Η παιδίατρος, Άννα Παρδάλη δίνει απαντήσεις στο «Ε» αναφορικά με την προφύλαξη των παιδιών από τους κινδύνους του καλοκαιριού
Ιδιαίτερη προσοχή και στην σωστή και ισορροπημένη διατροφή με σκοπό την ενυδάτωση του οργανισμού
Έχουμε μπει πια για τα καλά στον Ιούλιο και τα παιδιά δεν χάνουν ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο για βουτιές, για λίγες ώρες ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού πλάι στο κύμα της θάλασσας. Ωστόσο, το ελεύθερο παιχνίδι σε αυτούς τους εξωτερικούς χώρους επιφυλάσσει και κάποιους κινδύνους που σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας.
Αυξημένα ατυχήματα, τσιμπήματα από έντομα, βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου και θερμοπληξία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου…
Εν συνεχεία, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τα παιδιά μας, χωρίς να τα καταπιέσουμε; Ποια μέτρα πρόληψης χρειάζεται να πάρουμε και τι πρέπει να ξέρουμε για τους κινδύνους του καλοκαιριού;
Η παιδίατρος, MSc Αναπτυξιακή Εφηβική Υγεία, αντιπρόεδρος Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Άννα Παρδάλη, έρχεται να δώσει απαντήσεις στα κυριότερα ερωτήματα που θέτουν κατά καιρούς οι γονείς.
Τονίζει στο «Ε»: «Αρχικά, οφείλουμε να φροντίσουμε το κομμάτι της πρόληψης των πνιγμών. Την ίδια στιγμή περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πνίγονται ετησίως στη χώρα μας. Αυτό είναι μία δραματική εικόνα».
Απαγορευτικό για την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 έως 17:00
«Επίσης, η θάλασσα κρύβει και πολλούς άλλους κινδύνους, οι οποίοι αφορούν κυρίως την έκθεση στον ήλιο. Αναλυτικά, για τα παιδιά ισχύουν οι κανόνες της μη έκθεσης μεταξύ 11:00 έως 17:00, αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται απαγορευτικό το αντίθετο. Στις ημέρες καύσωνα φυσικά ο συνδυασμός ζέστης και ήλιου είναι τραγικός, αλλά συνυπολογίζουμε και τις θερμοκρασίες. Κυρίως μικρά παιδιά και βρέφη δεν τα βγάζουμε έξω σε τέτοιες θερμοκρασίες, παρά μόνο σε πιο δροσερές ώρες της ημέρας».
Τα SOS έναντι των λοιμώξεων
Συμπληρώνει πως το καλοκαίρι χρειάζεται να ενυδατώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά τα παιδιά, δηλαδή να πίνουν πολλά υγρά για να αποφύγουν αφυδάτωση.
«Παράλληλα, απαιτείται να ενυδατώνουμε και το σώμα τους, γιατί σε ορισμένα παιδιά που έχουν τάση ατοπικής δερματίτιδας, το δέρμα τους ξεραίνεται πιο εύκολα και δημιουργείται η προϋπόθεση να εκτεθούν σε λοιμώξεις, όπως είναι και ο σταφυλόκοκκος, ο οποίος δεν μας αφήνει αντισώματα και μπορεί να ξαναμολυνθεί κάποιος. Άρα όταν βλέπουμε τραύμα με κιντρινωπό υγρό αυτό μπορεί να είναι σταφυλόκκος, ο οποίος βγήκε έξω από το δέρμα και για αυτό πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας άμεσα».
Αναφορικά με τη διατροφή των παιδιών επισημαίνει πως πρέπει να περιλαμβάνει μικρά γεύματα, πολλά υγρά, αρκετές μερίδες με φρούτα και λαχανικά, χωρίς ‘’βαριά’’ φαγητά με σάλτσες, λαδερά. Εμείς, λοιπόν προσφέρουμε στα παιδιά, διότι αυτά σπάνια ζητούν από μόνα τους.
Προσοχή στην μόλυνση από τσιμπήματα!
«Κίνδυνος από τα κουνούπια τουλάχιστον δεν υπάρχει, αλλά από τα τσιμπήματα είναι πιθανόν να μολυνθεί κάποιος, για αυτό θέλει περιποίηση. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφανίζουν σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις όπως αμυγδαλίτιδες και βέβαια περιστατικά στρεπτόκοκκου, δερματίτιδας», όπως υπογραμμίζει η κ. Παρδάλη.
Όλα όσα πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του παιδιού σύμφωνα με την κ. Παρδάλη
-Αντιπυρετικά / παυσίπονα
-Αμπούλες φυσιολογικού ορού, γάζες, θερμόμετρο και ψαλιδάκι
-Αντισταμινικό σιρόπι για αλλεργικές αντιδράσεις
-Κρέμα με αντιφλεγμονώδη δράση ή σε συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό
-Οφθαλμικό κολύριο
-Ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές ειδικά μετά από αεροπορικά ταξίδια)
-Συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών για την περίπτωση γαστρεντερίτιδας
-Αντισηπτικά και είδη περιποίησης τραυμάτων
-Αντικουνουπικά