Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά ΥΠΑΑΤ: «Λίφτινγκ» στις δράσεις του Οικολογικού Σχήματος 31.6

ΥΠΑΑΤ: «Λίφτινγκ» στις δράσεις του Οικολογικού Σχήματος 31.6

0

Πώς διαμορφώνονται τα ποσά ενίσχυσης μετά την προσθήκη επιπλέον πρακτικών ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων


Με αλλαγές όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων του Οικολογικού Σχήματος Π1-31.6 «Εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων» προχώρησε με νέα τροποποιητική του απόφαση το ΥΠΑΑΤ, δημιουργώντας από τώρα και στο εξής νέα δεδομένα για το ύψος ενίσχυσης, το πλαίσιο δεσμεύσεων, κυρώσεων, κάποιων εκ των δράσεων.

Από τις 13 δράσεις του Οικολογικού Σχήματος 31.6, διευρυμένη φιλοσοφία αποκτούν τρεις δράσεις, στις οποίες δίνεται και νέα ονομασία. Πλέον, στη φαρέτρα του εν λόγω Οικολογικού Σχήματος, οι παραγωγοί θα μπορούν να επιλέξουν τις:

  • 6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων» (αντί «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών»).
  • 6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για ελαιώνες και οπωρώνες» (αντί για «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»).
  • 6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς και τη λίπανση» (αντί για «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς»).

Αλλαγές πλαισίου

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί που επιθυμούν να εφαρμόσουν δράσεις του Οικολογικού Σχήματος 31.6, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και στο εξής (ή, πιο συγκεκριμένα, μέχρι να υπάρξει άλλη τροποποίηση) ισχύουν τα ακόλουθα:

Δράση 31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη ΣΠΔ». Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί υποχρεούνται να κάνουν χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή πλατφόρμα Fast (Farm Sustainability Tool – Εργαλείο Αειφορίας Φάρμας για τα Θρεπτικά Συστατικά).

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης της δράσης ανέρχεται σε 12 ευρώ/εκτάριο για τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και στα 18 ευρώ/εκτάριο για την κατάρτιση και παρακολούθηση του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης της δράσης δεν μπορεί να υπερβαίνει, σωρευτικά, ανά γεωργό:

Τα 800 ευρώ και το 5% της ενίσχυσης του γεωργού για το σύνολο των λοιπών δράσεων του Οικολογικού Σχήματος 31.6, πέραν της ενίσχυσης για τη Δράση 31.6-Α.

Δράση 31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)». Επιλέξιμα στη δράση είναι τα αγροτεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία του εκάστοτε τελευταίου έτους κάθε πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του ΠΑΑ 2014-2022.

Από το έτος 2023, επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία του έτους 2022 της αριθ. 474/16-2-2023 πρόσκλησης για την ετήσια παράταση της 1ης πρόσκλησης ή της αριθ. 5218/20-6-2018, 2ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08. Από το έτος 2025, επιλέξιμα είναι τα αγροτεμάχια τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία του έτους 2024 της αριθ. 3645/13-7-2020 3ης πρόσκλησης της Δράσης 10.1.08.

Δράση 31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων και ακάρεων». Στο πλαίσιο της δράσης, οι παραγωγοί θα μπορούν να εφαρμόζουν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με ωφέλιμα αρπακτικά έντομα και ακάρεα για την αντιμετώπιση όχι μόνο των τετράνυχων στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς και μηλιάς και της ψύλλας της αχλαδιάς, αλλά και για την αντιμετώπιση ενός εχθρού εκ των κοκκοειδών, αλευρωδών ή των τετράνυχων στην περίπτωση των εσπεριδοειδών.

