Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 100 Χρόνια από την Ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

100 Χρόνια από την Ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

0

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιστημονική-ιστορική ημερίδα με θέμα την ιστορική σύνδεση της Καβάλας με τη Χάλκη


Το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο καθώς εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Η ιστορική αυτή επέτειος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1924, όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, υπό την πατριαρχία του αειμνήστου Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ, αποφάσισε την ίδρυση της νέας αυτής εκκλησιαστικής επαρχίας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Για να τιμήσει την επέτειο αυτή, η τοπική Εκκλησία έχει προγραμματίσει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πόλη της Καβάλας. Οι εορτασμοί, όμως, επεκτείνονται και πέρα από τα σύνορα της χώρας, με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και την ιστορική σχέση της Μητροπόλεως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιστημονική-ιστορική ημερίδα με θέμα την ιστορική σύνδεση της Καβάλας με τη Χάλκη. Θα αναδειχθεί η διαχρονική σχέση της πόλης μας με τη Σχολή μέσω των προσωπικοτήτων που υπήρξαν απόφοιτοί της, όπως οι αείμνηστοι Μητροπολίτες Φιλίππων Χρυσόστομος Χατζησταύρου (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών) και Αλέξανδρος Καντώνης, καθώς και οι συμπολίτες μας Ιερέας Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Ιωάννης Βαρδαβούλιας, Ιπποκράτης Φινδάνης, και Δημήτριος Καπράκης.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα έργα του Μητροπολίτου Ιωακείμ Σγουρού, ο οποίος, ως Μητροπολίτης Ξάνθης, είχε στην αρμοδιότητά του και την περιφέρεια Καβάλας πριν την ίδρυση της Μητροπόλεώς μας και συνέβαλε στην ανέγερση του καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στην Καβάλα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…