Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

0

Αύγουστος
Πέρασε ο  Ιούλιος, ο πιο θερμός των τελευταίων 14 ετών, όπως καταγράφηκε. Και να’ σου ο Αύγουστος, που επίσης προμηνύεται θερμός απ’ όλες τις απόψεις. Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι λίγο πριν την γενικευμένη ανάφλεξη μετά την δολοφονία και του αρχηγού της Χαμάς μέσα στην Τεχεράνη. Το Ιράν προαναγγέλλει αντίποινα στο Ισραήλ. Η Τουρκία κουνά το δάκτυλο στο Ισραήλ και στην Δύση. Στην Γαλλία συνεχίζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και στην χώρα μας ξεκίνησαν τα μπάνια του λαού, οπότε τίποτε δεν κινείται…
Καλές διακοπές!
Μ.Ξ.


Ούτε σημασία μας δίνουν
Ήρθε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου στη Θράκη, δηλαδή στην Κομοτηνή.
Μάλιστα φέρεται, λέγεται να ολοκλήρωσε την περιοδεία στη Θράκη.
Ερώτηση: Ποιος την είδε εάν ήρθε στην Ξάνθη; Ποιον συνάντησε που το κράτησε μυστικό; Ποιος την ενημέρωσε για την βιοτεχνική και βιομηχανική περιοχή;
Άγνωστο αλλά και περίεργο θα έλεγα. Ήρθε, είδε, απήλθε.
Έστειλε ένα Δελτίο Τύπου το γραφείο της και τέλος.
Έτσι όμως δουλειά ουσίας δεν παράγεται. Και από την άλλη, γιατί αυτή η συμπεριφορά;
Περιοδεία στη Θράκη ήταν το πρόγραμμά της.
Τέλος πάντων, περίεργες αντιλήψεις έχουν κάποιοι υπουργοί για τον ρόλο τους. Να ελπίσουμε τουλάχιστον να υπάρξει ενδιαφέρον πραγματικό στην πράξη.
Γ.Δ.


Δωροληψίας το ανάγνωσμα
Συχνά, θα έλεγα αρκετά συχνά μάλιστα, εμφανίζονται στην επικαιρότητα εξαρθρώσεις κυκλωμάτων δωροληψίας με την συμμετοχή υπαλλήλων του δημοσίου.
Πρόσφατο και σίγουρα όχι τελευταίο, η κομπίνα που είχε στηθεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Μάλιστα οι επίορκοι υπάλληλοι επιτέθηκαν σε συνάδελφό τους χτυπώντας τον με σφυρί, γιατί είχε ασχοληθεί με υποθέσεις μισθώσεων ακινήτων τα οποία ακίνητα οι κομπιναδόροι τα νοίκιαζαν και κρατούσαν αυτοί τα μισθώματα.
Δηλαδή ο έντιμος και συνεπής υπάλληλος τιμωρήθηκε από τους βρώμικους συναδέλφους του, γιατί έκανε σωστά τη δουλειά, γιατί έψαχνε να δει τι συμβαίνει.
-Αυτοί είμαστε λοιπόν…
Γ.Δ.


Αλλαγές ονομάτων
Θα προσέξατε αγαπητοί συμπολίτες μια μανία των διοικούντων κάποιους Οργανισμούς, Εταιρείες του Δημοσίου, Υπηρεσίες ότι αλλάζουν συχνά το όνομά τους.
Υπάρχει μία μανία θα την χαρακτήριζα ν’ αλλάζουν άγνωστο γιατί.
Την γνώριζες ως Κτηματική Υπηρεσία, ξέχασέ την, έγινε ΕΤΑΔ. Η ΔΕΗ έγινε ΔΕΔΔΗΕ, ο ΟΣΕ άλλαξε δύο τρία ονόματα, και άλλες πολλές που κατά τα γούστα του υπουργού δήθεν εκμοντερνίζονται.
Από την άλλη, αυτές οι αλλαγές μπερδεύουν τους πολίτες στο που πρέπει τελικά ν’ απευθυνθούν για το θέμα που τους απασχολεί.
Τερτίπια μανδαρίνων για να δικαιολογούν την ύπαρξή τους.
Γ.Δ.


