Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Μας «κυκλώνει» η πανώλη;

Μας «κυκλώνει» η πανώλη;

0

Δεν έχουμε κρούσμα στην Ξάνθη προς το παρόν


Ήρθαν αρνιά από Ρουμανία τον Ιούνιο σε εκτροφές Ξάνθης και Ροδόπης, μας πληροφορεί ο πρόεδρος  του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς


Κορυφώνεται η ανησυχία των κτηνοτρόφων της Ξάνθης που προσπαθούν να προφυλάξουν τα ζώα τους από  την πανώλη που διασπείρεται στην χώρα. Σε συνεργασία με την Κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Ξάνθης ο σύλλογος Κτηνοτρόφων Ξάνθης έχει ενημερώσει τα μέλη του για τα μέτρα βιοασφάλειας αλλά και για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτο σύμπτωμα σε κάποιο ζώο τους. Κάποιοι κτηνοτρόφοι σε Ξάνθη και Ροδόπη έχουν λόγους να ανησυχούν περισσότερο γιατί όπως μας είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθη Δημήτρης Ψεμματάς αγόρασαν Ρουμάνικα ζώα από τον έμπορο εισαγωγέα και μάλιστα και από την τελευταία παρτίδα του Ιουνίου που βρέθηκαν τα άρρωστα στην Θεσσαλία και σε λίγες μέρες θα γνωρίζουν αν κάποιο είναι άρρωστο καθώς η επώαση της νόσου διαρκεί 40 μέρες.

Δεν έχουμε κρούσμα πανώλης στην Ξάνθη

Αυτό βεβαιώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης Δήμος Τέγος, χωρίς ωστόσο να κρύβει την ανησυχία του όπως και των κτηνοτρόφων: «Είναι διάχυτη η ανησυχία και είναι λογικό. Βρέθηκαν και άλλες εκτροφές και σε άλλους νομούς. Διασπείρεται  η πανώλη στην χώρα και είναι λογικό να ανησυχούμε μήπως μας χτυπήσει την πόρτα. Εμείς ζητήσαμε από τους κτηνοτρόφους μας να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας. Να ελέγχουν και να απολυμαίνονται και οι ίδιοι και όσοι έρχονται σε επαφή με τα ζώα τους είτε έμποροι  είτε μεταφορείς γάλακτος. Εμείς από την πλευρά μας επισκεπτόμαστε τις εκτροφές γιατί παράλληλα τρέχει  το  πρόγραμμα για την βρουκέλωση (μελιταίος πυρετός)και κάνουμε κλινική εξέταση στα ζώα,. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποιο με ύποπτο σύμπτωμα θα πάρουμε δείγμα για εξέταση. Δεν έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής ούτε μας έχει αναφερθεί κάτι ύποπτο από κτηνοτρόφο».

«Δεν παίρνουν οι κτηνοτρόφοι μας Ρουμάνικα αρνιά τα τελευταία 4 – 5 χρόνια», λένε από την Κτηνιατρική

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό με τόση διασπορά να την «γλυτώσει» η Ξάνθη ο κ. Τέγος απάντησε με υπόθεση: «Αν οι κτηνοτρόφοι μας δεν έχουν προβεί σε κάποια μη νόμιμη ενέργεια και δεν έχουν μεταφέρει  ζώα από αυτές τις εκτροφές τότε ναι μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Αυτό που  γνωρίζουμε είναι ότι η μετάδοση έγινε με μεταφορά ζώων από την Ρουμανία και ότι η επώαση της νόσου έγινε στις εκτροφές της Θεσσαλίας όπου κατέληξαν.  Έχουμε ενδείξεις ότι αυτές οι  εκτροφές είχαν πάρει ζώα για πάχυνση είτε για σφαγή. Οι δικοί μας κτηνοτρόφοι δεν  παίρνουν ζώα από την Ρουμανία εδώ και 4 – 5 χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έρθει η πανώλη στην Ξάνθη. Είναι μια επικίνδυνη νόσος για τα ζώα όχι για τον άνθρωπο. Επιπλέον η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, αποδεκατίζεται το ζωικό κεφάλαιο».

Ήρθαν αρνιά από Ρουμανία τον Ιούνιο σε εκτροφές Ξάνθης και Ροδόπης- Κανένα σύμπτωμα προς το παρόν

Μπορεί ως προς την ανησυχία για το μέγεθος της καταστροφής αν εμφανιστεί πανώλη και στην Ξάνθη να συμφωνεί ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς αλλά οι πληροφορίες του ως προς το ότι δεν γίνεται εισαγωγή αρνιών από την Ρουμανία και στην Ξάνθη, είναι διαφορετικές. Μάλιστα εκφράζει την αγωνία του γιατί έχει την πληροφόρηση ότι: «Γνωρίζουμε ότι έμπορος πούλησε ζώα σε δύο μονάδες της Ξάνθης και  δύο της Κομοτηνής. Πήραν  αρνιά τον Ιούνιο που ήταν η τελευταία παρτίδα από  Ρουμανία. Προς το παρόν δεν αναφέρθηκε κάποιο σύμπτωμα αλλά η νόσος έχει 40 μέρες επώαση. Πιθανόν να φανούν τις επόμενες μέρες». Ο κ. Ψεμματάς έθεσε και ένα ακόμη θέμα, αυτό της γνωστοποίησης ή της πιθανής απόκρυψης από μέρους των συναδέλφων του: «Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Εμείς καλούμε όλα τα μέλη μας αν δουν κάτι ύποπτο να μας το πουν διαφορετικά θα γεμίσουμε όλοι».

Δεν επαρκούν οι  αποζημιώσεις για ανάκτηση του ζωικού κεφαλαίου

Συνεχίζοντας ο κ. Ψεμματάς ανέφερε πως τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας αλλά παράλληλα εκφράζει και  την αγανάκτησή του: «Εμείς τα λέγαμε από καιρό για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις. Δεν υπάρχουν έλεγχοι στα Τελωνεία. Δεν ξέρει κανείς τι μπαίνει στην χώρα.  Η αρρώστια είναι εισαγόμενη και εμείς θα υποστούμε τις οικονομικές της συνέπειες».

Πρόσθεσε δε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι προ των πυλών μιας ολοκληρωτικής καταστροφής του ζωικού τους κεφαλαίου και με τις αποζημιώσεις που δίνονται είναι αδύνατη η ανάκτησή του καθώς η αποζημίωση είναι 180 ευρώ ανά ζώο ενώ το κόστος του ζώου είναι 380 ευρώ αν δε είναι πάνω από 3 ετών η αποζημίωση είναι μόνο 80 ευρώ ανά ζώο.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…