Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον οδικό τουρισμό στην ΑΜΘ

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον οδικό τουρισμό στην ΑΜΘ

0

Πληρότητες έως 95% τον Αύγουστο στην Αλεξανδρούπολη. Τα νησιά της ΑΜΘ και την Καβάλα προτιμούν οι Ρουμάνοι. Σταθεροί λάτρες των παραλιών της Καβάλας οι Βούλγαροι

 

Ενισχυτικά είναι στα στοιχεία του οδικού τουρισμού για τον Έβρο πρωτίστως, αλλά και για την υπόλοιπη Θράκη. Αυτό δεν ισχύει για το σύνολο των περιοχών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον οδικό τουρισμό.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουρισ,τικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο οδικός τουρισμός παρουσίασε άνοδο κατά 13,7%, με τις διεθνείς αφίξεις να διαμορφώνονται στα 4 εκατ., έναντι 3,5 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ωστόσο, στην Πιερία η πτώση στην τουριστική κίνηση, η οποία εξαρτάται περίπου στο 75% από τον οδικό τουρισμό, άγγιξε το 25% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Από την αρχή της χρόνιας ωστόσο, και μέχρι σήμερα η τουριστική κίνηση στη Θράκη παρουσιάζει αυξητική πορεία σε σχέση με πέρσι, με πρωταγωνιστές τους Τούρκους. «Ο Τούρκοι έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη και ειδικά στο city break. Μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη έχουμε πολύ καλές πληρότητες όχι μόνο στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, από Βούλγαρους και Ρουμάνους. Πλέον έχει διοχετευτεί ο κόσμος και σε αυτές τις περιοχές καθώς οι πληρότητες στην Αλεξανδρούπολη είναι υψηλές», επισημαίνει ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος των Ξενοδόχων Θράκης. Για την περιοχή ο οδικός τουρισμός είναι βασικός τροφοδότης σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70%. Ο κ.Παλακίδης ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της αναβάθμισης των υποδομών στα χερσαία σύνορα των Κήπων αλλά και στις βόρειες πύλες εισόδου είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σύντομα. Σε ό,τι αφορά την Αλεξανδρούπολη πάντως, τον Αύγουστο καταγράφονται πληρότητες της τάξεως του 95%.

Αν και ο οδικός τουρισμός από Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία παρουσίασε αυξητική τάση σε σχέση με πέρυσι, λόγω των εργασιών επισκευής της Γέφυρας Φιλίας που συνδέει τη Ρουμανία με τη Βουλγαρία και λόγω των πολλών ωρών αναμονής εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί αρνητικά η ροή τουριστών που επέλεξαν τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τουρκία ως προορισμό διακοπών, σύμφωνα με τον Γιώργο Κακούτη, Προϊστάμενο Υπηρεσίας Εξωτερικού Ε.Ο.Τ Σερβίας, με παράλληλα καθήκοντα στην Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας.

Οι κύριοι προορισμοί των Ρουμάνων που επισκέπτονται την Ελλάδα οδικώς είναι η Θάσος, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Καβάλα, η Λευκάδα, η Σαμοθράκη και η Εύβοια. Τα τελευταία χρόνια η Λευκάδα παρουσιάζει μια ισχυρή δυναμική λόγω και της ευκολίας πρόσβασης οδικώς (υπάρχουν όμως και απευθείας πτήσεις στο Άκτιο).

Σε ό,τι αφορά τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον κ.Κακούτη, το κύριο τουριστικό ρεύμα (οδικός τουρισμός) από την Βουλγαρία διατηρεί μια αυξητική τάση, με κυρίαρχους προορισμούς τη Χαλκιδική και το παραλιακό μέτωπο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Καβάλα-Νέα Πέραμο, Οφρύνιο, Κεραμωτή, κλπ). Ο μεγάλος αριθμός των ανεξάρτητων τουριστών (Individuals) σε ποσοστό πάνω από 96% είναι οδικοί τουρίστες, λόγω της ευκολίας πρόσβασης στη χώρα μας.

 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…