Αβεβαιότητα
Το γράψαμε, το επισημάναμε με κάθε τρόπο, ενημερώσαμε με ρεπορτάζ, με δηλώσεις φορέων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, με σχόλια εγκαίρως για το σοβαρό θέμα. Που είναι η αβεβαιότητα που διαπιστώσαμε ότι επικρατεί στο νομό μας για τις διάφορες αγροτικές παραγωγές.
Προφανώς δεν κινδυνολογούμε αλλά απεναντίας έχουμε χρέος να παρουσιάσουμε τον κίνδυνο που υπάρχει εξαιτίας της λειψυδρίας που επικρατεί στο νομό μας όπως δυστυχώς και στους άλλους νομούς της ΑΜΘ.
Τα προβλήματα που υπάρχουν σίγουρα θα επηρεάσουν τις καλλιέργειες τόσο ως προς την ποιότητα αλλά και την ποσότητα.
Εξάλλου συζητώντας με τους αγρότες μας διαπιστώσαμε αυτήν την αβεβαιότητα που τους διακατέχει για τις σοδειές τους.
Γ.Δ.


Εγκαταλελειμμένα οχήματα
Το θέμα του πάρκινγκ δεν είναι προβληματικό μόνον στο κέντρο της πόλης μας, όπως σε όλες τις πόλεις εξάλλου που δεν μερίμνησαν για πάρκινγκ στις οικοδομές.
Η νοοτροπία ήταν να φτιάχνονται μαγαζιά που στις μέρες μας μένουν ανοίκιαστα για μήνες ή και χρόνια ακόμη.
Κι ενώ υπάρχει ζωτικής σημασίας πρόβλημα πάρκινγκ Ι.Χ. αυτοκινήτων, κάποιοι συμπολίτες εγκαταλείπουν τα οχήματά τους σε διάφορες οδούς.
Μάλιστα, κάποιοι έχουν «παρκάρει» και τις βάρκες τους, ενώ κάποιοι που πωλούν το μεταχειρισμένο αυτοκίνητό τους το παρκάρουν σε κεντρικό δρόμο της πόλης, βάζοντας πωλητήριο.
Έτσι όμως καταλαμβάνεται ζωτικός χώρος πάρκινγκ. Το τι πρέπει να γίνει; Να πάει ο δήμος και να τα απομακρύνει αμέσως.
Άλλη λύση δεν υπάρχει.
Γ.Δ.


Τώρα φαίνεται η απουσία του πράσινου
Μου την μετέφερε την συζήτηση φίλος. Η οποία είχε ως αντικείμενο το πράσινο. Το πράσινο που απουσιάζει από την πόλη. Συνολικά. Από το κέντρο και από τις γειτονιές.
Επισημάνθηκε από τους συζητητές πως τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται καθαρά η απουσία του πράσινου στην πόλη.
Το είχαμε επισημάνει από την περίοδο Δημαρχόπουλου και Τσέπελη. Δημοσιεύματα, σχόλια, τίποτε τελικά. Δεν φύτεψαν ούτε ένα δέντρο, ούτε έναν θάμνο. Απόλυτη απουσία ενδιαφέροντος. Το γιατί το γνωρίζουν αυτοί.
Το θέμα της αύξησης του πρασίνου στην πόλη και τις μεθόδους εφαρμογής τα έχουμε αναφέρει και προς την νέα δημοτική αρχή. Ελπίζουμε από Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις «πράσινο στην πόλη». Στην περίπτωση της πράσινης παρέμβασης, τονίζω ότι πρόκειται κυριολεκτικά για έργα ζωής.
Γ.Δ.


Απαραίτητο το καθάρισμα
Και μια και βρισκόμαστε στο θέμα του δήμου Ξάνθης ως προς τα παράνομα παρκαρισμένα Ι.Χ. στους δρόμους μόνιμα, που πρέπει ν’ απομακρυνθούν, ιδού και άλλη μία ευθύνη, κι αυτή του δήμου.
Αναφέρομαι στην ανάγκη να καθαριστούν από αυτοκόλλητα και μουτζούρες διάφορες πινακίδες σήμανσης. Μάλιστα κάποιες είναι τόσο καλυμμένες που δεν φαίνεται τι υπάρχει από κάτω.
Προτείνουμε λοιπόν συνεργείο του δήμου να τις καθαρίσει τις πινακίδες αυτές για τελευταία φορά. Εάν οι νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, του ΠΑΟ ή άλλης ομάδας ξανακολλήσουν σήματα της ομάδας τους, να τους κοπεί πρόστιμο και να ζητηθεί να πληρωθεί. Είναι γνωστό ποιοι είναι επικεφαλής των οργανωμένων αυτών οπαδών. Το κακό έχει παραγίνει και η όποια ανοχή μέχρι τώρα την έχουν εκλάβει ως αδυναμία.
Βέβαια λερωμένες πινακίδες με γκράφιτι υπάρχουν και στο εθνικό δίκτυο, αλλά γι’ αυτές ευθύνη καθαρισμού έχει η Περιφέρεια.
Γ.Δ.


Απρόβλεπτες εξελίξεις
Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Μεταδόθηκε απ’ όλα τα Μέσα στην αρχή με αμφιβολία αλλά αργότερα επιβεβαιώθηκε επίσημα: Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε έκρηξη στην Τεχεράνη, στο Ιράν, ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Το θάνατο του Χανίγια ανακοίνωσαν και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, λέγοντας ότι ο αρχηγός της Χαμάς σκοτώθηκε σε επίθεση που έγινε στο σπίτι του στην Τεχεράνη, μαζί με τον σωματοφύλακά του, ενώ βρισκόταν στο Ιράν για να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας. Η Χαμάς κατηγορεί για τον θάνατο του Χανίγια το Ισραήλ.
Προφανώς το χτύπημα προερχόταν από ενέργεια του Ισραήλ, παρότι δεν έχει εκδώσει επίσημη δήλωση. Εκείνο που εντυπωσιάζει πάντως την κοινή γνώμη είναι: α) οι αξιόπιστες πληροφορίες του στρατού του Ισραήλ και η αποτελεσματικότητά του στο να δράσει αεροπορικώς και σε ξένη χώρα. Αυτά δεν τα λες ασήμαντα βεβαίως.
Παράλληλα εχθές οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ εξολοθρεύθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τον εγκέφαλο της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Πάντως οι εξελίξεις στη σχέση Ιράν και Ισραήλ κρίνονται απρόβλεπτες από δω και πέρα.
Γ.Δ.


Ακόμη πληρώνουμε τα ολυμπιακά ακίνητα που έχουν ρημάξει
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι επανέρχεται το ζήτημα των δικών μας Ολυμπιακών ακινήτων που ακόμη πληρώνουμε. Τα περισσότερα απ’ αυτά είναι κουφάρια. Αχρησιμοποίητα χρόνια, κάποια χρησιμοποιήθηκαν μόνο για τους Ολυμπιακούς του 2004. Κι όλα μαζί κόστισαν 8 δισ στην χώρα εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος και οδηγώντας την χώρα στην οικονομική κρίση μετά από 5 – 6 χρόνια. Καμιά κυβέρνηση δε στάθηκε ικανή να τα αξιοποιήσει, να τα μισθώσει, να έχουν χρήση και συντήρηση και έτσι ρημάζουν. Έχουμε και εμείς ένα παράδειγμα. Αυτό το αθλητικό κέντρο στα Άβδηρα που είναι μέσα στις νυχτερίδες και στις αράχνες, είναι Ολυμπιακό ακίνητο που δεν πρόλαβε να τελειώσει και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ!
Σπατάλες που τις πληρώσαμε και τις πληρώνουμε.
Αντίθετα οι Γάλλοι εκτός από ένα νέο έργο τα άλλα όλα που έχουν κάνει είναι προσαρμογές των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους και μιλάμε για μια χώρα σαν την Γαλλία με δυνατή οικονομία!
Εδώ ταιριάζει το «Που πας ρε Καραμήτρο»
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεχίζεται η Έκθεση Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου η έκθεση «Η Ξάνθη τον Βύρωνα». Αφ…