Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Η Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ

Βιβλιοπρόταση της Πέμπτης: «Η Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ

0

Ο Ντέιβιντ Λοτζ, σε αυτό το αναπάντεχα επίκαιρο μυθιστόρημα, κρύβει τα πιο μεγάλα ερωτήματα για την ανθρώπινη υπόσταση πίσω από ένα χιούμορ σατανικό και φτιάχνει το πορτρέτο του σύγχρονου ανθρώπου που αγωνιά για το είναι και το φαίνεσθαι


Το «Ε» προτείνει το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Λοτζ με τίτλο «Η Θεραπεία» από τις εκδόσεις Κυψέλη.

Ο Λόρενς Πάσμορ – αν και επιτυχημένος, ευκατάστατος και σωστός οικογενειάρχης– βουτάει μέρα με τη μέρα στην κατάθλιψη, από την οποία προσπαθεί εναγωνίως να θεραπευτεί με κάθε δυνατό τρόπο. Όμως το αίσθημα του ανικανοποίητου, η κρίση μέσης ηλικίας και το δαιδαλώδες μυαλό του τον οδηγούν σε κωμικοτραγικά γεγονότα που ποτέ δεν θα φανταζόταν, με αποτέλεσμα ο γάμος του, η ψυχική και σωματική του υγεία, η δουλειά του και κατ’ επέκταση η ζωή του ολόκληρη να κρέμονται από μία κλωστή.

Ο Ντέιβιντ Λοτζ, σε αυτό το αναπάντεχα επίκαιρο μυθιστόρημα, κρύβει τα πιο μεγάλα ερωτήματα για την ανθρώπινη υπόσταση πίσω από ένα χιούμορ σατανικό και φτιάχνει το πορτρέτο του σύγχρονου ανθρώπου που αγωνιά για το είναι και το φαίνεσθαι.

«Το θέμα είναι ότι δεν ήμουν πάντα δυστυχισμένος. Θυμάμαι μια εποχή που ήμουν ευτυχισμένος. Ή ικανοποιημένος τέλος πάντων. Ή τουλάχιστον μια εποχή που δεν θεωρούσα ότι είμαι δυστυχισμένος, πράγμα που ίσως είναι το ίδιο με το να είσαι ευτυχισμένος. Ή ικανοποιημένος. Αλλά κάπου, κάποτε, έχασα αυτή την ικανότητα, την τέχνη απλώς να ζω, χωρίς να νιώθω άγχος ή κατάθλιψη. Πώς; Ιδέα δεν έχω».

Ο Ντέιβιντ Λοτζ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1935. Είναι επίτιμος καθηγητής στην έδρα της Σύγχρονης Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, όπου δίδαξε για τρεις σχεδόν δεκαετίες, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας των Γραμμάτων και Ιππότης τουΤάγματος Τεχνών και Γραμμάτων. Έχει γράψει δεκατέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα, που μεταφράστηκαν σε είκοσι πέντε γλώσσες, και έχει τιμηθεί με το βραβείο Hawthornden, το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος της Yorkshire Post και το Whitbread. Έχει επίσης αποσπάσει δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Booker, ενώ το 1996, με τη Θεραπεία, ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ για το Βραβείο Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας. Ακόμη έχει γράψει πολλά έργα θεωρίας της λογοτεχνίας, θεατρικά, καθώς και βραβευμένα τηλεοπτικά σενάρια, ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση πολλών κλασικών μυθιστορημάτων και ανθολογιών κριτικής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…