Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα 33 χρόνια Γιορτές Παλιάς Πόλης, 33 χρόνια Πολιτισμού

33 χρόνια Γιορτές Παλιάς Πόλης, 33 χρόνια Πολιτισμού

0

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης κλείνουν φέτος 33 χρόνια ζωής, και ο Θανάσης Μουσόπουλος με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μιχάλη Τσέπελη μιλούν για την ιστορία του θεσμού και για τον στόχο που αυτός θα πρέπει να επιτελεί


«Η ιδέα των Γιορτών Παλιάς Πόλης ήταν πετυχημένη γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του καθώς πολλοί Ξανθιώτες περπάτησαν για πρώτη φορά τους δρόμους της παλιάς πόλης και δεύτερον, στις γιορτές συναντήθηκαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι χωρίς καμία διάκριση και αυτό το θεωρώ μία κατάκτηση», αναφέρει ο Θανάσης Μουσόπουλος


«Όλα ξεκίνησαν το 1991 όταν ο τότε δήμαρχος Φίλιππος Αμοιρίδης επισκέφθηκε το Γκίφχορν της βόρειας Γερμανίας και παρευρέθηκε σε γιορτές της πόλης. Τότε του γεννήθηκε η ιδέα ότι θα μπορούσαμε ως πόλη να φιλοξενήσουμε ανάλογες γιορτές με σκοπό να αναδειχθεί η παλιά πόλη της Ξάνθης. Όταν γύρισε, με κάλεσε ώστε να ακούσει πώς μου φαίνεται αυτή η ιδέα. Έτσι ξεκίνησαν τον Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς οι πρώτες Γιορτές Παλιάς Πόλης. Το εγχείρημα στην αρχή αποτελούσε μία πρωτοβουλία του Δήμου Ξάνθης για την αξιοποίηση της παλιάς πόλης και συνδυάσαμε τις γιορτές με τις 29 Αυγούστου, ημερομηνία που γιορτάζει ο Μητροπολιτικός Ναός για αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται γύρω από αυτή τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η ιδέα των Γιορτών Παλιάς Πόλης ήταν πετυχημένη γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του καθώς πολλοί Ξανθιώτες περπάτησαν για πρώτη φορά τους δρόμους της παλιάς πόλης και δεύτερον, στις γιορτές συναντήθηκαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι χωρίς καμία διάκριση και αυτό το θεωρώ μία κατάκτηση».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο «Ε» τη γέννηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ένας εκ των πρωτεργατών, ο συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος. Ο ίδιος, άλλωστε, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του πρώην δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη όσον αφορά στην πολιτιστική διαχείριση της παλιάς πόλης.

«Στις εκδηλώσεις δεν κυριαρχούσε ο εμπορικός χαρακτήρας. Βέβαια οι πολιτιστικοί σύλλογοι από την αρχή διέθεταν τα “περίφημα” σουβλάκια, με τα οποία δεν είμαι καθόλου αντίθετος γιατί θεωρώ ότι αποτελούν ένα σύμβολο της ανθρώπινης επικοινωνίας καθώς ο καθένας και η καθεμία μπορεί να ακούσει μία συναυλία και ύστερα να πάει σε ένα στέκι, να πάρει ένα σουβλάκι και ένα ποτήρι κρασί και επικοινωνήσει με τους γύρω του. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι το κέντρο των εκδηλώσεων ήταν η πλατεία Μητρόπολης και δεν γίνονταν παράλληλες εκδηλώσεις, και μιλώντας με αυτούς τους όρους έχει αλλοιωθεί ο πρωταρχικός κεντρικός χαρακτήρας των γιορτών. Με την πάροδο του χρόνου εισήλθε το εμπορικό στοιχείο και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης “δανείστηκαν” στοιχεία από τις Θ.Λ.Ε. ενώ ο πρώτος σκοπός ήταν να έχουμε μόνο εκδηλώσεις αμιγώς πολιτισμού παραγόμενες από ανθρώπους από την Ξάνθη αναδεικνύοντας τους ίδιους αλλά και την ίδια την πόλη. Πρέπει να υπάρξει όραμα και σχέδιο από τον Δήμο Ξάνθης», τονίζει χαρακτηριστικά σχετικά με το μέλλον των Γιορτών Παλιάς Πόλης.


Θ. Μουσόπουλος: «Με την πάροδο του χρόνου εισήλθε το εμπορικό στοιχείο και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης “δανείστηκαν” στοιχεία από τις Θ.Λ.Ε.»

Μ. Τσέπελης: «Ήδη υπάρχουν στοχευμένες παρεμβάσεις στις Γιορτές Παλιάς Πόλης μέσα όμως στο ήδη υπάρχον πλαίσιο»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Τσέπελης εξηγεί ότι «ο σκοπός των Γιορτών Παλιάς Πόλης αποτελεί η ανάδειξη του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης ώστε να προσελκύει κόσμο κατά τη διάρκεια όλου του έτους», ενώ συμπληρώνει σχετικά με την εμπορευματοποίηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης ότι οι γιορτές περιλαμβάνουν τόσο τον πολιτισμό όσο και το εμπορικό στοιχείο καθώς «υπάρχουν οι σύλλογοι που επιδιώκουν το εμπορικό στοιχείο, αλλά παράλληλα υποστηρίζουν την πολιτισμική παραγωγή».

Όσον αφορά το μέλλον των Γιορτών Παλιάς Πόλης, ο κ. Τσέπελης τονίζει ότι είναι δύσκολο μέσα στο ήδη υπάρχον πλαίσιο να γίνουν πολλές αλλαγές διότι το ίδιο το ύφος των γιορτών είναι πολύ συγκεκριμένο. «Φέτος προσθέσαμε κάποιες πινελιές, όπως το κομμάτι των ξεναγήσεων με παράλληλη δραματοποίηση στην παλιά πόλη, ομιλίες και εκθέσεις στο κτήριο του Παλιού Δημαρχείου, όπως επίσης δίνουμε βάρος στα παιδιά με περισσότερες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε αυτά. Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και κάθε χρόνο θα παρεμβαίνουμε με στόχο την αναβάθμιση των Γιορτών Παλιάς Πόλης».


Μ. Τσέπελης: «Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και κάθε χρόνο θα παρεμβαίνουμε με στόχο την αναβάθμιση των Γιορτών Παλιάς Πόλης»

Οι μεγάλες συναυλίες των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Από σήμερα η παλιά πόλη της Ξάνθης θα φιλοξενεί στην κεντρική σκηνή μεγάλα ονόματα του πανελλήνιου μουσικού στερεώματος μαζί, όπως κάθε χρόνο, με γιορτές των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων αφιερωμένες στην παράδοση δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην Ξάνθη.

Το φετινό πρόγραμμα ξεκινά σήμερα με την Ματούλα Ζαμάνη με καινούργιο ήχο και καινούργια τραγούδια. Μαζί της: Αποστόλης Μαλλιάς: κλαρίνο, φλογέρες. Αποστόλης Γιάγκος: πλήκτρα, moog. Ανδρέας Ανδρέου: λαούτο, ούτι. Διονύσης Μακρής: μπάσο. Θωμάς Κωστούλας: pads, loops, τύμπανα. Την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου οι Χαΐνηδες, μία συλλογικότητα που εξελίσσεται διαρκώς, ρισκάρει και πειραματίζεται και που δε φοβάται να μιλήσει όταν όλοι οι άλλοι σιωπούν. Την Δευτέρα το τοπικό rock συγκρότημα BeetRoots θα εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή, του οποίου σκοπός του είναι η σύνθεση και εκτέλεση δικών τους δημιουργιών, όπως επίσης και η απόδοση διασκευών, σύμφωνα με την δική τους αισθητική. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου οι Μπουκοβίνοι θα δώσουν το δικό τους στίγμα στις Γιορτές Παλιάς Πόλης ενώ την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης, τραγούδια από την 38χρονη παρουσία τους στη μουσική σκηνή με οκτώ δίσκους και άλλα ανέκδοτα. Όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους ανάλογα με το ακροατήριο, τη διάθεσή τους αλλά και επηρεαζόμενοι προφανώς από την ιδιαίτερη πολιτική και γενικότερα πολιτιστική συγκυρία.

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου οι Σπύρος Ζήσης και ο Παναγιώτης Σικλαφίδης, γνωστοί και αγαπητοί πλέον ως Γιαγκίνηδες, θα χαρίσουν στο κοινό της Ξάνθης αξέχαστες στιγμές μέσα από αγαπημένα ρεμπέτικα και κλασικά λαϊκά τραγούδια, παιγμένα με την νεανική τους ορμή και τον ξεχωριστό τους τρόπο. Πλησιάζοντας στο τέλος, την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Άλκιστις Πρωτοψάλτη θα αναλάβουν να αποχαιρετήσουν τις φετινές γιορτές της Παλιάς Πόλης κλείνοντας μία δυναμική εβδομάδα για την Ξάνθη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπύρος Γραμμένος: «Ο κόσμος χρειάζεται γέλιο για να ανταπεξέλθει στην πραγματικότητα»

Ο πολυπράγμων performer μιλά στο «Ε» με αφορμή την εμφάνισή του στο Nostos σήμερα στις 21:…