Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

0

Πολιτικές συζητήσεις Ι
Στις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα τελευταία ανά την επικράτεια αλλά και την μικρή μας πόλη, ακούγεται μετ’ επιτάσεως και η εξής άποψη: Ότι πρόκειται για μία εξαιρετική συγκυρία να ενώσουν τις δυνάμεις τους τα κόμματα της κεντροαριστεράς στη συγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικού πόλου, που δεν θα σταθεί επί ίσοις όροις μόνο απέναντι στην πρώτη δύναμη και πάντως όχι υπερδύναμη ΝΔ με το 28% που συγκέντρωσε, αλλά και απέναντι στο άλλο ισχυρό μπλοκ των ακροδεξιών δυνάμεων που αγγίζει το ποσοστό του 17%!
Το εγχείρημα δεν είναι ακατόρθωτο, αν λείψει από την πολιτική και καθαρή ζύμωση ο ηγεμονισμός και τα κόμπλεξ του ποια δύναμη θα έχει την πρωτοκαθεδρία σε μια τέτοια συνέργεια που θα βασίζεται σε καθαρές συγκλίνουσες προγραμματικές θέσεις πρωτίστως και δευτερευόντως στο πρόσωπο του αρχηγού.
Γ.Δ.


Πολιτικές συζητήσεις ΙΙ
Άλλωστε, θα μιλήσει το κοινό πολιτικό DNA. Πασόκοι έστρεψαν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας το κόμμα εξουσίας, με κάποιους εξ αυτών να επιστρέφουν στη βάση εκκίνησης της πολιτικής τους διαδρομής Συριζαίοι, σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ, έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά, αλλά και νωρίτερα την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜεΡΑ25.
Υπάρχει δηλαδή κοινός τόπος για όλους αυτούς τους ψηφοφόρους, αρκεί να γίνουν σοβαρά βήματα σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων.
Μία τέτοια σοβαρή προσπάθεια, ειδικά αν έχει θετική έκβαση, θα στρίμωχνε στον τοίχο τη ΝΔ που έχει δεχτεί καίριο χτύπημα, κυρίως από την Ελληνική Λύση, αφού ένα κομμάτι της λαϊκής δεξιάς έχει φύγει προς αυτήν και δεν φαίνεται αποφασισμένο να επιστρέψει…
Πρόκειται για συζητήσεις και επιθυμίες κάποιων. Το δύσκολο είναι να βρεθεί κοινός τόπος κυρίως στο επίπεδο του αρχηγού. Γιατί ο αρχηγός μετράει όπως και να το δει κανείς.
Γ.Δ.


Η τελευταία ευκαιρία Ι
Πλησιάζει η 3η Σεπτεμβρίου, ιστορική ημερομηνία για το ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ως γνωστόν συμπληρώνει ακριβώς 50 χρόνια από ιδρύσεώς του από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους υπόλοιπους γνωστούς που το στελέχωσαν στις επόμενες κυβερνήσεις του.
Ο Σεπτέμβριος όμως έχει αυτή την περίοδο και μια άλλη σημασία. Συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους υποψήφιους για την προεδρία του Κινήματος και όσοι έχουν συγκεντρώσει τον δεσμευτικό αριθμό θα ανακηρυχθούν ως υποψήφιοι να διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου.
Γ.Δ.


Η τελευταία ευκαιρία ΙΙ
Δεν θα πρέπει να ξαφνιαστούν οι σύντροφοι και φίλοι του ΠΑΣΟΚ με τον τίτλο των σχολίων.
Όντως πρόκειται με τις εκλογές που ακολουθούν τον Οκτώβριο για την επιλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως την τελευταία ευκαιρία για να φανεί κατά πόσο αυτό είναι έτοιμο να εκμεταλλευτεί την τελευταία του ευκαιρία να ανακτήσει το παλιό του κύρος ως κυβερνητικού κόμματος.  Και αυτό θα εξαρτηθεί από την επιλογή που θα κάνει.
Γιατί αν δεν γυρίσει γρήγορα πίσω σ’ αυτό, ίσως οι ψηφοφόροι αποφασίσουν ότι δεν το έχουν ανάγκη πια.
Πρόκειται όντως για την Τελευταία Ευκαιρία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Γι’  αυτό και η απόφασή τους ιδιαίτερα σημαντική.
Γ.Δ.


Περί επισκέψεων
Τον Οκτώβριο ως γνωστόν θα στηθούν οι κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι για μία φορά αλλά για δύο διότι θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική μάχη μεταξύ των δύο πρώτων.
Έτσι, η στρατηγική των υποψηφίων εστιάζεται στο να κερδηθεί μία από τις δύο πρώτες θέσεις. Φυσικά δεν είναι εύκολη η υπόθεση αυτή και αδύνατη η πρόβλεψη για το ποιοι θα είναι οι δύο πρώτοι.
Πάντως όλοι οι υποψήφιοι τόσο οι ίδιοι όσο και οι υποστηρικτές τους βρίσκονται… στους δρόμους. Πραγματοποιούν επισκέψεις, κάνουν τις επαφές τους με τα κατά τόπους στελέχη, βλέπουν κόσμο και εν συντομία παρουσιάζουν τις θέσεις τους για διάφορα θέματα.
Πρόσφατα μάλιστα κατά πληροφορίες βρέθηκαν στην Ξάνθη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Δουδωνής συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Θανάση Γλαβίνα. Και οι δύο ως γνωστόν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Τώρα το ποιους συνάντησαν μάλλον είναι αυτονόητο· διότι ο Ανδρουλάκης έχει πολλούς γνωστούς στην Ξάνθη από τα φοιτητικά του χρόνια.
Γ.Δ.


Ντόπιοι και ξένοι Ι
Δεν θα υπερβάλω εάν γράψω ότι η Ξάνθη μας, πόλη και  χωριά ότι ζωντάνεψε. Ζωντάνεψε ο νομός, σε κάμπο και βουνά από τους επισκέπτες. Από ντόπιους και ξένους. Οι μεν «ξένοι» πήγαν να δουν τους γονείς τους στα χωριά, να δουν συγχωριανούς, όσοι ζουν, και βέβαια ν’ αναθυμηθούν τα παλιά τότε που σαν νέοι ζούσαν εκεί και τα χωριά τους είχαν κόσμο και ζωή. Να θυμηθούν τα νιάτα τους, να τριγυρίσουν στα σοκάκια, να πάνε στο παλιό σχολείο, στην εκκλησία.
Να θυμηθούν, να δακρύσουν κάποιοι και να αποχαιρετήσουν συγγενείς και φίλους στο νεκροταφείο του χωριού τους.
Μια επιστροφή στο κοντινό παρελθόν που δυστυχώς μόνον θλίψη φέρει.
Γ.Δ.


Ντόπιοι και ξένοι ΙΙ
Είχαμε όμως και άλλους πολλούς πραγματικούς ξένους, γείτονες από την Βουλγαρία, την Τουρκία ακόμη και την Ρουμανία.
Όλοι τους κατέκλυσαν τις παραλίες μας όπως και των γειτονικών νομών.
Κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας με άνεση, σιγουριά και ασφάλεια.
Διακρίνονταν από τη γλώσσα που μιλούσαν και απολάμβαναν την φιλοξενία μας.
Έτσι, παραλίες, ταβέρνες εντός κι εκτός πόλης, αναψυκτήρια ήταν γεμάτα.
Άκουγες από τις παρέες ομιλίες σε διαφορετικές γλώσσες, έβλεπες ευδιάθετους και χαρούμενους ανθρώπους που απολάμβαναν τις διακοπές τους.
Από κοντά βέβαια κι εμείς, οι ντόπιοι της πόλης που χαζεύαμε όλο αυτό το ανθρώπινο πλήθος με τις θετικές του αντιδράσεις.
Γ.Δ.


Μία επίσκεψη


Πριν λίγες ημέρες ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΑΜΘ βρέθηκε στην περιοχή μας για οικογενειακούς λόγους.
Με την ευκαιρία γνώρισε το μοναδικό επισκέψιμο μελισσοκομικό αγρόκτημα της Περιφέρειάς μας Meligeysis, στα Κομνηνά.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αρχοντής ενημερώθηκε από την Γεύση Τουλουμίδου για τις δράσεις και φιλοσοφία του Meligeysis, για τα αξιοθέατα της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, τις προοπτικές αλλά και την ανάγκη που έχει ο τόπος των Νεστοχωρίων για βιώσιμη ανάπτυξη.
Γ.Δ.


Στο μεταίχμιο
Ολοένα και γίνεται περισσότερο φανερό ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο δύο εποχών με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από τα κλιματικά χαρακτηριστικά που βιώνουμε και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Οι αλλαγές όμως δεν περιορίζονται στο κλίμα αλλά μεταφέρονται στον άνθρωπο και στις σχέσεις του με τους ανθρώπους και τα ζώα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλλει στην ζωή μας και μέχρι τώρα έχουμε πάρει μόνο μία γεύση από τις μελλοντικές αλλαγές που αναμένονται σαρωτικές. Όλα γύρω μας αλλάζουν. Οι άνθρωποι γίνονται πιο μοναχικοί, καταρρίπτεται ότι μέχρι τώρα συνιστούσε κανονικότητα. Ο θεσμός της οικογένειας που κάποτε ειδικά στην χώρα μας ήταν ισχυρός, αποδυναμώνεται και παύει να θεωρείται από τους νέους ως αυτοσκοπός. Οι σχέσεις περνούν σ’ άλλα επίπεδα, καταρρίπτονται στερεότυπα που αφορούν τα φύλα και προβάλλονται νέα πρότυπα όπως το ουδέτερο φύλο. Οι κοινωνίες γίνονται πιο ανεκτικές σε ιδιαιτερότητες. Δεν ξέρουμε που βαδίζουμε …αν θα είναι καλύτερες οι κοινωνίες του μέλλοντος. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι θα είναι πολύ διαφορετικές!
Μ.Ξ.


Για να είμαστε δίκαιοι
Θύελλα αντιδράσεων από συνδικαλιστικούς φορείς όπως η ΟΕΝΓΕ και η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης ξεσήκωσε η απόφαση του Διευθυντή της 4ης ΥΠΕ για μετακίνηση ενός ορθοπεδικού για 3 μήνες από το Νοσοκομείο Ξάνθης στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση για την τακτική των μετακινήσεων απαιτώντας να ακυρωθεί η απόφαση αυτή. Για να είμαστε όμως δίκαιοι και όχι φορτισμένοι από συναδελφικό συνδικαλισμό πρέπει να πούμε τα εξής. Καλώς ή κακώς (κακώς θα έλεγα) πολλά Νοσοκομεία της περιφέρειας και πρώτο απ’ όλα το αυτό της Ξάνθης λειτουργεί τις κλινικές του, όπως την Παθολογική με δανεικούς γιατρούς. Με γιατρούς αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία. Τι θα γινόταν αν οι γιατροί που έρχονται αρνούνταν; Θα έκλεινε το Νοσοκομείο μας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και για τους δημόσιους υπαλλήλους ισχύει η κινητικότητα. Καλύπτουν δηλαδή κενές θέσεις όταν απαιτείται.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …