Τεχνική επίσκεψη με πολυμελές επιτελείο του υπουργείου Πολιτισμού
Τεχνική σύσκεψη είχε τη Δευτέρα στην Ξάνθη η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία πραγματοποίησε περιοδεία σε σημεία ενδιαφέροντος στην πόλη, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, την Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Πολυξένη Μπρίκα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Βάσω Παυλακάκη και Γιουρούκ Σαλή, και τον Δημάρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό. Επισκέφθηκε το κτίριο «Σπήρερ» στο οικόπεδο Γκαίρυ όπως και το κτίριο της παλιάς Καπναποθήκης.
Λ. Μενδώνη: Προτεραιότητα η ύπαρξη ενός κατάλληλου χώρου αντί αρχαιολογικού διαχρονικού μουσείου για την Ξάνθη
Ο Λίνα Μενδώνη στις δηλώσεις της από την Ξάνθη ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία επίσκεψης στην Ξάνθη, προκειμένου, όπως είπε: «να δούμε την ενδεχόμενη παρέμβαση που προγραμματίζουμε στον ευρύτερο χώρο των καπναποθηκών». Η ίδια τόνισε, «η Ξάνθη είναι από τις ελάχιστες ΠΕ που δεν έχει το δικό της αρχαιολογικό διαχρονικό μουσείο. Επομένως για το υπουργείο Πολιτισμού αποτελεί προτεραιότητα η ωρίμανση ενός τέτοιου σχεδίου για την φιλοξενία των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και όχι μόνο θα φτάσουμε και μέχρι τα νεότερα χρόνια τα οποία διαθέτει η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης». Όπως πρόσθεσε: «είναι μία πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη στο χώρο στον καπναποθηκών που και οι ίδιες είναι χαρακτηρισμένες ως νεότερα μνημεία και προφανώς θα πρέπει να αποκατασταθούν με τον δέοντα τρόπο. Όπως συμβαίνει και στις άλλες περιοχές της πατρίδας μας έτσι και στην πόλη της Ξάνθης οφείλουμε κτίρια μνημεία τα οποία δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό να τα αποκαθιστούμε προς όφελος καταρχήν των κατοίκων των περιοχών. Το να έχει κανείς κτίρια τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και τα οποία δημιουργούν εστίες και απορριμμάτων και γενικότερα έτσι όχι ικανοποιητικής εικόνας του αστικού χώρου λειτουργούν όχι θετικά για την καθημερινή ζωή των κατοίκων των πολιτών επομένως υποχρέωση μας είναι να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες και να ανεβάζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρο».
Χ. Τοψίδης: Δέσμευση για συνέργεια και παρεμβάσεις ουσίας στα δύο κτήρια
Με θερμά λόγια μίλησε για τον υπουργό και το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό της περιοχής, ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέροντας: «σήμερα κάναμε μια αναγνωριστική και ενημερωτική κουβέντα τόσο για το κτήριο της Καπναποθήκης όσο και του Σπήρερ», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για μεγάλα κτήρια με πολιτιστική αξία που απαιτούν συνεργασίας και συνέργειες. Ανέδειξε τη συνεργασία με το δήμο και το υπουργείο Πολιτισμού και υπογράμμισε ότι εντός της θητείας του θα προχωρήσουν αυτές οι δύο παρεμβάσεις.
Σ. Κοντός: Διεκδικούμε την αξιοποίηση της κληρονομιάς των Καπναποθηκών
Και ο δήμαρχος Ξάνθης από την πλευρά του ευχαρίστησε την υπουργό για την επίσκεψη, επισημαίνοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι η αξιοποίηση της κληρονομιάς των Καπναποθηκών. «Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή τη συνέργεια γιατί πραγματικά δήμος περιφέρεια και υπουργείο πολιτισμού μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα και να αξιοποιήσουμε όλο αυτόν τον πλούτο ο όποιος θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και φυσικά πάντα η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι προτεραιότητα όλων μας».
Υπό στενή εποπτεία της υπουργού η ανακατασκευή του Τεμένους Βιαγιαζήτ
Πρώτος σταθμός της περιοδείας της υπουργού και του επιτελείου της ήταν το υπό ανακατασκευή Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο της ΠΕ Έβρου, όπου η κα Μενδώνη επιθεώρησε την πορεία των εργασιών σε συνέχεια προηγούμενης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει έναν μήνα πριν. «Το μείζον ζήτημα γι’ αυτό το έργο είναι η ανακατασκευή στην ουσία της ξύλινης στέγης. Η στέγη αυτή πριν καεί ήτανε ένα από τα μεγαλύτερα έργα, ξύλινα έργα, τα οποία είχανε δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό χώρο. Οφείλουμε λοιπόν να την αποκαταστήσουμε με τον απολύτως ενδεδειγμένο επιστημονικά και μεθοδολογικά τρόπο.
Αυτό κάνουμε ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις, ώστε εταιρία του εξωτερικού, από την Αγγλία συγκεκριμένα, να είναι αυτή η οποία θα αναλάβει να εκτελέσει την κοπή και τη συναρμολόγηση στη συνέχεια με τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το ΥΠΠΟ όσο και από την ομάδα την επιστημονική του ΕΜΠ», σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Μενδώνη, προαναγγέλλοντας νέα επίσκεψη σε διάστημα ενός μήνα.
Ο κ. Τοψίδης σημείωσε τα γρήγορα αντανακλαστικά του Υπουργείου Πολιτισμού και την συνέπεια της ίδιας της κας Μενδώνη, η οποία πιστή στη δέσμευσή της παρακολουθεί στενά τις εργασίες στο Τέμενος Βαγιαζήτ «το οποίο είναι ένα σημαντικό, εμβληματικό κτίριο, το οποίο πραγματικά περιμένουμε (να αποπερατωθεί) ως Περιφέρεια και ως Δήμος Διδυμοτείχου για την ανάπτυξη της περιοχής μας», όπως σημείωσε στη δήλωση του, ο Περιφερειάρχης.
Παράλληλα έγινε αναφορά στην καλή εξέλιξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης, με τον κ. Τοψίδη να σημειώνει ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις αναφορικά με τα έργα οδοποιίας που πρέπει να γίνουν εκεί ώστε να αναβαθμιστεί η προσβασιμότητα στο υπό ανέγερση Μουσείο.
Τέλος, η κα Μενδώνη τόνισε ότι «μέχρι το τέλος του 2024 το ΚΑΣ θα έχει προχωρήσει στη γνωμοδότηση του για το ερευνητικό έργο το οποίο έχει αναθέσει το ΥΠΠΟ στο ΑΠΘ για την ολιστική προσέγγιση και διαχείριση του Κάστρου του Διδυμοτείχου, ώστε στη συνέχει να δούμε, θα συνεννοηθούμε με τον Περιφερειάρχη πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν επιμέρους έργα»