Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

0

Όχι σπατάλη νερού
Και να θέλει κανείς να αγνοήσει τις άσχημες προβλέψεις για το νερό δεν θα το καταφέρει. Κι αυτό διότι η πραγματικότητα γύρω είναι σκληρή και δεν χωρά εθελοτυφλία σ’ ένα τέτοιας σημασίας θέμα.
Ως εκ τούτου, ευαίσθητος συμπολίτης ζητά η στήλη να υπενθυμίσει στους δήμους να είναι αυτοί πρώτοι και να δίνουν το παράδειγμα περιορισμού της χρήσης νερού στα διάφορα ποτίσματα.
Επισημαίνει ότι οι δήμοι, κάποιες υπηρεσίες, να χρησιμοποιούν το νερό με τσιγκουνιά.
Να μην αφήνουν τα μπεκ επί ώρες να ποτίζουν και το νερό να βγαίνει έξω. Δηλαδή, ζητά να υπάρχει φροντίδα, παρουσία και έλεγχος. Με δυο λόγια, όχι σπατάλη.
Γ.Δ.


Επιθυμίες Πασόκων
Άκουσα κάποιους Πασόκους να εκφράζουν την επιθυμία τους να δουν από κοντά, να συνομιλήσουν και να φωτογραφηθούν με τους υποψήφιους προέδρους.
Δείχνουν μια ανυπομονησία που ως έναν βαθμό δικαιολογείται απόλυτα.
Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία και όπως κάθε εκλογή, έχει την αγωνία του αποτελέσματος ως προς το ποιος ή ποια τελικά θα κερδίσει.
Παράλληλα, ανθρώπινο είναι, κάποιοι θέλουν ν’ ακούσουν σύντομες έστω ομιλίες, να σφίξουν χέρια, να δουν από κοντά όλους όσους τελικά θ’ ανηφορίσουν προς τα δω.
Τώρα ως προς τα προγνωστικά, ένα θα πω. Είναι νωρίς ακόμη για προβλέψεις. Εξάλλου μην αποκλειστούν και άλλες αποχωρήσεις υποψηφίων. Ως εκ τούτου υπομονή.
Γ.Δ.


Περί ζέστης
Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια θετική άποψη για την ζέστη του καλοκαιριού. Την δέχονται αδιαμαρτύρητα, δεν γκρινιάζουν, δεν ιδρώνουν με το παραμικρό. Μάλιστα τους διακρίνεις ν’ απολαμβάνουν την ζέστη αυτή.
Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που δηλώνουν ότι «ψήθηκαν», τους φταίει για όλα η «μεγάλη ζέστη», γκρινιάζουν συνέχεια, ξεφουσκώνουν και ψάχνουν για σκιές και δροσερά μέρη.
Καθόλου παράξενο. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ενός νομίσματος, όπως παγίως συμβαίνει στη ζωή.
Υπομονή συνέλληνες που σας ταλαιπωρεί η ζέστη. Θα πάρετε το αίμα σας πίσω με τα κρύα, τον Χειμώνα. Θα’ ναι η σειρά σας να χαμογελάτε…
Γ.Δ.


Μας «κύκλωσε» η πανώλη
Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας (1/8/2024) με τίτλο: «Μας κυκλώνει η πανώλη;». Την επόμενη μέρα επιβεβαιώθηκε κρούσμα σε εκτροφή της Ροδόπης. Όπως μας είχε αναφέρει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς αρνιά από Ρουμανία πήραν τον Ιούνιο, 2 εκτροφές στην Ροδόπη αλλά και δύο στην Ξάνθη και πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες να δούμε γιατί η νόσος έχει επώαση έως 40 μέρες. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και για την Ξάνθη. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε τι σημαίνει αυτό και πόσο καταστροφικό θα ήταν για τους κτηνοτρόφους μας.
Μ.Ξ.   


Κενές θέσεις εργασίας
Ακούγεται λίγο παράξενο για την ελληνική πραγματικότητα στον χώρο των επιχειρήσεων και ιδού γιατί:  Περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδων (ΚΕΕΕ) μετά από πανελλαδική έρευνα πεδίου, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2024, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΕΕ, αυτό το ποσοστό αυξάνεται φτάνοντας στο 60% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 εργαζόμενους, ενώ κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η μεταποίηση (50%), τα καταλύματα και η εστίαση (48%) και οι κατασκευές (55%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Με τον μέσο όρο των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας να υπολογίζεται σε δύο, εκτιμάται ότι στο σύνολο της χώρας υφίστανται περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας.
Γ.Δ.


