Δεν φεύγει το ΠΡΟΚΕΚΑ – Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση – Σε εξέλιξη οι εργασίες στο κτήριο της Αστυνομικής Σχολής Ξάνθης
152 εισαχθέντες φέτος – Πολλά οφέλη για την αστυνομία και την τοπική κοινωνία – Πολύ υψηλά τα ποσοστά μικροεγκληματικότητας στην Ξάνθη
Σύσσωμη η τοπική κοινωνία χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης από το φετινό ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά τον Οκτώβριο. Στην ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επισκέφτηκε την Ξάνθη στις 7 Αυγούστου. Μάλιστα σε δηλώσεις του ανέφερε πως : «Είναι μια δέσμευση αυτή του πρωθυπουργού και μια υποχρέωσή μας απέναντι στην κοινωνία της Ξάνθης που υλοποιείται». Να σημειώσουμε ότι το ξαφνικό κλείσιμο της σχολής τον Αύγουστο του 2012 ήταν ένα πλήγμα για την τοπική κοινωνία και προκάλεσε στην έντονη αντίδραση των φορέων και των πολιτικών παραγόντων, ενώ το αίτημα της επαναλειτουργία της ήταν πρώτο στην ατζέντα όλων των πολιτικών παραγόντων και των φορέων του τόπου όλα αυτά τα χρόνια. Πριν 2 χρόνια μάλιστα ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθη Σπύρος Τσιλιγγίρης είχε προαναγγείλει την επαναλειτουργία της Σχολής και τώρα επιβεβαιώνεται.
Σε εξέλιξη οι εργασίες στο κτήριο – 152 εισαχθέντες φέτος
Τέλος Σεπτεμβρίου η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης που αποτελεί Τμήμα της Ακαδημίας Δοκίμων που έχει έδρα την Κομοτηνή θα ανοίξει τις πύλες της σε 152 επιτυχόντες στις πανελλήνιες. Να σημειώσουμε ότι η Ακαδημία στην Κομοτηνή είναι δυναμικότητας 1000 δοκίμων. Όπως ειπώθηκε από τον υπουργό στα επόμενα ακαδημαϊκά έτη η Σχολή της Ξάνθης θα εκπαιδεύει 500 – 550 εισαχθέντες όπως και παλαιότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την στιγμή υπάρχει εργολάβος και εκτελεί κτηριακές εργασίες στο μικρότερο από τα κτήρια που υπάρχουν. Αυτό θα στεγάσει την Σχολή και θα είναι έτοιμο προς παράδοση τέλος Σεπτέμβρη.
Θα κατασκευαστεί φράχτης ανάμεσα στην Σχολή και στο ΠΡΟΚΕΚΑ
Αυτό που δεν έγινε ευρέως γνωστό είναι ότι στο κτηριακό συγκρότημα όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί το ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΞΑΝΘΗΣ (ΠΡΟΚΕΚΑ) και σύμφωνα με πληροφορίες φιλοξενεί 200 παράτυπους μετανάστες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το Κέντρο θα συνεχίσει την λειτουργία του. Να σημειώσουμε ότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποια απόφαση για μεταφορά των μεταναστών σε άλλο ΠΡΟΚΕΚΑ ή για κλείσιμο του Κέντρου. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα κατασκευαστεί ένας φράκτης, ένα τοιχίο με συρματόπλεγμα που θα χωρίζει την Σχολή με το Κέντρο. Επίσης να σημειώσουμε ότι ο δήμος Ξάνθης έχει αναλάβει κάποιες εργασίες όπως την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης που είχε βλάβες. Ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός έχει δηλώσει ότι ο δήμος θα στηρίξει την επαναλειτουργία της Σχολής κα θα συνδράμει όπου κληθεί.
Οφέλη για την αστυνομία και την τοπική κοινωνία
Στα οφέλη που θα προκύψουν από την επαναλειτουργία της Σχολής τόσο για την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης όσο και για την τοπική κοινωνία αναφέρεται ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Ξάνθης Νίκος Γουναρίδης κάνοντας λόγο για αποκατάσταση ενός μεγάλου πλήγματος που υπέστη η τοπική κοινωνία με το κλείσιμο της: «Είναι πολλαπλά το οφέλη και για την αστυνομία της Ξάνθης και για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα στην Κομοτηνή τους καλοκαιρινούς μήνες100 δόκιμοι κάνουν την πρακτική τους και στελεχώνουν την αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης. Αυτό θα γίνει και στην Ξάνθη και έτσι θα μειωθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης που έχουμε. Να σημειωθεί ότι έχουμε 70 κενές οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμων αστυφυλάκων. Έχουμε επίσης άλλους τόσους αποσπασμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και μερικοί παρά τη θέλησή τους. Έχουμε και το γνωστό πρόβλημα της αποζημίωσης των 3 ευρώ για διαμονή που εφαρμόζεται με ένα διάταγμα που είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για τους αστυνομικούς».
Να προσθέσουμε ότι εκτός από αυτά τα οφέλη υπάρχει και οικονομικό όφελος καθώς οι δόκιμοι που θα φοιτούν θα διαμένουν στην Ξάνθη.
Πολύ υψηλά τα ποσοστά μικροεγκληματικότητας στην Ξάνθη
Ο κ. Γουναρίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για τα πολύ υψηλά ποσοστά μικροεγκληματικότητας και κατ’ οίκον εγκληματικότητας που δείχνουν τα στοιχεία για την Ξάνθη: «Έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά μικροεκληματικότητας και κατ’ οίκον εγκληματικότητας. Καθημερινά έχουμε διαρρήξεις, κλοπές οχημάτων αλλά και πολλά τροχαία ατυχήματα αναλογικά με τον πληθυσμό μας. Είναι γεγονός ότι ο οικισμός του Δροσερού αν και όχι όλος ο οικισμός, συμβάλλει κατά πολύ στην διαμόρφωση αυτών των ποσοστών».