Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο «μάτι» της εφορίας οι επαγγελματίες με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ

Στο «μάτι» της εφορίας οι επαγγελματίες με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ

0

Τι ψάχνει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός


Στο ραντάρ του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις με μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ δρομολογεί εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία που αποτυπώνονται στην πλατφόρμα myDATA με στόχο τον εντοπισμό «προβληματικών» δηλώσεων.

Σε πρώτη φάση, ο έλεγχος θα αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά βιβλία για το έτος 2022 τα οποία θα διασταυρωθούν με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν από τους υπόχρεους για το συγκεκριμένο έτος.

Στην περίπτωση που οι διασταυρώσεις εντοπίσουν μεγάλες αποκλίσεις, θα διενεργηθεί τακτικός έλεγχος από τον μηχανισμό της ΑΑΔΕ και θα επανυπολογιστούν τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα της επιχείρησης-επαγγελματία. Εκτός από τον έξτρα φόρο οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Αντίστοιχες διασταυρώσεις θα γίνουν και για τα έτη 2023 και 2024, ενώ από το 2025 δεν θα χρειάζεται να ελεγχθούν σε βάθος οι δηλώσεις ΦΠΑ καθώς θα είναι «κλειδωμένες» από τα ηλεκτρονικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε έσοδο και έξοδο που «ανεβαίνει» στα MyDATA, θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του οφειλόμενο ΦΠΑ ή της επιστροφής, ενώ με βάση τα στοιχεία αυτά θα συμπληρώνεται και το έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

«Παράθυρα» φοροδιαφυγής πάντως αναμένεται να κλείσει η σταδιακή μείωση των αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα με στόχο τον μηδενισμό τους από το 2025. Μέχρι την 1η Ιουλίου το ανεκτό όριο απόκλισης ήταν 30% στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων. Δηλαδή, τα στοιχεία που ανέβαιναν στα ηλεκτρονικά βιβλία μπορούσαν να διορθωθούν σε ποσοστό 30%. Αυτό πλέον άλλαξε καθώς:

-Από την 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024 μειώνεται σε 10% στην περίπτωση των εσόδων, καθώς και σε 20% στην περίπτωση των εξόδων

-Από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, και περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων

-Από την 1η Ιανουαρίου 2025 παύουν να υφίστανται αποκλίσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

 

Στο μέτωπο των επιστροφών ΦΠΑ, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με περιορισμό της ανθρώπινης παρέμβασης, μέσω ψηφιακών συναλλαγών με στόχο να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ. Ειδικότερα το νέο πλαίσιο εστιάζει στα εξής:

-Στην επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

-Στην αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενοι σε αρχές ανάλυσης κινδύνου.

-Στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

-Στην επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων.

-Στην υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να επιστραφούν φόροι 6,588 δισ ευρώ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της:

-Διεκπεραίωσης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%.

-Αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση.

-Αξιοποίηση Χρυσής Λίστας δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ.

-Επέκταση της ψηφιοποίησης του κυκλώματος επιστροφών φόρου – Διαλειτουργικότητα με ΕΦΚΑ / ΗΔΙΚΑ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επίδομα Παιδιού-Α21: Μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου οι αιτήσεις

Θα ενεργοποιηθεί και πάλι στις 29 Νοεμβρίου Κλείνει προσωρινά την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου …