Για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ
«Η κυβερνησιμότητα αγαπητέ μου, η κυβερνησιμότητα θα δώσει ψήφους για στήριξη στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για τον νέο πρόεδρο».
Τα παραπάνω μου ανέφερε τηλεφωνικά φίλος συμπολίτης εν όψει των εκλογών για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς συμφώνησα σκεπτόμενος ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος θέλουν να στηρίξουν έναν υποψήφιο που η προσωπικότητά του, οι γνώσεις και οι δυνατότητές του προσδίδουν έναν αυριανό πρωθυπουργό, ένα κυβερνητικό κόμμα δηλαδή.
Άρα το αφήγημα κυβερνησιμότητας είναι το ζητούμενο ποιος-ποια από τους υποψήφιους το προσφέρει, το δείχνει, μπορεί να το υποστηρίξει, να υπηρετήσει.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το σημείο είναι το ουσιαστικό κριτήριο για πάρα πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που βιώνουν μια μακρόχρονη απουσία από την εξουσία, την κυβέρνηση. Όποιος δίνει αυτήν την εικόνα και την βεβαιότητα, αυτός θα έχει προβάδισμα έναντι των άλλων ανθυποψηφίων του.
Γ.Δ.
Ιός Δυτικού Νείλου
Πάντα η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση αποτελεί στοιχείο προστασίας όταν το θέμα αφορά την προστασία της υγείας. Ενημερώσαμε χθες τους αναγνώστες μας ότι στον Έβρο υπάρχουν 3 κρούσματα του Ιού του δυτικού Νείλου. Χθες λοιπόν ενημερωθήκαμε ότι τα κρούσματα έφτασαν τα επτά. Οι έξι μάλιστα νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική και ο έβδομος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τελευταίο νέο, παρουσιάστηκε κρούσμα και στην Ξάνθη. Ήδη ο ΕΟΔΥ κοινοποίησε συστάσεις και χρήσιμες συμβουλές.
Εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και τήρηση όσο γίνεται των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Γ.Δ.
Οι νταήδες της πολιτικής
Αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου καθώς και της κριτικής που γίνεται δημόσια από και για δημόσια πρόσωπα υπό την προϋπόθεση να τηρείται ένα επίπεδο ευπρέπειας και πολιτικού ήθους και να μην διολισθαίνει σε εκφράσεις που παραπέμπουν σε επίπεδο υποκόσμου. Δυστυχώς όμως αυτό συμβαίνει και αποτελεί μια απόδειξη ξεπεσμού στο χείριστο σημείο του λαϊκισμού και της επικράτησης του ύφους του νταή – ψευτόμαγκα. Αυτό σίγουρα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από πολίτες που σέβονται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό τους. Να εκπροσωπούνται δηλαδή από τέτοιου είδους πολιτικές οντότητες. Αυτό είναι οπισθοδρόμηση.
Μ.Ξ.
Πρόληψη για ζωονόσους
Σε κίνδυνο βρίσκεται το ζωικό κεφάλαιο της Θράκης από την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Μπορεί να έγινε αντιληπτό σχετικά νωρίς από τις κτηνιατρικές αρχές και να έχουν ληφθεί μέτρα θέτοντας σε καραντίνα τον νομό Έβρου ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα εκεί αλλά αυτό δεν διασφαλίζει απόλυτα τους υπόλοιπους νομούς. Χρειάζεται πρόληψη σε μόνιμη βάση. Η Βουλγαρία από 1η Σεπτεμβρίου βάζει τέλος απολύμανσης στα σύνορα της από την χώρας μας και έχει ήδη βάλει από την Τουρκία. Εμείς τίποτε. Ούτε από Τουρκία ούτε από Βουλγαρία. Μπάτε σκύλοι αλέστε…και αλεστικά μη δώσετε…Μ’ αυτή την λογική λειτουργούμε πάντα!
Γιατί να μην έχουμε σε μόνιμη βάση μια τάφρο απολύμανσης στους Κήπους και στα σημεία εισόδου – εξόδου από Βουλγαρία και να την πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι με απώλεια των ζώων τους αλλά και το κράτος με τις αποζημιώσεις;
Μ.Ξ.
Ογδοντάχρονος συνταξιούχος
Προφυλακίστηκε τελικά ο εμπρηστής για 3-4 περιπτώσεις εμπρησμού σε περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για συνταξιούχο, 80 χρόνων.
Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι καθόλου. Εξάλλου το είχα επισημάνει ότι τα κυκλώματα που καίνε τα δάση για να τα κάνουν οικόπεδα μετά, χρησιμοποιούν δύο κατηγορίες εμπρηστών. Ογδοντάχρονους και νέους με μοτοποδήλατα.
Έγραφα δε ότι η επιλογή των ογδοντάχρονων γινόταν σκόπιμα διότι η νομοθεσία τους βοηθούσε να την βγάλουν καθαρή στο δικαστήριο ως υπερήλικες.
Λαμβάνοντας λοιπόν ανάλογη αμοιβή και οι δύο περιπτώσεις εμπρηστών, χρόνια τώρα, καίνε μια χαρά την Αττική και όπου τους στείλουν οι «εργοδότες» τους. Συμμορία κανονική, εγκληματική οργάνωση σε βάρος του περιβάλλοντος.
Γ.Δ.
Αυτοί είμαστε
Με την γκρίνια δεν λύνεις προβλήματα. Απλά εμφανίζεις ένα θέμα επιδερμικά, χωρίς σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Έτσι όμως άδικα θα περιμένεις λύση από την πολιτεία, π.χ. κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο.
Εξάλλου, από γκρίνιες στα καφενεία, άλλο τίποτε στην χώρα μας.
Η υπεύθυνη έγγραφη τεκμηρίωση προς τους αρμόδιους φορείς του αιτήματος βοηθάει στην επίλυσή του.
Κι αντ’ αυτού, εμείς οι νεοέλληνες, μονίμως γκρινιάρηδες, πίνοντας τον καφέ, κάνουμε αναφορά για όλα, τα οποία επίσης όλα δεν βρίσκουμε σωστά!
Σωστή είναι μόνον η δική μας άποψη, η δική μας γκρίνια.
-«Αυτοί είμαστε» όπως είπε κάποιος μεγάλος άνδρας…
Γ.Δ.
Θ’ αργήσουν…
Στην Ελλάδα ζούμε, χρόνια στο κουρμπέτι είμαστε και λόγω δουλειάς μάθαμε στο πετσί μας τα τερτίπια της πολιτικής.
Λοιπόν, ας οπλιστούν με νέα υπομονή οι γείτονές μας Ροδοπίτες και Εβρίτες. Κι αυτό τους το συνιστούμε γιατί θα περιμένουν αρκετά ακόμη για να λάβουν τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που κατέστρεψαν τις περιοχές τους.
Τους ενημερώνουμε ότι προηγούνται πλέον οι κάτοικοι της Αττικής. Θα πρέπει να δεχτούν πως άλλο πράγμα είναι ο Έβρος και η Ροδόπη και άλλη, φυσικά, για την κυβέρνηση η Αττική!
Ως εκ τούτου, θα περιμένουν.
Θ’ αργήσουν ν’ αποζημιωθούν, ας το πάρουν απόφαση. Φιλικά τους τα λέω όλα αυτά διότι βρισκόμαστε κι εμείς στην Ξάνθη στην ίδια βάρκα…
Γ.Δ.
Έλεγχος πάντα μετά το ατύχημα
Φαινόμενο κι αυτό όπως πολλά αλλά αποκλειστικά ελληνικό. Του ελληνικού δημοσίου, των δήμων και άλλων θεσμοθετημένων αρχών.
Όλοι αυτοί οι φορείς λοιπόν, σπανίως έως καθόλου θα έλεγα, πραγματοποιούν ελέγχους ως έχουν υποχρέωση. Είτε αδιαφορούν, είτε υφίσταται παρέμβαση έξωθεν, είτε σκόπιμα ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό.
Γιατί τα γράφω αυτά; Μα για το τελευταίο ατύχημα στο Λούνα Παρκ στη Χαλκιδική.
Κανείς έλεγχος για έναν χώρο που συχνάζουν παιδιά, έφηβοι, νέοι. Κι όταν συμβεί το κακό, τότε τρέχουν οι υπεύθυνοι να βρουν δικαιολογίες σε ποιον να φορτώσουν τις ευθύνες.
-Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια και τίποτα δεν αλλάζει και το κακό συνεχίζεται.
-Τι να περιμένεις από τους κατοίκους μιας χώρας όταν οι φορείς του έμαθαν το ρουσφέτι, την συγκάλυψη, το λάδωμα;
-Μεγάλη κουβέντα το «Μαζί τα φάγαμε!» του Πάγκαλου.
Γ.Δ.
Το λέμε, το ξαναλέμε
Δεν θέλω ν’ απογοητεύσω τους αγαπητούς φίλους φιλόζωους της περιοχής μας, αλλά με τα αδέσποτα θα ζήσουμε παρέα αρκετές γενιές ακόμη.
Το θέμα πια έχει κορεστεί απ’ όλες τις απόψεις του.
Εμείς μόνον το έχουμε πει πόσες φορές. Χρόνο τον χρόνο, γίνονται κάποια βήματα μπροστά στον δήμο Ξάνθης. Σε άλλους δήμους αλλού τα βήματα είναι προς τα πίσω κι αλλού σημειωτόν.
Έχουμε όμως επισημάνει πως το θέμα δεν είναι αποκλειστικά μονοδιάστατο, δηλαδή των δήμων. Αν αυτό νομίζουν κάποιοι, κάνουν λάθος και θα περιμένουν πολλά χρόνια να λυθεί το θέμα. Η ευθύνη είναι διπλή. Βρίσκεται προς την πλευρά των δήμων αλλά και προς την πλευρά των πολιτών.
Τα ζώα, π.χ. τα σκυλιά, δεν έρχονται από τον ουρανό. Ο πολλαπλασιασμός τους όταν δεν είναι στειρωμένα γίνεται με γεωμετρικό τρόπο. Άρα, λύση χωρίς στείρωση ορατή δεν υφίσταται.
Παράλληλα, οι φιλόζωοι, πραγματικοί και εποχιακοί, οφείλουν να τηρούν κάποια δεδομένα. Ένα βασικό από αυτά, η μη εγκατάλειψη του ζώου όταν το βαρεθούν.
Η φιλοζωΐα πρέπει να γνωρίζουν σημαίνει ευθύνες. Αυτό προφανώς ισχύει για την πόλη αλλά και τα χωριά. Οι κάτοικοι των χωριών έχουν κι αυτοί ευθύνη να στειρώνουν τα σκυλιά τους.
Δεν απορούν που καταλήγουν τα μικρά σκυλάκια που γέννησε η σκύλα τους;
Το γνωρίζουν ότι γίνονται αδέσποτα και αρκετά καταλήγουν στην πόλη. Άρα, το θέμα είναι και δικό μας. Οι άνθρωποι το δημιούργησαν, οι άνθρωποι πρέπει να το λύσουν.
Γ.Δ.
Το θερμότερο καλοκαίρι όλων των εποχών
Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μαζί με τον Γ. Κύρο υπογράφει άρθρο στο meteo.gr, με στοιχεία ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο καλοκαίρι που έχει ποτέ καταγραφεί.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Λαγουβάρδος ότι «αυτό το καλοκαίρι, από τις 61 μέρες του Ιουνίου και Ιουλίου (οι μετρήσεις Αυγούστου θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου), οι 57 είχαν θετικές αποκλίσεις. Ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα είναι από τους θερμότερους, δεν ξέρουμε βέβαια πώς θα εξελιχθεί το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι μάλλον το θερμότερο καλοκαίρι που θα καταγράψουμε».
Ο μόνος μήνας του έτους κατά τον οποίο η μέση θερμοκρασία ήταν κάτω από τη μέση τιμή της περιόδου 1991-2020, πάντα μέχρι στιγμής, είναι ο Μάιος. Με δεδομένη τη μέχρι τώρα πορεία του θερμόμετρου, κατά τα φαινόμενα, το 2024 θα είναι το πιο θερμό έτος. «Έχουμε ήδη 7 πολύ ζεστούς μήνες. Το 2023, που ήταν το πιο θερμό μέχρι τώρα, πιθανότατα να ξεπεραστεί, εκτός αν γίνει κάτι εξαιρετικό στο τέλος του χρόνου με μεγάλη διάρκεια. Για να ανατραπεί η μέχρι τώρα κατάσταση πρέπει να έχουμε δύο πολύ κρύους μήνες. Συνήθως, όμως, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η εκτίμησή μου, λοιπόν, είναι ότι θα πάμε για το θερμότερο έτος», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.
Τ.Ν.