Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

0

Ειδήσεις και τον Αύγουστο
Ο Αύγουστος μπορεί να είναι ένας μήνας που πολλοί προγραμματίζουν τις διακοπές τους για ξεκούραση, όμως τα γεγονότα συνεχίζουν να υπάρχουν και να δημιουργούν τις δικές τους ειδήσεις. Η κοινωνική και πολιτική ζωή συνεχίζεται κανονικά και τα γεγονότα διαψεύδουν την ρήση ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.
Υπάρχουν, σας διαβεβαιώνω και πολλές μάλιστα, και από πού να αρχίσει κανείς.
Εξάλλου στην Ελλάδα ζούμε κι αυτό σημαίνει ότι δεν σ’ αφήνει αυτή η χώρα να πλήξεις.
Γ.Δ.


Επισκέψεις


Τον ίδιο μήνα, τον Αύγουστο, μας τίμησε με την παρουσία της η αγαπητή και καθόλα επιτυχημένη υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.
Η κυρία υπουργός επισκέφθηκε πραγματοποιώντας αυτοψία στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και ακολούθως επισκέφθηκε το κτήριο που ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης προόριζε να δημιουργήσει σ’ αυτό Μουσείο Καπνού. Δυστυχώς ο θάνατος του σταμάτησε κι αυτό το έργο παρότι το κτήριο συντηρήθηκε, επισκευάστηκε και χρειάζονταν μόνον τα υλικά για να εκτεθούν. Αυτό το κτήριο επισκέφθηκε η κ.Μενδώνη για να δει την σημερινή του κατάσταση.
Συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, την αντιπεριφερειάρχη κ.Μπρίκα, τον δήμαρχο Στράτο Κοντό και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Γ.Δ.


Προχωρά το έργο της οπτικής ίνας


Με κανονικούς ρυθμούς συνεχίζεται στην πόλη μας ένα σημαντικό έργο.
Αναφέρομαι στην υπόγεια τοποθέτηση της Οπτικής Ίνας. Πρόκειται για σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες διότι όταν ολοκληρωθεί  η εγκατάσταση θ’ αλλάξει σε υψηλότατο επίπεδο την παρεχόμενη δυνατότητα σύνδεσης σε ταχύτητα, ποιότητα και χωρητικότητα.
Είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που υλοποιεί η COSMOTE πανελλαδικά.
Γι’ αυτό, χρειάζεται υπομονή και κατανόηση. Τέτοια έργα δεν είναι μικρή υπόθεση.
Γ.Δ.


Νέες στάσεις αστικών


Με πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης τοποθετήθηκαν νέες στάσεις σε επίκαιρα σημεία που εξυπηρετούν τον επιβατικό πληθυσμό.
Σημεία που έχουν μοντέρνα σχεδίαση και κατασκευή.
Μάλιστα έχουν ενημερωτική πινακίδα που αναγράφει: ΣΤΑΣΗ- BUS STOP- ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ και ενημέρωση για το που βρίσκεται η στάση, π.χ. Στάση Πλατεία ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ.
Ωραία και αξιόλογη η πρωτοβουλία του δήμου μας.
Θα χρονομετρήσω πότε οι βάνδαλοι θα βρωμίσουν τις στάσεις αυτές.
Γ.Δ.


Πάμε καλά
Το καλοκαίρι προχωράει, ευτυχώς χωρίς καταστροφικές πυρκαγιές στην Ξάνθη. Καθημερινές βέβαια είναι οι μικροπυρκαγιές και κάθε τόσο ακούμε σειρήνες της Πυροσβεστικής, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαμε κάποια μεγάλη πυρκαγιά. Αυτό βέβαια οφείλεται και στην έγκαιρη αλλά και αποτελεσματική παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Επίσης στην Πολιτική Προστασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιτέλους πήρε σοβαρά το ρόλο της και είναι στο πόδι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου με παρεμβάσεις όπου χρειαστεί και καθαρισμούς. Επίσης πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος των  εθελοντικών ομάδων που έχουν αναλάβει την φύλαξη του περιαστικού μαζί με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Τέλος να πούμε ότι ο δήμος Ξάνθης έχει νοικιάσει ένα drone για δύο μήνες που περιπολεί πάνω από την πόλη για ανίχνευση τυχόν εστίας.
Δεν αρκεί  λοιπόν να κάνουμε τον σταυρό μας (οι Χριστιανοί) αλλά να παίρνουμε και τα κατάλληλα μέτρα!
Μ.Ξ.


Δύο θάνατοι


O πρώτος, γνήσιο τέκνο της Ξάνθης, ο γνωστός στους παλιούς Ξανθιώτες τεχνίτης καπνών στην ΣΕΚΕ, ο Στράτος Κοντός, πατέρας του Αλέκου Κοντού και παππούς του δημάρχου Ξάνθης που φέρει το όνομά του.
«Έφυγε» πλήρης ημερών. Στους οικείους του τα προσωπικά συλλυπητήρια.
Ο δεύτερος θάνατος αφορά τον πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρο Αλεξανδρή, Κωνσταντινοπολίτης την καταγωγή. Με διεθνή ακαδημαϊκή καριέρα στα ελληνοτουρκικά και το μειονοτικό ζήτημα. Είχε διατελέσει πρέσβης και στην Ξάνθη στο εδώ Γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών.
Γ.Δ.


Υπάρχει μία αγωνία Ι
Για Πολιτική αγωνία ο λόγος, να το πω από την αρχή για να μην περιμένουν κάτι άλλο κάποιοι.
Έτσι, κάποιοι παρότι ζούνε σε χαλαρούς ρυθμούς διαχείρισης της καθημερινότητας, εν τούτοις αγωνιούν. Δεν τους προβληματίζει η ζέστη, ούτε οι πυρκαγιές.
Τα κόμματα όλα, ας μην κρυβόμαστε, περιμένουν αγωνιώντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις.
Την μεγαλύτερη δε αγωνία έχουν κυρίως Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Σε ρυθμούς διαχείρισης της καθημερινότητας και προγραμματισμού της φθινοπωρινής πολιτικής αφετηρίας κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, ψάχνοντας καις τις δύο περιπτώσεις διεξόδους από το περιβάλλον πίεσης των τελευταίων δύο μηνών. Τις αναταράξεις από την ευρωκάλπη του Ιουνίου, όταν η κυβερνητική παράταξη εισέπραξε ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, ακολούθησαν κύματα δημοσκοπήσεων που επιβεβαίωναν τις απώλειες δυνάμεων της ΝΔ και αναδείκνυαν πεδία σωρευμένης κοινωνικής δυσφορίας.
Γ.Δ.


Υπάρχει μια αγωνία ΙΙ
Ο φόβος των…δεικτών ζωηρεύει εκ νέου στο Μαξίμου ενόψει των πρώτων γκάλοπ μετά τη θερινή ανάπαυλα.
Όσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική ομάδα επιμένουν να μιλούν για «αποφασιστικότητα» για «ταχύτητες» και για «καθαρό» πολιτικό ορίζοντα τριετίας, στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι πρώτο καθοριστικό βήμα για να σηματοδοτηθεί πειστικά η επιδιωκόμενη επανεκκίνηση θα γίνει μέσα από τα δημοσκοπικά ευρήματα.
Βεβαίως κρίσιμη είναι η περίοδος και στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για τον πρόεδρο Κασσελάκη του οποίου κρίνεται η παρουσία και εξουσία στο κόμμα εν όψει του Συνεδρίου και της εσωτερικής του υπονόμευσης από διαφωνούντες μαζί του ιδεολογικά.
Τέλος στο ΠΑΣΟΚ στην παρούσα χρονική περίοδο το μείζων είναι οι εσωκομματικές εκλογές. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Κι αυτό διότι το διακύβευμα είναι κυρίαρχο. Ο πρώτος, ο πρόεδρος δηλαδή, τα παίρνει όλα.
Έτσι, γενικευμένη η αγωνία μεν αλλά με κλιμακούμενη αξιολόγηση ως προς τις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις.
Γ.Δ.


Πυρκαγιές στην Αττική
Βλέποντας τις εικόνες από τα καμένα σπίτια, συμπεραίνω  ότι πρόκειται  για  αυθαίρετες κατασκευές, χτισμένες χωρίς ένταξη σε σχέδιο πόλης, χωρίς μελέτη  και βέβαια χωρίς οικοδομική   άδεια.  Ή ακόμη και με την χρήση της εκτός σχεδίου δόμησης, χωρίς υποδομές, χωρίς καν δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε καμία σοβαρή χώρα δε συμβαίνει αυτό, να περιβάλλεται δηλαδή η πρωτεύουσά   της από δάση  και δημόσιες εκτάσεις αφημένες  στην τύχη τους, χωρίς στοιχειώδη οργάνωση και προστασία , με οικοδομές , φτωχικές η βίλες, που σηκώθηκαν παρανόμως χωρίς να ιδρώσει το αυτί  κανενός.  Και αν σπανίως αποφασίσουν να τηρηθεί ο νόμος , ξεσηκώνεται όλη η τοπική κοινωνία για να συμπαρασταθεί στον αυθαιρετούντα. Μαζί της και οι δήμαρχοι , δηλαδή οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το χωροταξικό  χάος των δήμων τους.
Ειδικά για την Αττική τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι  αποτέλεσμα της ανυπαρξίας χωροταξικής οργάνωσης του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πλημμύρες και με τους σεισμούς. Οι τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα  είναι η απόδειξη. Διότι η πολιτική προστασία δεν εκπορεύεται από ενα υπουργικό γραφείο. Στο σχεδιαστήριο του χωροτάκτη  εκπονείται . Και το σχέδιό  της, σε έκτακτες περιπτώσεις αποτελεί τον οδηγό για τις δυνάμεις που αναλαμβάνουν να παρέμβουν ..
Γιάννης Λασκαράκης


12 χρόνια μετά η επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων
Ήταν Αύγουστος 2012 όταν αποφασίστηκε το ξαφνικό κλείσιμο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης και λίγο αργότερα η λειτουργία της ως Κέντρο Φιλοξενίας Μη νόμιμων μεταναστών (ΠΡΟΚΕΚΑ). Η απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Νίκου Δένδια (κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Ευάγγελου Βενιζέλου), παρότι προβλήθηκε ως «προσωρινή αναστολή της λειτουργία της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης,  προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στους φορείς της Ξάνθης και στην τοπική κοινωνία ενώ για ένα μεγάλο διάστημα δίχασε την Θράκη καθώς κάποιοι πολιτικοί και όχι μόνο παράγοντες του Έβρου και της Ροδόπης ήταν υπέρ αυτής της απόφασης προκειμένου να «διασωθεί» η Σχολή του Διδυμοτείχου. Μάλιστα ανατρέχοντας στο αρχείο μας θυμηθήκαμε ότι θρησκευτικός παράγων της περιοχής είχε δηλώσει ότι  καλύτερα να κλείσει η Σχολή της Ξάνθης γιατί είναι πιο πλούσια περιοχή από το Διδυμότειχο! 12 χρόνια μετά, μήνα Αύγουστο,  ο νυν υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε επίσκεψή του στην Ξάνθη ανακοινώνει την επαναλειτουργία της Σχολής από τον Σεπτέμβριο με 150 δοκίμους στην αρχή. Έτσι επιβεβαιώθηκε και ο βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης που το είχε προαναγγείλει 2 χρόνια πριν. Ήταν απαίτηση της τοπικής κοινωνίας που έγινε πράξη και αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για την περιοχή μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …