Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΠΘ: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας θα δημιουργηθεί στην Ξάνθη μέσω ΣΔΙΤ

ΔΠΘ: Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας θα δημιουργηθεί στην Ξάνθη μέσω ΣΔΙΤ

0

Υποβολή προσφορών στις 15 Οκτωβρίου για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και υποδομών


Ο διαγωνισμός για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και υποδομών στο ΔΠΘ, μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ,  φαίνεται να οδεύει, θεωρητικά τουλάχιστον, προς την τελική ευθεία. Πρόκειται για κατασκευή «Φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών/ερευνητικών και Λοιπών Υποδομών του Δ.Π.Θ.», δηλαδή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μέσω ΣΔΙΤ, αρχικής εκτιμώμενης αξίας περίπου 107 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει, το Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ενέκρινε το σχέδιο τεύχους πρόσκλησης υποβολής προσφορών, με καταληκτική ημερομηνία Υποβολής Προσφορών του διαγωνισμού την 15η Οκτωβρίου 2024. Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος (πλέον Metlen) – Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Intrakat.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός σύνθετου οικοδομικού συγκροτήματος που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Θράκη. Το έργο, βάσει αρχικών προδιαγραφών, περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων κτηρίων φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών και πανεπιστημιακών κατοικιών στην Αλεξανδρούπολη, φοιτητικών εστιών, χώρου σίτισης φοιτητών, ξενώνα φιλοξενίας, πανεπιστημιακών κατοικιών, κεντρικής βιβλιοθήκης-αναγνωστηρίου-πολυλειτουργικής εγκατάστασης εκδηλώσεων στην Κομοτηνή, ενώ για την Ξάνθη προβλέπονταν η υλοποίηση ερευνητικού κέντρου αριστείας.

Το εν λόγω έργο, όπως και άλλα αντίστοιχα, προχωρά σε μια περίοδο που θεωρείται απολύτως αναγκαία η προώθηση υποδομών που σχετίζονται με την υλοποίηση φοιτητικών εστιών, έστω μέσω ΣΔΙΤ, καθώς η εξασφάλιση κατοικίας για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτή της καταγωγής τους αποτελεί μια «δύσκολη εξίσωση», ένα δύσκολο όσο και ακριβό (οικονομικά) εγχείρημα.

Στη διαδικασία των ΣΔΙΤ έχουν ενταχθεί φοιτητικές εστίες κατά βάση για πέντε πανεπιστήμια (Κρήτης, Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής) καθώς και η ανακαίνιση της υφιστάμενης στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (για την ανακαίνιση με προϋπολογισμό 37,1 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας με το οικείο εκπαιδευτικό ίδρυμα να επιδιώκει να πάρει συμβούλους για το έργο).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κεραμέως: Αλλαγή φιλοσοφίας στην διαμόρφωση του επιδόματος ανεργίας

Έως τον Δεκέμβριο, η διόρθωση της στρέβλωσης με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Την α…