Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Βιβλίο Βιώματα, μνήμες και νέες προσδοκίες φέρνει και επαναφέρει ο Κώστας Ταβουλτσίδης

Βιώματα, μνήμες και νέες προσδοκίες φέρνει και επαναφέρει ο Κώστας Ταβουλτσίδης

1

Η νέα του ποιητική συλλογή «El hereje en construcción» ή «Ο αιρετικός υπό κατασκευή» θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο μιας μουσικοποιητικής περφόρμανς στο ποτοπωλείο «Ερμής» τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 στις 20:00


Υπόσχεται να φροντίσει ώστε τα 109 ποιήματά του να «κερδίσουν» όλους τους αναγνώστες και φυσικά και τους νέους στην ροή των πέντε συνολικά ενοτήτων του

Ο Κώστας Ταβουλτσίδης με καταγωγή από την Ξάνθη συστήνεται στο αναγνωστικό του κοινό μέσα από τις ποιητικές συλλογές που φέρουν την υπογραφή του και αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τα βιώματά του, τις καθημερινές ασχολίες, τις σχέσεις του με τους άλλους. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει οκτώ ποιητικές συλλογές, ενώ σε λίγες ημέρες θα  ακολουθήσει και η ένατη με τίτλο «El hereje en construcción» ή «Ο αιρετικός υπό κατασκευή».

Συνηθίζει μάλιστα να αφιερώνει πολλά ποιήματά του σε ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ζωή του και ουκ ολίγες φορές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκείνον. Οι ποιητικές του συλλογές ξεκινούν από το 1999 και φτάνουν μέχρι και σήμερα, ενώ αποτελούν αποτέλεσμα μίας συστηματικής ενασχόλησης που «ανοίγει τον δρόμο» και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον…

Κ. Ταβουλτσίδης: «Να ερευνά ο καθένας και να ψάχνει να βρίσκει ό,τι μπορεί, όσο μπορεί και να χαίρεται από την χαρά της έρευνας»

Οι συλλογές «Επτά σπόνδυλοι του έρωτος», «Αυτόματος γεφυροπλάστιγξ», «Άναξ», «΄Ελιξ», «Σφιγξ», «Μικρά Διονύσια», «Βάκχαι» και «Ποιήματα με ρίμες για ερωτευμένες μπαλαρίνες» μεταδίδουν το μόνο μήνυμα που θέλει ο δημιουργός τους και αυτό δεν είναι άλλο από το εξής: «να ερευνά ο καθένας και να ψάχνει και να βρίσκει ό,τι μπορεί, όσο μπορεί και να χαίρεται από την χαρά της έρευνας».

Εν συνεχεία, ενόψει της παρουσίασης του βιβλίου του «Ο αιρετικός υπό κατασκευή» τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024 στο Ποτοπωλείο «Ερμής» ο Κώστας Ταβουλτσίδης αποκαλύπτει στο «Ε» τη νέα μουσικοποιητική περφόρμανς που ετοιμάζει με σκοπό να «κερδίσει» όλους τους αναγνώστες με μεγάλο στοίχημα και τους νέους.

«El hereje en construcción» ή «Ο αιρετικός υπό κατασκευή»: Ο ισπανικός τίτλος και η σχέση με την γλώσσα

Αναφορικά με τον ισπανικό τίτλο «El hereje en construcción» υποστηρίζει πως μπερδεύει πολλούς αναγνώστες, με αποτέλεσμα να θεωρούν πως το βιβλίο είναι ξενόγλωσσο και ταυτόχρονα ο ίδιος δεν ξέρει καν πώς του προέκυψε, πιθανολογεί πάντως πως του τον είπε η Μούσα του.

«Το γεγονός ότι είναι στην συγκεκριμένη γλώσσα εξηγείται επίσης κι από τις επιδράσεις που έχω από την ισπανική μέσω των Ισπανών φίλων μου, ενώ πέρασα δύο από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου στην Ισπανία. Άλλωστε, στα περισσότερα βιβλία μου έχω μεταφράσεις ισπανικών ποιημάτων και επιπλέον είμαι και καθηγητής ισπανικών. Άρα, χρωστάω κατά κάποιον τρόπο την επιβίωσή μου στην ισπανική γλώσσα», όπως τονίζει.


Το νέο βιβλίο του Κ. Γ. Ταβουλτσίδη με τίτλο «El hereje en construcción» ή «Ο αιρετικός υπό κατασκευή», Ξάνθη 2024

Πέντε ενότητες και συνολικά 109 ποιήματα-Οι σκέψεις για την πέμπτη ενότητα

Έπειτα, επισημαίνει πως στην ποιητική συλλογή απαντούν συνολικά 109 ποιήματα, ενώ  το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε ενότητες.

Αναφέρει:

«Η πρώτη αφορά την οικογένειά μου και περιέχει αυτοβιογραφικά ποιήματα, όπως επίσης και άλλα σχετικά με την οικογένειά μου. Στη δεύτερη ενότητα συναντά κανείς ποιήματα κυρίως ερωτικά, στην τρίτη κοινωνικά ποιήματα, στην τέταρτη φιλοσοφικά. Τέλος, στην πέμπτη ενότητα υπάρχουν λίγα μόνο σουρεαλιστικά ποιήματα και συγκεκριμένα οκτώ, τα οποία όταν γίνουν περισσότερα, 30 με 40 περίπου, θα μπουν σε ένα αυτόνομο βιβλίο με τον ίδιο τίτλο ‘’Βραχνός Προφήτης’’ για χάρη του φίλου μου, Θανάση Παπακωνσταντίνου».

Κομμάτι του εαυτού του ό,τι γράφει

Όσον αφορά τον χρόνο που χρειάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί το βιβλίο, υπολογίζεται γύρω στον ένα χρόνο. Επίσης, υπογραμμίζει εμφαντικά πως σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε γράφει, είναι κομμάτι του εαυτού του, καθώς όλα τον αντιπροσωπεύουν τον ίδιο, αν και για λόγους ομοιογένειας χωρίστηκαν σε ενότητες.

Οι καθημερινές επαφές ως πηγή έμπνευσης

«Τα πάντα επηρεάζουν την συγγραφική μου πένα, από τα συνθήματα στους τοίχους μέχρι τα τραγούδια που ακούω και τα βιβλία που διαβάζω, οι συνομιλίες μου με ανθρώπους, τα προσωπικά μου βιώματα, αλλά κι εκείνα που μου στερούν άλλοι άνθρωποι. Τους τελευταίους μήνες συχνάζω σε ένα καφενεδάκι όπου μου λένε ιστορίες κι εγώ γράφω ποιήματα», όπως δηλώνει.

«Ο κύριος Cogito και το μαύρο σύννεφο πάνω από τη χώρα» και «Ποιήματα με ρίμες από της πηγής τις κρήνες»

Κλείνοντας κάνει μνεία σε όσα θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένα γνωστοποιεί πως μέχρι τέλος του χρόνου θα δημοσιευτούν επίσης τα βιβλία «Ο κύριος Cogito και το μαύρο σύννεφο πάνω από τη χώρα», όπως επίσης και «Ποιήματα με ρίμες από της πηγής τις κρήνες».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Βιβλίο
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβείο Μπούκερ 2024: Αυτή είναι η βραχεία λίστα – Φαβορί ο Πέρσιβαλ Έβερετ

Έξι συγγραφείς επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή. Πέντε γυναίκες, οι Χάρβεϊ, Κούσνερ, Μ…