Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στη ΔΕΘ με στόχο την επανεκκίνηση

Στη ΔΕΘ με στόχο την επανεκκίνηση

0

Στριμωγμένος ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους» με τις φωτιές στην Αττική, αναζητεί εναγωνίως τρόπο ώστε να εμφανιστεί ως νέο κυβερνητικό ξεκίνημα η φετινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη


Με την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, ξεκινούν και επισήμως –λένε κυβερνητικές πηγές– οι συζητήσεις στο μέγαρο Μαξίμου για τη φετινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Ηδη μετά το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός έψαχνε εναγωνίως έναν τρόπο για να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Το επιχείρησε με τον τελευταίο ανασχηματισμό, αλλά βέβαια σε καμία περίπτωση αυτό δεν του βγήκε, αφού οι αλλαγές που επέλεξε να πραγματοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερα εσωκομματικά προβλήματα για το μέγαρο Μαξίμου, καθώς πολλά «γαλάζια» στελέχη τις είδαν ως μια ανακύκλωση και ένα rotation μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων που κάθε φορά μπαινοβγαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα ή αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση μιας κλειστής ομάδας στην οποία πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές αισθάνονται ότι δεν θα μπουν ποτέ. Και κάπως έτσι η ΔΕΘ μετατράπηκε για τον Κυρ. Μητσοτάκη στο επόμενο βήμα από το οποίο θα επιχειρούσε να δώσει αυτήν την εικόνα κυβερνητικής επανεκκίνησης.

Και έπειτα ήρθε η νέα αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει τη νέα πύρινη τραγωδία στην Αττική. Γεγονός που έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της, να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα το μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται πλέον ολοένα και περισσότερο αντιμέτωπο και με την εμπέδωση στους πολίτες ενός αισθήματος ότι βρίσκονται διαρκώς απροστάτευτοι από το κράτος μπροστά στην ένταση κάθε νέου καιρικού φαινομένου. Και βέβαια το νέο αυτό εξαιρετικά σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του «επιτελικού κράτους» έρχεται να αποτελέσει ακόμα μία σημαντική ψηφίδα στη συσσωρευμένη κυβερνητική φθορά που όλο το προηγούμενο διάστημα προκαλείται από πολλά και διαφορετικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της ακρίβειας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Την ίδια ώρα και το εσωκομματικό τοπίο μόνο ανέφελο δεν είναι πια για τον πρωθυπουργό αφού, μετά την αποτυχία της Ν.Δ. να πιάσει τον πρωθυπουργικό πήχη στις ευρωεκλογές, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μια τάση βουλευτών που στέλνουν το μήνυμα προς το Μαξίμου ότι από εδώ και πέρα θα διεκδικούν να έχουν λόγο στις κεντρικές πρωθυπουργικές επιλογές και αποφάσεις. Και αν εξακολουθούν να αισθάνονται παραγκωνισμένοι από την ηγεσία του κόμματος, τότε εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντιδρούν.

Ως εκ τούτου, για τον πρωθυπουργό η ανάγκη να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης από το βήμα της ΔΕΘ έχει γίνει πλέον επιτακτική και μένει να δούμε με ποιον τρόπο εντέλει θα το επιχειρήσει, την ώρα που είναι ο ίδιος που έχει ρίξει πολύ χαμηλά των πήχη των προσδοκιών για το πακέτο που αναμένεται να εξαγγείλει από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πριν από έναν μήνα (ΣΚΑΪ, 16.7.2024) πως «αν μιλάτε για πακέτο παροχών, νομίζω ότι μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».

Ο πρωθυπουργός έχει βέβαια μπροστά του και την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που την έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, για τη νέα ανείπωτη καταστροφή από την πυρκαγιά στην Αττική, και την οποία η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει χρονικά μέσα στον Σεπτέμβριο. Εκεί η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα των ευθυνών για την πύρινη τραγωδία αναμένεται να κορυφωθεί, ενώ νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να πυροδοτήσει και η επικείμενη μετάβαση, αύριο Τρίτη, του πρωθυπουργού με υπουργικό κλιμάκιο στις πυρόπληκτες περιοχές, και συγκεκριμένα στην Πεντέλη, για σύσκεψη. Κατά την κυβερνητική ανακοίνωση, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Πηγή: efsyn.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή

Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθη…