Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

0

Να εντοπιστούν και τιμωρηθούν
Ναι, μάλιστα, η στήλη συμφωνεί απόλυτα με την πρωτοβουλία να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπαιτίου η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Η μήνυση υποστηρίζει ότι η ζημιά που έγινε εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων από την πανώλη αιγοπροβάτων είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου οι ευθύνες πρέπει να καταλογιστούν σ’ αυτούς που είναι υπαίτιοι. Δηλαδή αυτοί που εισήγαγαν άρρωστα ζώα, αυτοί που δεν τα εξέτασαν όπως είχαν υποχρέωση. Δηλαδή μη συμβεί και πάλι ό,τι συνήθως, να μην έχει κανείς την ευθύνη.
Οφείλει η Δικαιοσύνη να ψάξει και βρει τους υπαίτιους και τους τιμωρήσει αυστηρά. Μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες αιγοπρόβατα έχουν σφαγεί μέχρι σήμερα.
Γ.Δ.


Κανείς δεν φταίει τελικά
Δεν είναι καινούργιο. Παλιά ιστορία για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Μιας χώρας στην οποία ο προληπτικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ανύπαρκτος ή έτσι για τα μάτια του κόσμου.
Κι όταν συμβεί το κακό, όπως με το Λούνα Παρκ στην Χαλκιδική και αλλού, τότε ψάχνουν όλοι σε ποιον θα φορτώσουν τις ευθύνες και παραλείψεις.
Αλλά κι αν βρεθεί ο υπεύθυνος και τιμωρηθεί πρωτοδίκως, στο τέλος, μετά από 5-10 χρόνια που θα βγει η τελεσίδικη απόφαση, θα απαλλαγεί. Το γιατί και πώς, ρωτήστε γνωστό σας δικηγόρο.
Άρα κανείς δεν φταίει. Κανείς δεν τιμωρείται, όλα καλά, πάνε πάλι από την αρχή και άσε τους γονείς να λειώνουν για τον άδικο χαμό των παιδιών τους…
-Αυτό το κράτος έχουμε, εμείς το φτιάξαμε, δεν έγινε μόνο του.
Γ.Δ.


Μειώνεται το νερό στη Βιστονίδα
«Το ένα κακό φέρνει άλλο» και πάει λέγοντας όπως εύστοχα παρατηρεί και σχολιάζει ο λαός μας.
Για τους περί την Λίμνη Βιστονίδα κατοίκους που ζουν δίπλα της η διαπίστωση έχει γίνει εδώ και καιρό. Δηλαδή, το νερό στη Λίμνη μειώνεται. Η στάθμη κατεβαίνει κι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλό.
Το γιατί μειώνεται το νερό είναι απλό. Διότι ποτάμια και ρυάκια δεν έχουν νερό, έχουν στεγνώσει και δεν καταλήγει ούτε σταγόνα στη Λίμνη. Άρα λογικό να μειώνεται αυτό που υπάρχει.
Κι αν δεν βρέξει από Σεπτέμβριο και μετά, άσχημα τα μαντάτα για όλους αλλά κυρίως για όσους ζουν από την Λίμνη όπως οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού που δραστηριοποιούνται εκεί.
Γ.Δ.


Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε με την κόντρα Πολάκη – Λινού έφερε μεγάλη κρίση στο κόμμα της αξιωματικής  αντιπολίτευσης. Μάλιστα αυτό έχει περάσει και στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατη δημοσκόπηση παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο κόμμα με ποσοστό 8,3 με δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτη την Ελληνική λύση και τέταρτο το ΚΚΕ! Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να μπει στην Βουλή γιατί δεν παραδίδουν τις έδρες τους οι βουλευτές μετά τον Όθωνα Ηλιόπουλο και δείχνει αμηχανία και αδυναμία να ελέγξει το κόμμα του. Μόνο τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν τα προβλήματα και όταν καλούνται να τοποθετηθούν …πετάνε την μπάλα στην εξέδρα για αντιπερισπασμό!
Μ.Ξ.


Τι πρόσφερε στην Ξάνθη;
Το ερώτημα δεν είναι της στήλης και του γράφοντος.
Εξάλλου προσωπικά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον Αλ.Αλεξανδρή κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της Εφημερίδας μας μετά την ανάληψη της ευθύνης της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών στη Θράκη με έδρα την Ξάνθη.
Ο συμπολίτης μας πρώην βουλευτής Σωκράτης Ξυνίδης με επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό μας φύλλο, ζήτησε να λάβει το όνομα του Αλεξανδρή η οδός μπροστά από το γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων και να δοθεί στην οικογένειά του το χρυσό μετάλλιο της πόλης κατά την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης την 4η Οκτωβρίου.
Στην πρόταση υπήρξαν κάποιοι που δεν συμφωνούν και ρωτούν τι το σημαντικό πρόσφερε ο πρέσβης Αλεξανδρής στην Θράκη και την Ξάνθη ιδιαίτερα για να του αποδοθούν αυτές οι τιμές. Μάλιστα να γίνει η αλλαγή μιας οδού που πολλά χρόνια τώρα υπάρχει στην Παλιά Πόλη.
Τέλος πάντων υπάρχουν αντίθετες φωνές για το περιεχόμενο της πρότασης.
Ας μην ξεχνάμε ότι την απόφαση θα κληθεί να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.
Γ.Δ.


Λογαριασμός ρεύματος 40.000€
Όχι μην προβληματιστείτε πως θα πληρωθεί αυτό το μεγάλο ποσό από την κατανάλωση ρεύματος. Απλά δεν θα πληρωθεί. Βεβαίως ούτε θα γίνει διακοπή του ρεύματος διότι απλά ο μεγάλος αυτός πελάτης της ΔΕΗ είναι Τσιγγάνος (Ρομά).
Κι ένα δεύτερο. Τέτοιοι λογαριασμοί αυτού του ύψους δεν είναι μόνον ένας. Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με το νερό.
Έτσι, στο Δροσερό, ελάχιστοι πληρώνουν ρεύμα, νερό, δάνεια (ναι τους έδωσε η Εθνική Τράπεζα και δάνεια…).
Βέβαια η ΔΕΗ, η ΔΕΥΑΞ, Τράπεζες και άλλοι δημόσιοι φορείς αλλά και ιδιωτικοί, δεν τα χάνουν τα χρήματά τους. Όχι. Τα υπολογίζουν ετησίως πόσα είναι και αναλόγως τα βάζουν στην τιμή μονάδας και τα πληρώνουν οι νομιμόφρονες πολίτες. Δηλαδή, στην υγειά των κορόιδων άλλη μια φορά!
-Αλήθεια ποιος φταίει για το κατάντημα αυτό; Σε ποια ευνομούμενη χώρα γίνεται κάτι παρόμοιο;
Και επιτέλους, μέχρι πότε αυτή η ανοχή από κυβέρνηση και δήμους;
Γ.Δ.


Γιατί έπεσε η τιμή της βενζίνης;
Τις τελευταίες ημέρες οι καταναλωτές-οδηγοί κάναν μια διαπίστωση. Είδαν στα πρατήρια βενζίνης με έκπληξη θα έλεγα ότι η τιμή του καυσίμου αυτού ότι έχει μειωθεί!
Φίλος λοιπόν ρώτησε και έμαθε την αιτία της μειωμένης τιμής και ιδού η αιτία.
Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης του καλοκαιριού από ντόπιους και τουρίστες, κυρίως Τούρκους και Ρουμάνους και λιγότερο από τους Βούλγαρους, η κυβέρνηση βλέποντας ότι τα έσοδα ξεπέρασαν την πρόβλεψή της, βρήκε την ευκαιρία να κάνει μια μικρή μείωση της τιμής χωρίς να μειωθούν τα δικά της έσοδα ακριβώς λόγω αυξημένης κατανάλωσης.
-Έχουν μυαλό εκεί στην κυβέρνηση, τι νομίζετε εσείς. Τέτοια κόλπα σκαρφίζονται για τις εντυπώσεις.
Γ.Δ.


Ζητούμενο η ανάπτυξη
Το τονίζουμε συνέχεια. Για την Θράκη κυρίως και την Ξάνθη ιδιαίτερα η αναπτυξιακή της λύση βρίσκεται στον δευτερογενή τομέα.
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο εστιάζοντας στη βιομηχανική και στην βιοτεχνική μεταποιητική παραγωγή.
Παράλληλα θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας (προτελευταία στην Ευρωζώνη, πριν την Βουλγαρία), και επομένως την ανταγωνιστικότητά της.
Το θέμα είναι ξεκάθαρο. Ναι, βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα που είναι ο επισιτισμός και η διατροφή, με παράλληλη ανάπτυξη του δευτερογενή, δηλαδή βιομηχανία και βιοτεχνία. Η οποία βιομηχανία θα συμβαδίσει με τον πρωτογενή τομέα όπως είχε γίνει κατά το πρόσφατο παρελθόν με τη Ζάχαρη, τη ΣΕΒΑΘ και άλλες Συνεταιριστικές βιομηχανίες.
-Το μέλλον είναι εδώ και με την ευκαιρία να πούμε ότι με χαρά πληροφορηθήκαμε την δημιουργία μιας νέας μονάδας συσκευαστηρίου, ψυγείου, διαλογητηρίου στον κάμπο.
Γ.Δ.


Στον Εισαγγελέα Καμμένος και ναύαρχος Αποστολάκης
Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται το σκάνδαλο των 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας (2015- 2019) Πάνο Καμμένο. Η Εισαγγελία διερευνά την πιθανή διάπραξη τριών κακουργημάτων, α) απιστίας, β) δωροδοκίας αξιωματούχων και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Οι εισαγγελείς καλούνται να ερευνήσουν την αναβάθμιση των 5 αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού με απευθείας ανάθεση, η οποία έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, αλλά ακόμα, έως τώρα παραμένει γράμμα κενό. Πολύ περισσότερο δε δημιουργούνται ερωτήματα, καθώς τα εν λόγω αεροπλάνα μετρούν… 49 έτη ζωής και θεωρούνται «σαπάκια», οπότε προκαλεί εντύπωση η επιμονή για την αναβάθμιση τους με ένα τεράστιο ποσό, όταν μάλιστα η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και βιώναμε τα Capital Control.
Η σύμβαση αναβάθμισης υπογράφηκε μετά από έντονο ενδιαφέρον και πιέσεις του τότε υπουργού ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου από τον ίδιο και τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη.
Την εισαγγελική διερεύνηση προκάλεσε με μηνυτήρια αναφορά του ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης…
Π.Ν.


«Χαράμι» το νέο βιβλίο της Λιθαρένιας Δημητρίου – Κίσσα
Το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Χαράμι» παρουσιάζει η Λιθαρένια Δημητρίου – Κίσσα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο όμως στην αληθινή ιστορία της οικογένειας Παμουκτσόγλου που κατοικούσε στα Άβδηρα στο εμβληματικό αρχοντικό που τώρα ανήκει στην Εφορεία αρχαιοτήτων Ξάνθης. Η οικογένεια αυτή άφησε ένα αρνητικό αποτύπωμα στη ζωή των κατοίκων του οικισμού μετά την αδικία που διέπραξε ο ιδρυτής της, αφού τους στέρησε την δυνατότητα που είχαν να αποκτήσουν χωράφια πληρώνοντάς τα με τις οικονομίες τους και τους καταδίκασε στην φτώχεια. Η κατάρα του χωριού καταδίωκε χρόνια την οικογένεια που έμεινε άκληρη ενώ η τεράστια περιουσία της εξανεμίστηκε. Το βιβλίο το  οποίο είναι καλογραμμένο καθώς η συγγραφέας διαθέτει πλούσια εκφραστικά μέσα και μια ρέουσα γλώσσα με μεστότητα εννοιών και περιεχομένου, αποτελεί και μια καταγραφή της καθημερινότητας του οικισμού αλλά και της ευρύτερης περιοχής από τις αρχές του προηγουμένου αιώνα και παρέχει πληροφορίες για την κοινωνική οικονομική και πολιτική κατάσταση της εποχής, με φόντο τους δύο πολέμους και τις αγριότητες που διέπραξαν οι Βούλγαροι κατά τις δύο κατοχές.
Η παρουσίαση θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 8μ.μ. στο Αρχοντικό της οικογένειας στα Άβδηρα και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία όπως και το βιβλίο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …