Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Ανθή Κουρτίδου «ξυπνά» τα συναισθήματα με τη «Δύναμη της κλωστής»

Η Ανθή Κουρτίδου «ξυπνά» τα συναισθήματα με τη «Δύναμη της κλωστής»

0

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης από 30 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00 – 21.30 στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης


«Η αγάπη βγαίνει από τα έργα, αφού ο κάθε καλλιτέχνης δίνει την αγάπη του, την ψυχή του στο κάθε έργο», όπως τονίζει


«Η δύναμη της κλωστής ,όταν συνδυάζεται με χρώματα ακρυλικά δημιουργεί ένα αποτέλεσμα γεμάτο χρώμα και υφή!» Αυτό ακριβώς αναδεικνύει η Ανθή Κουρτίδου στα έργα κεντητικής τέχνης σε καμβά ζωγραφικής και μας προσκαλεί να τα απολαύσουμε στην ομαδική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των γιορτών Παλιάς Πόλης Ξάνθης από 30 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00 – 21.30 στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης.

«Έργα που περιγράφουν τα συναισθήματα που δημιουργεί μια αγκαλιά ! Η αγκαλιά της φίλης, της μητέρας, του πατέρα…

Γιατί οι αγκαλιές μπορεί να είναι αθόρυβες, ‘’μιλάνε όμως τόσο δυνατά’’.

‘’αγκαλιά, νήματα και συναισθήματα’’»



Μιλήστε μας για την νέα σας εικαστική έκθεση «Η Δύναμη της Κλωστής»

Αυτή την φορά νομίζω έγινε μία αλλαγή στο project, μιας και γίνεται ένα διάλειμμα από τις εκθέσεις με θέμα τα κτήρια. Προσέγγισα, λοιπόν την αγκαλιά και τα συναισθήματα που δημιουργεί η αγκαλιά όλων των ειδών, της μητέρας, του πατέρα, της συζύγου, αλλά και της φύσης. Είπα, λοιπόν να το δω από αυτή την πλευρά. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες «ψεύτικες» αγκαλιές και για αυτό τον λόγο γίνεται μία σχετική αναφορά σε έναν πίνακα για την αγκαλιά της σιωπής, στην οποία είναι κάποιοι/ες αναγκασμένοι να μένουν εγκλωβισμένοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εκφράσουν κάποια συναισθήματα. Αυτό το θέμα «αγγίζει» και τις γυναικοκτονίες. Ξεκίνησε από ένα ποίημα που μου έδωσε μία γνωστή και χαρακτηριστικά μάλιστα μου είπε «αν σε εμπνεύσει, μπορείς να γράψεις κάτι». Είχε, δηλαδή αυτό το νόημα, οι στίχοι ήταν πολύ «δυνατοί».

Δίνετε και παίρνετε αγάπη από τα έργα σας. Εσείς πώς οριοθετείτε την αγάπη;

Δεν μπορώ να πω πως η αγάπη έχει όρια. Στην αγάπη απλά δίνεις απλόχερα ό,τι χρειάζεται ο άλλος δίχως αντάλλαγμα. Άλλωστε, αγάπη βγαίνει από τα έργα, αφού ο κάθε καλλιτέχνης δίνει την αγάπη του, την ψυχή του στο κάθε έργο. Δεν περιμένει, όμως να αρέσει σε όλους, δεν ξεκινά έχοντας στο μυαλό του ότι θα λάβει κάτι. Το ίδιο θεωρώ πως ισχύει και με την αγάπη που δίνεις στον συνάνθρωπο, στον συγγενή, στον φίλο. Όταν δίνεις  μία αγκαλιά, νομίζω παίρνεις πίσω κάτι μεγάλο, πολλά θετικά συναισθήματα.

Πόσα χρόνια συμμετέχετε στον θεσμό των Γιορτών Παλιάς Πόλης; Πείτε μας δυο λόγια για αυτό το ταξίδι αυτό.

-Φέτος συμπληρώνω την τρίτη χρονιά συμμετοχής στις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Την πρώτη χρονιά η έκθεσή μου φιλοξενήθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων. Από εκεί και μετά πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις και σε διάφορα άλλα μέρη, όπως στο Χατζιδάκειο, στην ΦΕΞ, αλλά και εκτός Ξάνθης, στα Κομνηνά, στα Άβδηρα και στα Τρίκαλα, όπου και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας σήμερα; Πώς βλέπετε εσείς την εξέλιξή αυτή;

-Εγώ το απολαμβάνω όλο αυτό και ομολογουμένως χαίρομαι πάρα πολύ, όταν βλέπω τα έργα μου να έχουν ανταπόκριση. Παράλληλα, το ευχάριστο είναι πως μπορώ και το μοιράζομαι με τον κόσμο όλο αυτό. Μάλιστα αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η συνεργασία που έχω με άλλα άτομα. Σε κάθε πίνακα κάποιος γράφει ένα κείμενο κι άλλοτε εμπνέομαι εγώ από αυτά που γράφει, άλλοτε ο πίνακας είναι αυτός που τους εμπνέει και γράφουν. Ουσιαστικά μέσα από αυτή την συνεργασία βγαίνουν πολύ ωραία συναισθήματα, δημιουργούνται φιλίες. Κρίνω, λοιπόν πως μέσα από όλη αυτή την διαδρομή που έχω κάνει, αυτό που με χαροποιεί  περισσότερο είναι αυτές οι συνεργασίες. Πολλές φορές μου έχουν πει χαρακτηριστικά «Ανθή με έκανες να βγάλω από μέσα μου πράγματα που δεν ήξερα αν υπάρχουν»., το χαίρονται πάρα πολύ. Νομίζω πως έχω παρέα, δεν προχωρώ μόνη μου!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

Έχω διάφορες σκέψεις για επιστροφή σε κτήρια, αλλά ίσως όχι στην Παλιά Πόλη. Έχω κάνει βέβαια κάποια προσχέδια π.χ. για τις Καπναποθήκες, αλλά θέλει δουλίτσα, μιας και πρέπει να συμπεριλάβω και το ιστορικό κομμάτι. Ιδέες έρχονται πολλές, απλά έχω την αίσθηση ότι βρίσκουν χρόνο και υλοποιούνται τελικά μόνες τους, έρχεται σε όλα η ώρα τους. Προς το παρόν απολαμβάνω και αυτό που θέλω μόνο είναι να καταφέρω να κάνω κι άλλη έκθεση εκτός Ξάνθης, να με γνωρίσει ο κόσμος της πόλη και από μία άλλη πλευρά.

Σε ποιον χώρο θα δούμε τα έργα σας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2024;

Ο χώρος στο Λύκειο Ελληνίδων θα είναι επισκέψιμος για την έκθεση κατά τη διάρκεια των Γιορτών από τις 19:00 έως τις 21:30. Την Παρασκευή στις 19:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. Αυτή την φορά έχει πολύ χρώμα, συναίσθημα, έχω πειραματιστεί πολύ με τα χρώματα, με τις τεχνοτροπίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…