Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Γιορτές Παλιάς Πόλης: Έμφαση στην πυρασφάλεια

Γιορτές Παλιάς Πόλης: Έμφαση στην πυρασφάλεια

0

Πρώτη φορά Σχέδιο Eκκένωσης για τις γιορτές – Μιλούν στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιω. Τσάπαλης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης, Ιω. Αραμπατζής και ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης Κ. Ρίζος


Αναλυτικά ποιο είναι το Σχέδιο Eκκένωσης: Οι οδοί διαφυγής, οι οδοί κίνησης οχημάτων της Πυροσβεστικής και Έκτακτης Ανάγκης και τα ασφαλή σημεία


Προτεραιότητα στην πρόληψη για πυρασφάλεια στις «Γιορτές Παλιάς Πόλης» δίνει ιδιαίτερα για φέτος ο Δήμος Ξάνθης δεδομένου ότι διανύουμε κατά κοινή ομολογία, την πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 20 ετών, καταρτίζοντας για πρώτη φορά ένα Σχέδιο εκκένωσης για την Παλιά Πόλη. Ένα σχέδιο που δίνει την δυνατότητα στους ασφαλούς διαφυγής στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες από συγκεκριμένες οδεύσεις και της μετακίνησής τους σε ασφαλή σημεία εκτός του οικισμού ενώ παράλληλα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας για τους συλλόγους. Πολύ βασικό επίσης είναι ότι ο δήμος πρόκειται να αναρτήσει ευανάγνωστους χάρτες σε καίρια σημεία που  θα ενημερώνουν και θα καθοδηγούν το κοινό καθώς και QR Code στους συλλόγους παρέχοντας τη δυνατότητα να σκανάρουν και να κάνουν λήψη του χάρτη στο κινητό τους.

Πρώτη φορά Σχέδιο Εκκένωσης για τις γιορτές Παλιάς Πόλης

Όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Τσάπαλης, το σχέδιο αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο για την περίοδο των Γιορτώv Παλιάς Πόλης καθώς υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, όπως συγκεκριμένη χωροθέτηση των συλλόγων στα σοκάκια, μεγάλος συνωστισμός και ότι το κανονικό σχέδιο για την Παλιά Πόλη είναι επικαιροποιημένο και περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Ιόλαος 2» που αφορά όλη την Ξάνθη. Η παρουσίαση του Σχεδίου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Τσάπαλη σε σύσκεψη την Δευτέρα 26 Αυγούστου, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των συλλόγων, των εθελοντικών ομάδων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων: «Θα εκτυπώσουμε μεγάλους χάρτες του Σχεδίου εκκένωσης με το QR Code και θα τους αναρτήσουμε σε επτά κεντρικά σημεία εντός και εκτός του οικισμού αλλά και στους συλλόγους και το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για τις οδεύσεις διαφυγής αλλά και να σκανάρει ώστε να κατεβάζει τον χάρτη στο κινητό του».



Τέσσερις διαδρομές διαφυγής για πεζούς –Αποκλειστικές οδοί κίνησης οχημάτων της Πυροσβεστικής και Έκτακτης Ανάγκης

Αποκωδικοποιώντας το σχέδιο εκκένωσης ο κ. Τσάπαλης σημείωσε: «Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι οι πράσινες διαδρομές στον χάρτη είναι οι οδεύσεις Διαφυγής και απομάκρυνσης πολιτών κι αυτές που πρέπει να ακολουθήσει το κοινό για να διαφύγει  προς τα ασφαλή σημεία που είναι το Παζάρι και η κεντρική πλατεία. Υπάρχουν τέσσερις συνολικά διαδρομές που οδηγούν στα ασφαλή σημεία. Οι μπλε διαφορές είναι αποκλειστικές οδοί κίνησης οχημάτων Πυροσβεστικής και Έκτακτης Ανάγκης και θα πρέπει πάντα να είναι ελεύθερες. Όσοι σύλλογοι είναι πλησίον των οδών έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται να βάζουν τραπέζια σ’ αυτές παρά μόνο καρέκλες που είναι εύκολο να μετακινηθούν. Επίσης και κατά τις ώρες 19:00 έως 02:00, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων προκειμένου να είναι πιο γρήγορη και εύκολη η διέλευση αυτών».

Σαράντα κρουνοί στην Παλιά Πόλη – Έλεγχοι από Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική Αστυνομία

Όπως μας ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης Πύραρχος Γιάννης Αραμπατζής στην Παλιά Πόλη είναι τοποθετημένες 40 κρουνοί σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΞ του Δήμου Ξάνθης, οι οποίοι ελέγχονται ανά δύο τρεις μήνες ως προς την λειτουργία τους και τη συντήρησή τους έχει η ΔΕΥΑΞ. Κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και της Πυροσβεστικής θα ελέγχουν του συλλόγους αν έχουν πυροσβεστήρες ενώ αν είναι ελεύθερες οι οδεύσεις των οχημάτων έκτακτης ανάγκης θα ελέγχει η Πολιτική Προστασία. Επίσης η Πολιτική Προστασία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά των ΑΜΕΑ καθώς έχει πρόσβαση στο Μητρώο των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τέλος όπως μας ενημέρωσε ο αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης Κωσταντίνος Ρίζος, αν παραστεί ανάγκη αστυνομικοί θα υπάρχουν στις διόδους διαφυγής και θα καθοδηγούν τον κόσμο προς τις εξόδους: «Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες και την περίοδο των γιορτών που έχει αυξημένη επικινδυνότητα ο οικισμός», σημειώνει ο κ. Ρίζος.


Κρουνός στην Παλιά Πόλη

Ποιο είναι το Σχέδιο

Οδεύσεις Διαφυγής για πεζούς

Α) Μέσω της οδού ΟΡΦΕΩΣ, προς ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ και ΠΙΝΔΑΡΟΥ και εν συνεχεία προς ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ

Β) Μέσω της οδού ΟΡΦΕΩΣ, προς ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ και ΑΙΣΧΥΛΟΥ και εν συνεχεία προς ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ

Γ) Από την ΠΛ. ΜΑΝΤΣΙΝΙ προς ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, ΕΥΡΥΠΙΔΟΥ και ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ και εν συνεχεία από ΠΙΝΔΑΡΟΥ και ΑΙΣΧΥΛΟΥ προς ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ

Δ) Από την ΠΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ μέσω των οδών ΑΝΤΙΚΑ , ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ΣΤΑΛΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, προς την οδό ΟΡΦΕΩΣ, ΠΙΝΔΑΡΟΥ και εν συνεχεία προς ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ.

Οδοί για την κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής και Έκτακτης ανάγκης

Θα χρησιμοποιηθούν οι οδοί: Λ. ΠΥΡΓΟΥ, ΧΑΣΙΡΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΥΓΜ. ΧΡΙΣΤΙΔΗ, ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΥ, ΑΙΣΧΥΛΟΥ, ΠΙΝΔΑΡΟΥ

Υποδομές Ειδικού Ενδιαφέροντος

Α) Μητροπολιτικό Μέγαρο

Β) 1ο Νηπιαγωγείο

Γ) Ε’ Παιδικός Σταθμός

Δ) 1ο Δημοτικό Σχολείο

Ε) Παλαιό Δημαρχείο

Χώροι Καταφυγής

Α) Πλατεία Εμπορίου(παζάρι).

Β) Πλατεία Δημοκρατίας(Κεντρική Πλατεία)

Να σημειώσουμε ότι στον χάρτη αναγράφονται τα σημεία που είναι τοποθετημένα τα στέκια των 37 συλλόγων που συμμετέχουν όπως επίσης και τα σημεία παροχής πρώτων βοηθειών και  Ενημέρωσης Επισκεπτών.


Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ξάνθης, Ιωάννης Τσάπαλης

Δεν θα ανάβουν ψησταριές αν έχει δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5

Συμπληρωματικές διευκρινήσεις δόθηκαν από την Πολιτική Προστασία: «Η χρονική περίοδος των Γιορτών Παλαιάς Πόλης, συνήθως ορίζεται στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο καιρός στην περιοχή του Ν. Ξάνθης είναι σχετικά άστατος και παρατηρούνται ημέρες με δυνατό αέρα, χαμηλές θερμοκρασίες και βροχές.

Στην περίπτωση που τις ημέρες των Γιορτών Παλαιάς Πόλης το δελτίο πρόγνωσης καιρού αναφέρει ότι ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή μας θα είναι τέσσερα ή πέντε, δεν θα επιτρέπεται η εξωτερική χρήση ψησταριών από τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Προς αποφυγή ή αποτροπή πυρκαγιάς, επιβάλλεται σε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους η κατοχή πυροσβεστικών μέσων πυρόσβεσης (ατομικοί πυροσβεστήρες), οι οποίοι και θα είναι τοποθετημένοι σε σημείο που να είναι εύκολη η παραλαβή και χρήση τους.

Γίνεται μνεία προς τους συλλόγους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι πλησίον ή επί της διαδρομής που θα χρησιμοποιηθεί από τα οχήματα Έκτακτης Ανάγκης( διαδρομή χρώματος μπλε), πως θα πρέπει να μην έχουν τοποθετημένα επάνω σε αυτήν τραπέζια για να μην δυσχεραίνουν την γρήγορη διέλευση των οχημάτων.

Στην διαδρομή χρώματος μπλε που θα χρησιμοποιηθεί από τα οχήματα Έκτακτης Ανάγκης και κατά τις ώρες 19:00 έως 02:00, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων προκειμένου να είναι πιο γρήγορη και εύκολη η διέλευση αυτών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…