Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλβανία: Σκιές στην κάλπη της Χειμάρρας

Αλβανία: Σκιές στην κάλπη της Χειμάρρας

0

Αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών στον δήμο Χειμάρρας εγείρει η Αθήνα

 

Σε έμμεση πλην σαφή αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών για τον δήμο Χειμάρρας προχωράει η Αθήνα, έπειτα από τις καταγγελίες ομογενών περί αλλοίωσης των συνθηκών διεξαγωγής τους. Η επικράτηση του Βαγγέλη Τάβου, εκλεκτού του πρωθυπουργού της Αλβανίας, με 58,62% και 5.022 ψήφους, έναντι του Πέτρου Γκικουρία με 41,38% και 3.545 ψήφους, ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς ο ίδιος ο Εντι Ράμα είχε δώσει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση χρώμα προσωπικής βεντέτας. Μάλιστα εμφανίστηκε ο ίδιος το Σαββατοκύριακο στη Χειμάρρα, στο πλευρό του κ. Τάβου, προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ομόνοιας και μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, οι μεταδημοτεύσεις 311 ψηφοφόρων, με προφανή σκοπό να ψηφίσουν τον εκλεκτό του κ. Ράμα, η ταυτόχρονη απαγόρευση ψήφου σε όσους είχαν «ληγμένες» ταυτότητες, οι υποσχέσεις για επίλυση περιουσιακών εκκρεμοτήτων, η συσπείρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και, βεβαίως, η υπόρρητη απειλή των περαιτέρω σκληρών πιέσεων σε αντίθεση περίπτωση, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες άνετης εκλογής του κ. Τάβου, ο οποίος πάντως πρότεινε στον αντίπαλό του κ. Γκικουρία να αναλάβει θέση αντιδημάρχου σε μια κίνηση συμφιλίωσης.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι «οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των δελτίων ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας». Και πρόσθεταν ότι «η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών».

Η διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας με τον τρόπο που η κυβέρνηση στα Τίρανα σέβεται ή όχι βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου αποτελεί μια έμμεση παραπομπή στη μελλοντική αξιολόγηση των κεφαλαίων που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Το τι μέλλει γενέσθαι είναι ακόμη άδηλο, ωστόσο αρκετοί στην Αθήνα εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά την αναπόφευκτη κάποια στιγμή αποφυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει θέση αρχών. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ίδιες οι περιστάσεις υποχρεώνουν σε εξοικονόμηση διπλωματικού κεφαλαίου, λόγω της παράλληλης ανάπτυξης μιας κρίσης από τα παλιά, αυτής στις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία βρίσκεται κάτω από τις φτερούγες των, προστατευόμενων του Ορμπαν, ακραίων εθνικιστών του VMRO.

Στις 2 Σεπτεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το δικαστήριο για να κρίνει το αίτημα αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη από τις φυλακές του Φιέρι, ωστόσο, όποια και αν είναι η εξέλιξη, στις αρχές Οκτωβρίου ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, καθώς θα έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του. Εκτιμάται ότι νωρίτερα θα έχει πάρει άδεια για την επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ευρωβουλής. Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Μπελέρης εξέφρασε την πικρία του λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε ότι «είναι δύσκολο για τον λαό ενός μικρού τόπου να τα βάλει με τους μηχανισμούς ενός ολόκληρου κράτους, όπου ο ίδιος ο πρωθυπουργός στοχοποιεί και διχάζει με τη δύναμη της ανεξέλεγκτης εξουσίας». Και πρόσθεσε πως «το γεγονός όμως ότι διατηρήσαμε την υποστήριξη των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν πριν από δεκαπέντε μήνες, παρά την παράνομη φυλάκισή μου και τις τακτικές εκφοβισμού, παρά τη μεταφορά ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρά την αλλαγή των κανόνων ώστε πολλοί συμπατριώτες μας να μην μπορούν να ψηφίσουν και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα πράγματα, δείχνει ότι οι Χειμαρριώτες δεν το βάζουν κάτω και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται».

*Πηγή: Βασίλης Νέδος, Kathimerini.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…