Στην τελευταία περίπτωση, οι γεωργοί καλούνται να επιλέξουν προς αντιμετώπιση έναν εκ της ομάδας εχθρών κοκκοειδή, αλευρώδεις, αφίδες ή τους τετράνυχους, σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Η επιλογή ενός εκ των προαναφερομένων εχθρών – στόχων, στην περίπτωση των εσπεριδοειδών, πραγματοποιείται κατά την υποβολή της ΕΑΕ με τη συμπλήρωση σχετικού πεδίου. Με βάση την παραπάνω προσθήκη, το μέγιστο ύψος ενίσχυσης διαμορφώνεται πλέον:

Δράση 31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται πλέον στα 183 ευρώ/εκτάριο για τις μόνιμες καλλιέργειες, από 84 ευρώ που ήταν για το έτος 2023. Όπως επισημαίνεται στην τροποποιητική, οι επεμβάσεις μηχανικής ζιζανιοκτονίας πρέπει να γίνονται σε χρόνους που να διασφαλίζουν την καθαρότητα του υποορόφου των αγροτεμαχίων από ζιζάνια κατά την κρίσιμη ανά καλλιέργεια περίοδο του έτους της αίτησης και, ιδιαιτέρως, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Αναλυτικότερα:

Φυλλοβόλα είδη (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, κερασιά, καρυδιά, λωτιά, μουσμουλιά, ροδιά, συκιά, ακτινιδιά, με την εξαίρεση αμυγδαλιάς, φουντουκιάς, φιστικιάς, χαρουπιάς): Μάρτιος – Οκτώβριος.

  1. Αμυγδαλιά, φουντουκιά, φιστικιά, χαρουπιά: Μάιος – μέσα Σεπτεμβρίου.
  2. Αμπέλι: Φεβρουάριος – Αύγουστος.
  3. Ελιά: Μάρτιος – Ιούνιος.
  4. Εσπεριδοειδή: Φεβρουάριος – Οκτώβριος.

Δράση 31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για ελαιώνες και οπωρώνες». Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί δεσμεύονται:

  • Να πραγματοποιούν καλοκαιρινά κλαδέματα στους ελαιώνες και τους οπωρώνες της δράσης. Ειδικότερα, να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον δύο κλαδέματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (Ιούνιος – Αύγουστος).
  • Να τηρούν τις δεσμεύσεις της Δράσης 31.6-Α, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Στο ΣΠΔ, το οποίο δύναται να αναθεωρείται, παρέχονται, εκ μέρους του τεχνικού συμβούλου της δράσης, οδηγίες σχετικά με τη βελτιστοποίηση της εφαρμογής της ενισχυόμενης πρακτικής στους ενταγμένους στη δράση ελαιώνες και οπωρώνες και αποτυπώνονται οι ημερομηνίες ή το εύρος ημερομηνιών εφαρμογής των καλοκαιρινών κλαδεμάτων. Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 175 ευρώ/εκτάριο.

Δράση 31.6-Θ «Χρήση γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς και τη λίπανση». Στο πλαίσιο της δράσης, οι γεωργοί επιλέγουν μία μόνο από τις δύο ενισχυόμενες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, δηλαδή γεωργία ακριβείας κατά τους ψεκασμούς ή γεωργία ακριβείας κατά τη λίπανση, σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Όσοι εφαρμόζουν γεωργία ακριβείας κατά τη λίπανση, δεσμεύονται:

  • Να κάνουν χρήση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας κατά την εφαρμογή του λιπάσματος, οι οποίες εμπίπτουν στην ακόλουθη κατηγορία: Διανομείς λιπάσματος (λιπασματοδιανομείς) μεταβλητής δόσης ή σετ διανομέων λιπάσματος μεταβλητής δόσης.
  • Να πραγματοποιούν το σύνολο των εφαρμογών λίπανσης του έτους της αίτησης ενίσχυσης, μέσω της χρήσης τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.
  • Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας κατά τους ψεκασμούς ορίζεται στα 70 ευρώ/εκτάριο για τις αροτραίες και τις μόνιμες καλλιέργειες. Αντίστοιχα, το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για την εφαρμογή γεωργίας ακριβείας κατά τη λίπανση ορίζεται στα 100 ευρώ/εκτάριο για τις αροτραίες και τις μόνιμες καλλιέργειες.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…