Συνεργασίες
Οι συνεργασίες συνήθως βοηθούν στο να προχωρούν υποθέσεις, προσπάθειες, πρωτοβουλίες. Μια από αυτές η συνεργασία του ΔΠΘ με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Έτσι, να αναδείξει την Κομοτηνή σε κέντρο προπόνησης αλλά και εκπαίδευσης για τα παραολυμπιακά αθλήματα θέλει το ΔΠΘ, μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή που υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής κ.Γιώργος Καπελλάκης στην Κομοτηνή, παρουσία του Αρχηγού της αποστολής της παραολυμπιακής ομάδας στο Παρίσι κ.Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, του Αντιπρύτανη κ.Δημήτρη Γουλιμάρη, του μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης κ.Μαρίας Μιχαλοπούλου και του Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ κ.Αντώνη Καμπά.
Το μνημόνιο αποτελεί πρωτοβουλία της ΣΕΦΑΑ, που ήδη έχει συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, ώστε να πετύχει τους στόχους της δεύτερης, με προώθηση δράσεων αθλητικού-ερευνητικού περιεχομένου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας.
Γ.Δ.


Δύο ερωτήματα
Θα μείνω για λίγο στο θέμα του νερού, της λειψυδρίας, και της δοκιμασίας για όλους μας. Πρόσφατα μια μικρή λίμνη στο Κιλκίς, η Πικρολίμνη «στέγνωσε». Σαν λίμνη δεν υπάρχει πλέον. Για σκεφτείτε το, πόσο τραγικό είναι.
Όμως, υπάρχουν ευθύνες κι αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Ευθύνες στην ίδια τη χώρα μας σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ Γεώργιου Συλαίου ο οποίος τονίζει δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Ελλάδα δεν εναρμονίστηκε με την οδηγία της Ε.Ε. για τη διαχείριση του νερού εδώ και 25 χρόνια, και δεύτερο ότι το 80% του νερού δαπανάται στην γεωργία, είναι ως εκ τούτου απαραίτητη μια έξυπνη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ερώτηση: Έγινε τίποτε για να αντιμετωπιστούν και τα δύο; Απάντηση, φυσικά ΟΧΙ!
-Άρα κάποιοι ενώ γνωρίζουν παριστάνουν το ψόφιο κοριό. Να όμως που έχει ο καιρός γυρίσματα.
Γ.Δ.


Για το αεροδρόμιο Χρυσούπολης
Μειωμένη παρουσιάζεται η κίνηση επιβατών σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος Χρυσουπόλεως.
Μάλιστα, όλα τα υπόλοιπα 13 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, έχουν αύξηση στην επιβατική κίνηση. Άρα κάτι διαφορετικό γίνεται στο αεροδρόμιο Χρυσουπόλεως.
Η απάντηση για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, είναι γνωστή. Υπάρχει ένα δρομολόγιο κι αυτό όχι εξυπηρετούμενη ώρα για τους περισσότερους επιβάτες και δεύτερο, το εισιτήριο είναι αρκετά ακριβότερο έναντι του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης.
Φυσικά και τα γνωρίζει αυτά η διαχειρίστρια εταιρεία αλλά όπως φαίνεται, λίγο την ενδιαφέρει η μείωση αυτή. Έχει αυξήσεις στα υπόλοιπα.
-Κι εδώ δούλεμά μας.
Γ.Δ.


Τουριστική προβολή της ΑΜΘ
Στο πλαίσιο της καμπάνιας «Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα», η ΠΑΜΘ φιλοξένησε Δανούς και Γάλλους επαγγελματίες τουρισμού, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας της περιοχής. Πρώτος σταθμός ήταν η Αλεξανδρούπολη, όπου οι δημοσιογράφοι απόλαυσαν ένα γευστικό δείπνο καλωσορίσματος σε δημοφιλές υψηλής γαστρονομίας εστιατόριο.
Η καμπάνια «Αγκαλιά Γεμάτη Ελλάδα» συνεχίζεται δυναμικά τους επόμενους μήνες με τη διοργάνωση νέων press trips όπου θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και δημιουργοί περιεχομένου, με στόχο να εξερευνήσουν από κοντά την ομορφιά και τα κρυμμένα διαμάντια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συμπέρασμα; Γνωστό αλλά θα το επαναλάβω. «Διαμάντια» υπάρχουν στην Περιφέρειά μας. Που όταν τα γνωρίσει κανείς, γοητεύεται.  Διαμάντια ξεχωριστά, σε όλους τους νομούς, που περιμένουν να γίνουν ευρύτερα γνωστά.
Συγχαρητήρια ως εκ τούτου στην Περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή για τις πρωτοβουλίες αυτές.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …