Ιω. Ζερενίδης: «Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε την ΔΕΥΑΞ. Θέλουμε επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε την λειψυδρία»
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η κατάργηση τμήματος στον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας
Ένα θέμα εσωτερικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΞ, προκάλεσε ένταση μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου αναδεικνύοντας παράλληλα διαφορετικές λογικές ως προς την διοίκηση της επιχείρησης αλλά και διαφορετικές στοχεύσεις.
Το επίμαχο θέμα (13ο) στην ημερήσια διάταξη αφορούσε την έγκριση της αριθμ.117/2024 απόφασης του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ), σχετικά με «Έγκριση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της ΔΕΥΑ Ξάνθης». Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό το ΔΣ της ΔΕΥΑΞ έλαβε δύο αποφάσεις: α) την διενέργεια διαγωνισμού και την ανάδειξη αναδόχου με αντικείμενο την έκδοση τιμολογίων και διανομή και β) την κατάργηση από τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας που είχε αυτό το αντικείμενο. Η αντιπολίτευση που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ από τους δημοτικούς συμβούλους Ιπποκράτη Καμαρίδη («Δύναμη για το Αύριο») και Σάββα Μελισσόπουλο( «Μπροστά» ) υπερψήφισε μεν τον διαγωνισμό για την ανάθεση σε ιδιώτη ενός έργου της ΔΕΥΑΞ αλλά καταψήφισε την κατάργηση του τμήματος από τον Οργανισμό. Αναφέρθηκε δε ότι την ίδια άποψη με την αντιπολίτευση συμμερίστηκε και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΞ.
Ζερενίδης: «Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε την ΔΕΥΑΞ. Θέλουμε επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε την λειψυδρία»
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Γιάννης Ζερενίδης το τμήμα διαθέτει έξι υπαλλήλους και οι τέσσερις παίρνουν σύνταξη, ενώ ο ένας είναι ήδη συνταξιούχος, ο οποίος συνεχίζει να εργάζεται. Κατέστησε δε σαφές ότι δεν έγιναν προσλήψεις γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας που να επιτρέπει προσλήψεις αλλά και πως είναι ένα τμήμα που δεν χρειάζεται από την στιγμή που υπάρχουν τα έξυπνα υδρόμετρα: «Δεν αποδυναμώνουμε την ΔΕΥΑΞ με την κατάργηση του τμήματος. Αυτό το τμήμα δεν υπάρχει. Ήδη βάζουμε έξυπνα υδρόμετρα. Δεν χρειαζόμαστε καταμετρητές. Δεν μπορούμε στον 21ο αιώνα, που όλα γίνονται με την τεχνητή νοημοσύνη, εμείς να λειτουργούμε όπως πριν 40 χρόνια. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε την ΔΕΥΑΞ. Όταν λέμε εκσυγχρονισμό εννοούμε ότι θέλουμε επιστημονικό προσωπικό, προσλήψεις Μηχανικών Η/Υ και άλλες ειδικότητες ΠΕ», τόνισε ο κ. Ζερενίδης.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως εκτός από τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΞ ένας ακόμη στόχος για την νέα διοίκηση είναι και η μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας: «Έξι υπάλληλοι κοστίζουν 120.000 ευρώ. Υπάρχει ανάδοχος με 47.000. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Κάποια τμήματα που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό μπορείς να τα πάρεις από την αγορά. Κάτι που δεν το χρειάζεσαι το καταργείς.
Ο κ. Καμαρίδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του: «Το θέμα μας είναι γιατί κόβουμε ένα κομμάτι από τον οργανισμό, γιατί; Γιατί να αφήσουμε ανάπηρο τον οργανισμό; Αν δεν λειτουργήσουν τα υδρόμετρα δεν πρέπει να έχουμε εναλλακτική»;
Η απάντηση από τον κ. Ζερενίδη ήταν: «Δεν έχουμε άτομα να το δουλέψουμε το τμήμα. Θέλουμε να προσλάβουμε επιστημονικό προσωπικό στην ΔΕΥΑΞ . Έχουμε λειψυδρία.
Εσείς πιστεύετε ότι αυτά τα τμήματα θα λύσουν το πρόβλημα της λειψυδρίας; Μόνο το εξιδεικευμένο επιστημονικό προσωπικό μπορεί να προτείνει λύσεις».
Η αντιπολίτευση ψήφισε να δοθεί σε ιδιώτη αλλά να μην καταργηθεί το τμήμα για …μελλοντικές προσλήψεις
Ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε: «Όλοι συμφωνήσαμε να το δώσουμε έξω σε εργολάβο. Άλλο είναι αυτό και άλλο να το καταργήσουμε».
Ο κ. Φανουράκης αναφέρθηκε στην εισήγησή του διευθυντή της ΔΕΥΑΞ που κατέληξε ότι η αιτία που καταργείται το τμήμα είναι για να δοθεί σε ιδιώτη και διατύπωσε την άποψη ότι πρέπει να ερωτηθεί ο επίτροπος επισημαίνοντας πως : «Κανένας επίτροπος δεν θα κυρώσει ένα διαγωνισμό όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Γιατί να μην έχουμε όμως κενές θέσεις και όποτε προκηρυχθούν να τις πάρουμε;». Ο κ. Λύρατζης ζήτησε διευκρινίσεις για τον υπάλληλο που έχει συνταξιοδοτηθεί και συνεχίζει να εργάζεται και για το πως εννοεί η διοίκηση την αναβάθμιση της ΔΕΥΑΞ. Η κ. Παυλίδου απάντησε στον κ. Φανουράκη: «Για να δώσουμε έξω την υπηρεσία έπρεπε να προχωρήσουμε στην κατάργηση του τμήματος».
Ζερενίδης : Δεν είμαστε η διοίκηση για τους λίγους αλλά για τους πολλούς»
Μια φράση του προέδρου της ΔΕΥΑΞ κ. Ζερενίδη άναψε τα αίματα και προκάλεσε εντάσεις: «Εμείς εκλεγήκαμε για να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά. Η αντιπολίτευση λέει ψηφίσαμε να το βγάλουμε σε διαγωνισμό αλλά να κρατήσουμε τις θέσεις για τους υπαλλήλους. Όχι για το γενικό καλό αλλά για τους λίγους. Αυτό αποτυπώνει τη σκέψη σας. Ψηφίζετε για τους λίγους εμείς προσπαθούμε να κάνουμε για το γενικό καλό».
Σε ρόλο …πυροσβέστη ο δήμαρχος Στράτος Κοντός ανέφερε πως : «Είναι θετικό να συμμαζεύεται ένας οργανισμός, να είναι πιο μικρός και πιο ευέλικτος και η αλλαγή αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Στο συγκεκριμένο κομμάτι θεωρώ εσφαλμένη την άποψη της διεύθυνσης ότι καταργούμε το τμήμα για να δώσουμε έξω μια υπηρεσία. Δεν συμφωνούμε με την άποψη του διευθυντή».
Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία καταψήφισαν οι: Καμαρίδης, Μελισσόπουλος, Φανουράκης, Λύρατζης.