Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα «Την Ξάνθη του Βύρωνα» παρουσιάζει ο συλλέκτης Κώστας Μαυρομάτης

«Την Ξάνθη του Βύρωνα» παρουσιάζει ο συλλέκτης Κώστας Μαυρομάτης

0

Η επετειακή έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης από τις 30 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024


«Στον χώρο θα εκτεθούν παλιές γκραβούρες και λιθογραφίες με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα και τους σημαντικότερους Φιλέλληνες, καθώς και διάφορα φιλοτελικά και Φιλελληνικά αντικείμενα», τονίζει ο Κ. Μαυρομάτης στο «Ε»


Ο συλλέκτης Κώστας Μαυρομάτης παρουσιάζει την έκθεση «Η Ξάνθη του Βύρωνα»-«Ο Λόρδος Βύρων και οι Φιλέλληνες στην υπηρεσία του Έθνους»-«200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Φιλέλληνα(1824-2024)» στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2024. Ειδικότερα, θα λάβει χώρα στο Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης(Ισόγειο, Αγ. Γεωργίου 1) το διάστημα από τις 30 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Αναλυτικά, ο κ. Μαυρομάτης, τονίζει στο «Ε»:

«Φέτος, συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Φιλέλληνα και Ρομαντικού Ποιητή, George Noel Gordon Byron, του γνωστού σε εμάς τους Έλληνες ως Λόρδο Βύρωνα. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανακήρυξε το 2024 ως αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα οργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο το Μεσολόγγι, την Ιερή Πόλη, στην οποία τελεύτησε ο Μεγάλος Φιλέλληνας αφήνοντας την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου του 1824 σε ηλικία μόλις 36 χρόνων! Ο πρόωρος θάνατος του ξάφνιασε και συγκίνησε όλη την Ευρώπη και τον τότε πολιτισμένο κόσμο και συνάμα ‘’φούντωσε’’ το κίνημα του Φιλελληνισμού παγκοσμίως και ανακινώντας το “Ελληνικό ζήτημα”».

Επισημαίνει πως η πόλη μας, η Ξάνθη συμμετέχει και αυτή με την σειρά της στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Λόρδου Βύρωνα αλλά και των Φιλελλήνων. Έτσι, διοργανώνει ανάλογη επετειακή έκθεση στον ισόγειο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, το γνωστό Αρχοντικό Δημητρίου Χασιρτζόγλου, στην οδό Αγ.Γεωργίου 1.

Επίσης, ενημερώνει πως στον χώρο θα εκτεθούν παλιές γκραβούρες και λιθογραφίες με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα και τους σημαντικότερους Φιλέλληνες, καθώς και διάφορα φιλοτελικά και Φιλελληνικά αντικείμενα.

Κ. Μαυρομάτης: «Η πόλη μας άνοιξε πρώτη τις επετειακές εκδηλώσεις ενθύμησης του Μεγάλου αυτού Φιλέλληνα ήδη από την 25η Μαρτίου του 2023»

«Η επετειακή αυτή έκθεση έρχεται να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει μια σειρά πολιτιστικών δράσεων με επίκεντρο τον Λόρδο Βύρωνα. Συγκεκριμένα, η πόλη μας άνοιξε πρώτη τις επετειακές εκδηλώσεις ενθύμησης του Μεγάλου αυτού Φιλέλληνα ήδη από την 25η Μαρτίου του 2023 αποτίοντας φόρο τιμής με κατάθεση στεφάνου στον τόπο ταφής του Λόρδου Βύρωνα, στο Hucknall του Nottingham στην Αγγλία, στο παρεκκλήσι της Μαρίας Μαγδαληνής, στην οικογενειακή κρύπτη των Μπάιρον. Επιπλέον, ακολούθησε επίσκεψη και απόδοση αναμνηστικών στην πατρογονική εστία τους, στο περίφημο Newstead Abbey, καθώς επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο», όπως υποστηρίζει.


200 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Φιλέλληνα και Ρομαντικού Ποιητή, George Noel Gordon Byron, του γνωστού σε εμάς τους Έλληνες ως Λόρδο Βύρωνα

Αναγνωριστικά ταξίδια και απόδοση τιμών στον Λόρδο Βύρωνα

Έπειτα, κάνει μνεία στα αναγνωριστικά ταξίδια που προηγήθηκαν στην Αθήνα, στην Ακρόπολη και στο φανταστικό Μουσείο της, καθώς και στην απόδοση τιμών στον Ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα, στον ” Κήπο των Ηρώων”, στο Ηρωικό Μεσολόγγι.

Κλείνοντας ο κ. Μαυρομάτης απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες, αλλά και στους ξένους επισκέπτες που θα βρεθούν αυτές τις ημέρες στην πόλη μας κατά την περίοδο των εορτών Παλιάς Πόλης να επισκεφτούν την έκθεση. Θεωρεί πως είναι ευκαιρία να μάθουν την ιστορία του Λόρδου Βύρωνα και των Φιλελλήνων, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι διάσπαρτα θαμμένοι σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.


«Ας μην ξεχνάμε ότι ο Λόρδος Βύρων ήταν ο πρώτος που καταδίκασε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα και ζήτησε την επιστροφή τους στον φυσικό τους χώρο, εκεί όπου ανήκουν»



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…