Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Με «φορτωμένο» πρόγραμμα ξεκινά η Βουλή

Με «φορτωμένο» πρόγραμμα ξεκινά η Βουλή

0

Από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες, πάντως, που ρίχνουν σκιά στην επανέναρξη των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, είναι η υπόθεση των Σπαρτιατών


Με μακρά λίστα «εκκρεμοτήτων» ετοιμάζεται η Βουλή για την επανέναρξη των συνεδριάσεων μετά την ολοκλήρωση των θερινών διακοπών. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας έχει προσδιοριστεί για την προσεχή Τετάρτη 28 Αυγούστου με αντικείμενο τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, ενώ για την επόμενη ημέρα προγραμματίζεται συνεδρίαση επιτροπής για να συζητηθεί νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας «στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού», με το αντίστοιχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με τον έως τώρα γνωστό προγραμματισμό να περιλαμβάνει νομοθετήματα σχετικά με τα Προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, καθώς και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, σχέδια νόμου με ρυθμίσεις γενικότερης πολιτικής σημασίας θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικά για μετά τις όποιες πρωθυπουργικές εξαγγελίες στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές του πρώτου φθινοπωρινού μήνα.

Αν και, όπως προαναφέρθηκε, η επικείμενη πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας θα αφορά την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναμένεται να έχει ειδικότερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς κατά τη διάρκειά της πρόκειται να ανακοινωθεί η πράξη παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα του Όθωνα Ηλιόπουλου και να δρομολογηθεί έτσι η διαδικασία αντικατάστασής του από τους επιλαχόντες της λίστας Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται να διεξαχθεί και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική. Παράπλευρο ζήτημα της νέας αρχής για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι και εκείνο που αφορά τον διαγραφέντα από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα Ελ. Αυγενάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο τέως υπουργός εξαιτίας βίαιης συμπεριφοράς του σε συμβάν, με τον ίδιο αρνητικό πρωταγωνιστή, σε χώρο αεροδρομίου, όχι μόνο ετέθη εκτός Κ.Ο. της Ν.Δ. αλλά και του επιβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής ποινή αποκλεισμού του από συνεδριάσεις. Με αφορμή και το συγκεκριμένο περιστατικό, φάνηκε να δρομολογούνται από τον κ. Τασούλα εκ νέου σχέδια αυστηροποίησης του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους μελών της εθνικής αντιπροσωπείας εντός και εκτός Βουλής. Το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα από την εποχή κατά την οποία εντός του ναού της δημοκρατίας δρούσαν οι χρυσαυγίτες.

Από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες, πάντως, που ρίχνουν σκιά στην επανέναρξη των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων, είναι η υπόθεση των Σπαρτιατών. Ως γνωστόν, για το κόμμα αυτό ο Άρειος Πάγος εξέδωσε απόφαση απαγορευτική τού να συμμετάσχει στις πρόσφατες ευρωεκλογές, βάσει του νόμου που προβλέπει ότι οι έγκλειστοι της Χ.Α. δεν μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες, καθώς κατηγορείται ότι είναι «βιτρίνα» του έγκλειστου Ηλ. Κασιδιάρη («Κ», 21.5). Με το ίδιο σκεπτικό αναμενόταν και από το λεγόμενο Εκλογοδικείο έκδοση απόφασης για την τύχη της κοινοβουλευτικής παρουσίας, αν δηλαδή θα εξέπιπταν της βουλευτικής ιδιότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «κενό» στα έδρανα που θα έπρεπε να καλυφθεί πιθανότατα με ανακατανομή τους στα υπόλοιπα κόμματα. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο έγινε γνωστό ότι μια τέτοια απόφαση θα υπάρξει μετά την ποινική δίκη για τους βουλευτές του συγκεκριμένου σχήματος, που δρομολογήθηκε ύστερα από δίωξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η αναβολή αυτή, πάντως, σημαίνει ότι θα υπάρχει σε λειτουργία και θα λαμβάνονται αποφάσεις από μια Βουλή, της οποίας οι 12 από τους 300 μπορεί να μη βρίσκονται νόμιμα στα έδρανα.

Ως μία από τις μεγάλες εκκρεμότητες είναι, τέλος, και το ότι έχει παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου η κατάθεση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, με αποτέλεσμα έως τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες και η κοινή γνώμη να έχουν εικόνα του «πόθεν έσχες» για τα πολιτικά πρόσωπα μόνο μέχρι τη «χρήση έτους 2021», δηλαδή θα διαμορφωθεί τελικά «κενό» μιας τριετίας, με το ζήτημα να τροφοδοτεί πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Πηγή: Kathimerini.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…