Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αναστάτωση από την μετακίνηση ορθοπεδικού από Ξάνθη σε Διδυμότειχο

Αναστάτωση από την μετακίνηση ορθοπεδικού από Ξάνθη σε Διδυμότειχο

0

Παρότι είναι συνήθης πρακτική οι μετακινήσεις γιατρών και το νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί με μετακινήσεις γιατρών


 Ο ορθοπεδικός ζήτησε μετακίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας – Αντιδράσεις από ΟΕΓΕ και ΑΔΕΔΥ Ξάνθης


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο νοσοκομείο Ξάνθης η μετακίνηση ορθοπεδικού με απόφαση του προηγούμενου Διευθυντή της 4ης ΥΠΕ, η οποία εφαρμόζεται τώρα. Ειδικότερα ο εν λόγω ορθοπεδικός του  νοσοκομείου Ξάνθης μετακινείται στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου για το χρονικό διάστημα των 3 μηνών για να καλύψει ανάγκες του νοσοκομείου, όπως αναφέρεται στην απόφαση,

Παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ: «Παράνομη και παράλογη» τη μετακίνηση γιατρού από την Ξάνθη

Το θέμα έχει προκαλέσει τη έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει : «Παράνομη και παράλογη» τη μετακίνηση γιατρού από την Ξάνθη και συγκεκριμένα αναφέρει: «Στις 14/8/24 γιατρός Ορθοπεδικός επιμελητής του νοσοκομείου Ξάνθης ενημερώθηκε πως από 5/8/24 υπάρχει εντολή του (τότε) διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τρίμηνη αναγκαστική μετακίνηση του γιατρού στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Δηλαδή για άλλη μια φορά γιατρός αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από τους αρμοδίους που τον αναγκάζουν ξαφνικά να μετακομίσει σε άλλο νοσοκομείο και σε άλλη πόλη, και μάλιστα τελείως απροειδοποίητα.

Η κυβέρνηση αρνείται εξ αρχής να καλύψει τις ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις (όσο κι αν εφευρίσκει διάφορα κατά καιρούς προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα για να συγκαλύψει αυτή την άρνηση) και μετατρέπει τους γιατρούς σε ακούσια μέλη περιοδεύοντα νομαδικού θιάσου εξαναγκάζοντας ακόμα περισσότερους σε παραίτηση από το ΕΣΥ.

Έχει αγνοήσει πανηγυρικά τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ (ήδη κατατεθειμένα από αρχές του 2020) για τα κίνητρα και την διαδικασία που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις μόνιμων γιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες. Τέλος παραβιάζει ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει πως ο/η γιατρός πρέπει να συναινεί στην μετακίνηση».

Επιπρόσθετα σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι το νοσοκομείο Ξάνθης πάσχει από έλλειψη Ορθοπεδικών και καλεί ιδιώτες γιατρούς Ορθοπεδικούς για την κάλυψη των εφημεριών, όπως επίσης κα ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Ξάνθης είχε πλήρη άγνοια για την εντολή αναγκαστικής μετακίνησης του γιατρού για την οποία ουδέποτε ρωτήθηκε.

«Τα παραπάνω εκτός από την απαράδεκτη γενικότερη τακτική αναγκαστικών μετακινήσεων αντί προσλήψεων, δείχνουν και στοιχεία καταγέλαστης κακοδιοίκησης – διοικητικού «μπάχαλου» σε επίπεδο ΥΠΕ κάτι που έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές και όχι μόνο στην 4η ΥΠΕ. Αυτό από μια κυβέρνηση που υποκριτικά και προπαγανδιστικά μιλά για «αριστεία». «αξιοκρατία», «επιτελικό κράτος» κλπ.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ώστε να γίνει άμεσα δεκτή από τον νέο διοικητή της 4ης ΥΠΕ η αίτηση ανάκλησης της απαράδεκτης απόφασης, μια αίτηση ανάκλησης που έχει ήδη υποβάλει ο συνάδελφος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Συνήθης πρακτική οι μετακινήσεις γιατρών – Ο ορθοπεδικός ζήτησε μετακίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας

Σ’ ότι αφορά το θέμα που αποτελεί το κύριο ζητούμενο αν δηλαδή με την μετακίνηση του γιατρού αποδυναμώνεται η ορθοπεδική του νοσοκομείου Ξάνθης, πληροφορίες του «Ε» αναφέρουν πως δεν τίθεται τέτοιο ενδεχόμενο καθώς υπάρχει  επαρκές ιατρικό δυναμικό στην κλινική. Επίσης προσθέτουν πως η μετακίνηση του γιατρού δεν έγινε αιφνιδίως αλλά κατόπιν αιτήματός του να μετακινηθεί από το νοσοκομείο Ξάνθης.

Τέλος η πρακτική της μετακίνησης αποτελεί πλέον μια κανονικότητα για  το ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν κενά στα περιφερειακά νοσοκομεία και ειδικά για το νοσοκομείο Ξάνθης που λειτουργεί με μετακινήσεις γιατρών τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια η μετακίνηση αυτή δεν είναι καινοφανές φαινόμενο αλλά μια συνήθης πρακτική.

ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: « Οξύμωρο: Ενώ δεν επαρκούν οι γιατροί για το νοσοκομείο Ξάνθης μετακινούνται και σε άλλα νοσοκομεία»

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «

Στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Ξάνθης υπάρχουν (6) έξι θέσεις Ορθοπεδικών Ιατρών και αυτή την χρονική στιγμή υπηρετούν (3) τρεις μόνιμοι και (1) ένας επικουρικός. Ενώ λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας και για την κάλυψη των εφημεριών μετακινούνται σε αυτό επιμελητές από άλλα νοσοκομεία καθώς και Ιδιώτες Ιατροί, το πρόβλημα για το Νοσοκομείο Ξάνθης καθίσταται εντονότερο μετά την απόφαση της 4ης ΔΥΠΕ, αφού ο Επιμελητής Ιατρός Ορθοπεδικός, διορισμένος στο Νοσοκομείο Ξάνθης, μετακινείται σε άλλο Νοσοκομείο, για να καλύψει τις δικές του πιθανές ανάγκες, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης παραμένει έντονα υποστελεχωμένο.

Πόσο οξύμωρο είναι, ενώ δεν επαρκούν οι υπηρετούντες Ορθοπεδικοί Ιατροί για την κάλυψη των εφημεριών του Νοσοκομείου Ξάνθης, ο Διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ να μετακινεί Ιατρό Ορθοπεδικό σε άλλο Νοσοκομείο (200 χλμ) διακόσια και χιλιόμετρα μακριά και από την άλλη να τοποθετεί προσωρινά στην Ξάνθη Ιατρούς ΕΣΥ από άλλα Νοσοκομεία και Ιδιώτες Ιατρούς της πόλης.

Σε επικοινωνία που είχε ο εν λόγω Ιατρός με την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ενημερώθηκε ότι Διευθυντής της ουδέποτε είχε ζητήσει από την 4η ΔΥΠΕ ενίσχυση με Ιατρό Ορθοπεδικό από άλλο Νοσοκομείο.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι, η μετακίνηση ενός Δημοσίου Υπαλλήλου και δη Ιατρού για ένα τρίμηνο, σε άλλη πόλη προκαλεί δυσβάσταχτα προβλήματα, στον ίδιο οικονομικά και εργασιακά με αποτέλεσμα ψυχολογική – εργασιακή εξουθένωση (ανάγκη εύρεσης νέας στέγης για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα ενώ θα διατηρεί ταυτόχρονα την οικεία του στην Ξάνθη), αλλά και στους πολίτες πλέον ελλιπή εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο της πόλης μας, για τους λόγους υποστελέχωσης και των συνεχών εφημεριών των Ιατρών, που προαναφέραμε και σε προηγούμενα έγγραφα μας.

Ζ η τ ο ύ μ ε Ά μ ε σ α

α) Την παρέμβαση των βουλευτών της Ξάνθης προς το Υπουργείο Υγείας.

β) Την ανάκληση της συγκεκριμένης άδικης Απόφασης του Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ.

γ) Την εύρεση λύσης του επιτακτικού προβλήματος της σημαντικής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ξάνθης που αφορά και άλλες κλινικές- ειδικότητες.

Ζητούμε επειγόντως την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει άμεσα δεκτή η αίτηση του Ιατρού για ανάκληση της άδικης απόφασης από τον Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…