Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εξαπλώνεται η ευλογιά και απειλεί την Θράκη

Εξαπλώνεται η ευλογιά και απειλεί την Θράκη

0

Νέο ύποπτο κρούσμα σε εκτροφή της  Ορεστιάδας 1.800 ζώα θύματα της ευλογιάς στον Έβρο μέχρι στιγμής – Κλιμάκια από την ΔΑΟΚ Ξάνθης κάνουν ελέγχους στον Έβρο


Φόβοι για εξάπλωσή της από πουλιά ή άγρια ζώα – Συστήνεται στους ταξιδιώτες να μην μεταφέρουν τρόφιμα και κυρίως κρέατα από Τουρκία


Συνεχίζεται η επέλαση της ευλογιάς στον Έβρο. Τρεις νέες εκτροφές μολύνθηκαν στο Νότιο Έβρο μετά από έλεγχο που έκαναν τα συνεργεία των ΔΑΟΚ και τα ζώα θανατώθηκαν στις 24 – 25- 26 Αυγούστου. Παράλληλα σύμφωνα μα πληροφορίες μας από την Κτηνοτροφική Διεύθυνσης της Περιφέρειας και ένα νέο ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε σε εκτροφή της Ορεστιάδας.

 1.800 ζώα θύματα της ευλογιάς στον Έβρο

Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 – 21 /8 εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε 3 εκτροφές στον Νότιο Έβρο και σε μία στον Βόρειο και ακολούθησαν οι υπόλοιπες που προαναφέρθηκαν. Μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί 1.800 ζώα εκ των οποίων τα 70 είναι από τον Βόρειο Έβρο και υπόλοιπα από τον Νότιο. Η ανησυχία των κτηνιατρικών αρχών και των κτηνοτρόφων εντείνεται καθώς η λίστα μακραίνει αφού εντοπίστηκαν και νέα ύποπτα κρούσματα σε εκτροφή της Ορεστιάδας.

 Κλιμάκια από την ΔΑΟΚ Ξάνθης κάνουν ελέγχους στον Έβρο

Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής ΑΜΘ Νίκος Φωτεινιάς, κλιμάκια από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Δράμα συνδράμουν με ελέγχους στην ζώνη πέραν των 3 χιλιομέτρων των μολυσμένων εκτροφών. Είναι ένα μέτρο για να μην  μεταφέρουν την ζωονόσο στις εκτροφές της Ξάνθης της Ροδόπης και Δράμας τη ζωονόσο. Όπως ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς τα κλιμάκια δεν έχουν εντοπίσει νέα κρούσματα πλην της Ορεστιάδας ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του γιατί όπως είπε η ευλογιά είναι πολύ πιο μεταδοτική από την πανώλη που μεταδίδεται μόνο εξ επαφής.

Συστήνεται στους ταξιδιώτες να μην μεταφέρουν τρόφιμα και κυρίως κρέατα από Τουρκία

Ο κ. Φωτεινιάς τόνισε την ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα στα σύνορα αναγνωρίζοντας ότι η απολύμανση των οχημάτων με τις τάφρους δεν είναι απολύτως αποτελεσματική γιατί συνήθως παρακάμπτονται από τα επιβατικά. Ανέφερε δε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ απαγορεύεται η μεταφορά κρεάτων από την Τουρκία και οι τελωνειακοί κάνουν ελέγχους ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι δεν περνάνε κάποιες ποσότητες.

Φόβοι για εξάπλωσή της από πουλιά ή άγρια ζώα

Κι αν για τους ταξιδιώτες μπορούν να επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι για τα άγρια πουλιά και ζώα ή και τα αδέσποτα σκυλιά δεν μπορεί να επιβληθεί κανένας έλεγχος. Μέσω αυτών γίνεται η λεγόμενη «μηχανική μεταφορά του ιού της ευλογιάς¨, όπως φοβούνται οι κτηνιατρικές αρχές που έχουν την εμπειρία της μετάδοση της επιδημίας του 2013: «Τότε είχαμε παρατηρήσει ότι υπήρχαν μονάδες που ήταν κοντά σε λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν άγρια πτηνά και μολύνθηκαν. Όπως επίσης και μονάδες που ήταν δίπλα στην παράκαμψη της Εγνατίας μέσω της οποίας τα οχήματα περνούσαν στην εθνική οδό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα άγρια πτηνά και τα ζώα που μετακινούνται είναι φορείς του ιού. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα προστασίας απ’ αυτά. Το 2013 η ευλογιά εμφανίστηκε στη Ροδόπη και από εκεί εξαπλώθηκε σε Ξάνθη και  Θεσσαλονίκη».

Καθαρή η Θράκη από πανώλη

Σ’ ότι  αφορά την πανώλη η ζωονόσος δεν έχει εμφανιστεί στην περιφέρειά μας και βρίσκεται υπό έλεγχο στις περιοχές όπου εντοπίστηκε.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…