Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η πανώλη φεύγει αλλά ξυπνά ο «εφιάλτης» της ευλογιάς αιγοπροβάτων

Η πανώλη φεύγει αλλά ξυπνά ο «εφιάλτης» της ευλογιάς αιγοπροβάτων

0

Συναγερμός στην Θράκη – Εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα ευλογιάς σε 4 εκτροφές στον Έβρο


 Δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα απολύμανσης από Τουρκία  – Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης


Την ώρα που η πανώλη των αιγοπροβάτων έχει τεθεί υπό έλεγχο και βαίνει προς αποδρομή και όπως φαίνεται κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η δική μας, την έχουν …γλυτώσει, ορατός είναι ο «εφιάλτης» της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.  Μια έτερης επικίνδυνης ζωονόσου, περισσότερο μεταδοτικής στα ζώα που όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και ως εκ τούτου δεν απειλεί την δημοσία υγεία.

Ύποπτα κρούσματα ευλογιάς σε 4 εκτροφές στον Έβρο

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνιατρικές αρχές της περιφέρειάς μας καθώς σύμφωνα με επιβεβαιωμένες αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε», εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα για ευλογιά αιγοπροβάτων σε 4 εκτροφές στις περιοχές των Φερών και της Ορεστιάδας της Π.Ε. Έβρου. Ειδικότερα όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής ΑΜΘ Φωτεινιάς Νικόλαος οι κτηνοτρόφοι των εκτροφών αυτών παρατήρησαν τα ύποπτα συμπτώματα σε κάποια από τα ζώα τους και ενημέρωσαν τον τοπικό κτηνοτροφικό σύλλογο καθώς επίσης και την Κτηνιατρική Διεύθυνση της ΑΜΘ. Άμεσα ελήφθησαν δείγματα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Ωστόσο όπως μας ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς η διαδικασία είναι μάλλον τυπική αφού τα συμπτώματα είναι καθαρά  και δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας Στο μεταξύ όπως προβλέπεται τέθηκε σε καραντίνα ο νομός Έβρου: « Αυτό σημαίνει ότι παστεριώνεται το γάλα και δεν επιτρέπεται εμπορία κρέατος εκτός νομού», σημειώνει ο κ. Φωτεινιάς. Να σημειώσουμε ότι έχει ενημερωθεί ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα απολύμανσης από Τουρκία.

Δεν εφαρμόζονταν τα μέτρα απολύμανσης από Τουρκία – Τι ζητούν οι κτηνιατρικές αρχές

Οι κτηνιατρικές αρχές έχουν υπόνοιες ότι η ζωονόσος μεταφέρθηκε από την γειτονική χώρα γιατί το ένα κρούσμα είναι σε εκτροφή πλησίον της Εγνατίας που διέρχονται νταλίκες και τα μέτρα απολύμανσης δεν εφαρμόζονται: «Το έχουμε ζητήσει πολλές φορές. Πρέπει η πολιτεία να αναθέσει σε ιδιώτη την απολύμανση αντί αντιτίμου από την Τουρκία όπως κάνει η Βουλγαρία. Δεν εισακουστήκαμε. Διέρχονται χωρίς την παραμικρή απολύμανσή οχήματα και μεταφέρουν ζωονόσους», τονίζει ο κ. Φωτεινιάς.

Σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο στην Θράκη – Αντιμέτωπο με τον «εφιάλτη» της ευλογιάς του 2010

Να θυμίσουμε ότι το 2010 που είχε επιδημία ευλογιάς,  είχε κυριολεκτικά αποδεκατιστεί το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου του Έβρου και είχε υποστεί μεγάλες απώλειες και στις Περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της Κτηνιατρικής 110 εκτροφές με χιλιάδες αιγοπρόβατα καταστράφηκαν στον Νότιο Έβρο και 40 στον Βόρειο. Σε Ροδόπη καταστράφηκαν από 25 όπως αντίστοιχα και στην Ξάνθη.

Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς είναι ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι στον νομό μας καθώς θυμούνται τις καταστροφές που είχαν πάθει πριν 14 χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Έβρου η διασπορά είναι σε ακτίνα 130 χιλιομέτρων που σημαίνει ότι οι μονάδες που έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα είναι σε μεγάλη ακτίνα και αυτό κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της κατάστασης: «Γνωρίζουμε ότι η ευλογιά είναι πιο επιθετική και πιο μεταδοτική από την πανώλη. Μεταδίδεται ακόμη και από κουνούπια στα ζώα. Το ζήσαμε πριν 10 χρόνια. Με την πανώλη την γλυτώσαμε σαν νομός αφού δεν εντοπίστηκαν κρούσματα μέσα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ανησυχούμε όμως πολύ για την ευλογιά.

Υπό έλεγχο η πανώλη – Συνεχίζονται οι έλεγχοι επιτήρησης – Κανένα κρούσμα στην Ξάνθη

Σ’ ότι αφορά την πανώλη όπως μας πληροφόρησε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής  Υπηρεσίας Π.Ε. Ξάνθης Δήμος Τέγος στην Ξάνθη δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα ωστόσο οι έλεγχοι επιτήρησης συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής στην περιοχής μας η πανώλη χτύπησε μία εκτροφή στην Δράμα και 2 εκτροφές στην Ροδόπη: «Έχει περιοριστεί η ευρεία μετάδοση της πανώλης. Οι περιοχές που εμφανίστηκε έχουν απομονωθεί  και δεν έγιναν νέες μετακινήσεις. Έχει περάσει το κρίσιμο διάστημα εμφάνισης της νόσου σε άλλες περιοχές όπου υπήρχαν μετακινήσεις από την Θεσσαλία. Στην περιοχή μας δεν έγιναν μετακινήσεις από τις πληγείσες περιοχές».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…