορδαμλής επισημαίνει το βασικό πρόβλημα του αναπτυξιακού νόμου είναι ότι δεν επαρκούν τα χρήματα και είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο αναπτυξιακός με μεγαλύτερα κονδύλια. Ενδεικτικό είναι ότι τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στην ΑΜΘ είναι έξι συνολικά και τα χρήματα επαρκούν να καλύψουν 2 – 4 μόνο παρότι όλα έχουν εγκριθεί: «Περιγράψαμε και στον υπουργό Ανάπτυξης και στον υφυπουργό ΥΠΕΣ, την εικόνα της επιχειρηματικότητας στην περιφέρειά μας σημειώνοντας ότι δεν πάει καλά και καταστήσαμε σαφή την ανάγκη να προστεθούν κι άλλα κονδύλια στον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης θέσαμε μετ’ επιτάσεως την ανάγκη να ενταχθεί και η περιοχή  μας στην ζώνη με τα πιο υψηλά κίνητρα όπως οι περιοχές στις απολιγνητοποιημένες περιοχές (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα) και η Κρήτη. Η περιφέρεια μας έχει πέσει σε μικρότερη κατηγορία κινήτρων (35 – 45%). Αυτό σημαίνει μείωση της ελκυστικότητας της περιοχής μας που έτσι και αλλιώς είναι μειωμένη, λόγω της έλλειψης βασικών λειτουργικών υποδομών. Για παράδειγμα δεν έχουμε τρένο, δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση με τα λιμάνια, έχουμε μεγάλο ενεργειακό κόστος.  Αυτά όλα είναι αντικίνητρα για νέες επενδύσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λιμάνι Καβάλας: Περνά και επίσημα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EFA VENTURES

Τι ανακοίνωσε το Υπερταμείο Υπογράφηκε την Παρασκευή το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής μ…