Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα «Τρικυμία» για το φλιτζανάκι του καφέ!

«Τρικυμία» για το φλιτζανάκι του καφέ!

0

Από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% – Είδος πολυτέλειας ο καφές…


Φόβοι ότι το μέτρο θα φέρει εστίαση δύο ταχυτήτων  – Έρχεται το τέλος των παραδοσιακών καφενείων;


«Τρικυμία» στο φλιτζανάκι του καφέ έφερε η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου από 13% σε 24%! Έντονος είναι ο προβληματισμός αν θα συνεχίσει να σερβίρεται ο καφές στα καφέ και καφετέριες ή θα κυριαρχήσει η τάση του take away καθώς ο καφές στο χέρι έχει 13% ΦΠΑ, ενώ ο σερβιρισμένος 24%! Στον κλάδο ενισχύονται οι φόβοι ότι η αύξηση που θα μετακυλιστεί στους πελάτες θα μειώσει την κατανάλωση ενώ θα οδηγήσει στον …θάνατο του παραδοσιακού καφενείου, μιας και το καφενείο στην Σμίνθη θα φτάσει να πουλά τον καφέ όπως στην οδό Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη!


Η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου

 

Ο πρόεδρος του σωματείου καφέ – μπαρ Χαράλαμπος Δαργανάκης

Είδος πολυτέλειας ο καφές…

Τη δυσαρέσκεια των συναδέλφων του μεταφέρει ο πρόεδρος του σωματείου καφέ – μπαρ Ξάνθης Χαράλαμπος Δαργανάκης επισημαίνοντας ότι είναι σε διαβούλευση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για την πολιτική που θα ακολουθήσουν μετά την νέα αύξηση του ΦΠΑ: «Δεν μπορούμε για άλλη μια φορά να απορροφήσουμε την αύξηση γιατί έχει ήδη αύξηση η αγορά του καφέ. Εκτιμώ ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον στα  50 λεπτά αλλά θα ξέρουμε περισσότερα. Όλοι θα διαμαρτύρονται ότι ανεβάσαμε τον καφέ αλλά η κυβέρνηση ευθύνεται γι αυτό. Αυξάνουν το ΦΠΑ για μας ή για τον τουρίστα. Στην Ιταλία ο εσπρέσο έχει  1,20 με ΦΠΑ 2% . Δεν έχουν τουρισμό η Ιταλία; Είναι λάθος να θεωρείται ο καφές  είδος πολυτελείας και να έχει φόρο όπως τα αλκοολούχα. Ακούμε τους πελάτες μας που λένε. Ένα καφέ έχουμε κι αυτόν πρέπει  να τον κόψουμε. Η επιβάρυνση γίνεται μεγαλύτερη γιατί υπάρχει ακρίβεια και στα βασικά είδη διατροφής», σημειώνει ο κ. Δαργανάκης.

Εστίαση δύο ταχυτήτων – Το τέλος των παραδοσιακών καφενείων;  

Όπως αναφέρει η πρόεδρος  της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου αυτός ο διαχωρισμός σε σερβιρισμένο καφέ και μη με διαφορετικούς συντελεστείς ΦΠΑ θα επιφέρει αναταραχή στην εστίαση και θα την μετατρέψει σε εστίαση δύο ταχυτήτων ενώ όπως σημείωσε θα ενισχύσει τον «ανθρωποφαγισμό» μεταξύ των συναδέλφων: «Εμείς σαν ΠΟΕΣΕ έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο μέτρο που θα οδηγήσει σε εστίαση δυο ταχυτήτων. Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης που θα κληθούν να τον εφαρμόσουν, θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή, δεδομένου ότι η διεθνής τιμή του καφέ το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί στην μεν ποικιλία Arabica κατά 17% στη δε ποικιλία Robusta κατά 50%! Δεν μπορεί να απορροφηθεί με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση τιμών την οποία δεν θα καρπωθεί η επιχείρηση αλλά θα την αποδώσει. Έως και 50 λεπτά τουλάχιστον θα είναι η αύξηση. Επιπρόσθετα η δράση φέρνει αντίδραση. Ο επιχειρηματίας θα επιλέξει αυτό που τον συμφέρει για να επιβιώσει. Αν δει ότι έχει μείωση της κατανάλωσης θα το μετατρέψει σε take away. Δεν θα σερβίρει καφέ. Αυτό ενισχύει τον ανθρωφαγισμό μεταξύ των συναδέλφων αλλά και οδηγεί στο να μην υπάρχει σερβιριζόμενος καφές. Θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα παραδοσιακά καφενεία που θα χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις. Θα έχουμε το καφενείο στον Δαφνώνα να σερβίρει καφέ με τον ίδιο ΦΠΑ, όπως στην Αθήνα».

Καφές: Πως διαμορφώνονται οι νέες τιμές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ, ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ.

Επίσης ο ελληνικός καφές που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ θα πωλείται τουλάχιστον 2,80 ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην τελική ευθεία για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων και η Ξάνθη

Στο «Ε» μιλά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ξάνθης, Νίκος Γρηγοριάδης αναφορικά με τ…