Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το έντομο πυραλίδα απειλεί τις πιπεριές στα χωριά του Τοπείρου

Το έντομο πυραλίδα απειλεί τις πιπεριές στα χωριά του Τοπείρου

0

Εκδόθηκε  Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την ΠΕ Ξάνθης


Τοποθετήθηκαν παγίδες σε Κεντητή, Εράσμιο και Θαλασσιά – Αυξητική τάση παρουσιάζει  η πυραλίδα – Συστάσεις προς τους παραγωγούς


Δελτίο για τον κίνδυνο προσβολής των κηπευτικών και ιδιαίτερα της πιπεριάς από το έντομο πυραλίδα (Ostrinia nubilalis), εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Καβάλας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων.

Έχουν τοποθετηθεί παγίδες που ανιχνεύουν και καταγράφουν τον αριθμό των πυραλίδων

Όπως μας ανέφερε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Ξάνθης Ανδρέας Καμαριανάκης έχουν τοποθετηθεί ειδικές παγίδες στις καλλιέργειες που ανιχνεύουν και καταγράφουν  τον πληθυσμό των πυραλίδων από το στάδιο των προνυμφών και όταν διαπιστωθεί ότι υπερβαίνει κάποιο αριθμό ειδοποιείται ο παραγωγός να ψεκάσει με ειδικό εντομοκτόνο.

Τι είναι η πυραλίδα  – Πού τοποθετήθηκαν παγίδες

Ο επιβλαβής οργανισμός, αν και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του αραβόσιτου, προσβάλει και την πιπεριά ιδιαίτερα σε περιοχές όπου συνυπάρχουν οι δύο καλλιέργειες.

Για αυτό το λόγο το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών σε συνεργασία με τη Δ.Α.Ο.Κ Ξάνθης, για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου, εγκατέστησε δύο φερομονικές παγίδες στο δήμο Τοπείρου (Κεντητή, Εράσμιο) όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η βιομηχανική πιπεριά και μία  παγίδα έχει τοποθετηθεί σε καλλιέργεια αραβόσιτου στην περιοχή Θαλασσιάς του ιδίου Δήμου.

Η παρακολούθηση και καταγραφή του πληθυσμού του εντόμου είναι εβδομαδιαία και πραγματοποιείται από γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας (Δ.Α.Ο.Κ ΞΑΝΘΗΣ). Η εγκατάσταση του δικτύου των παγίδων έγινε τέλη Μαΐου (30-05-2024). Η πρώτη καταγραφή της πτήσης του εντόμου έγινε στα μέσα Ιουνίου στην καλλιέργεια του καλαμποκιού και αργότερα στα τέλη Ιουνίου στην καλλιέργεια της πιπεριάς.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων, σύμφωνα με επιτόπιες παρατηρήσεις και με βάση τις συλλήψεις η δεύτερη γενεά της πυραλίδας έχει ξεκινήσει νωρίτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά παρουσιάζοντας αυξητική τάση. Επίσης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες προσβολές σε καρπούς πιπεριάς.

Οι προνύμφες της 2ης γενεάς τρέφονται είτε στο στέλεχος είτε στον καρπό της πιπεριάς.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι τα παρακάτω :

  • Δημιουργία οπών στο στέλεχος και λεπτής σκόνης στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού κατά την είσοδο των προνυμφών στον καρπό .
  • πρόωρη ωρίμαση του καρπού, πτώση και μετέπειτα σάπισμά του με την επίδραση διαφόρων παθογόνων.

Συνέπεια των προσβολών είναι η υποβάθμιση σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου είδους.

Τι προτείνετε στους παραγωγούς

Οι παραγωγοί οφείλουν να παρακολουθούν εντατικά την καλλιέργεια για την παρουσία προσβολών από τις προνύμφες στον καρπό ώστε να γίνει έγκαιρα και εφόσον χρειαστεί, η επέμβαση με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (στάδιο μέγεθος καρπού μεγαλύτερο από το μισό). Ιδιαίτερη προσοχή στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την τελευταία εφαρμογή έως τη συγκομιδή.

Η καλλιεργητική περίοδος για την πιπεριά στις αγροτικές περιοχές της Π.Ε Ξάνθης εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται μία καλή παραγωγή για τη φετινή περίοδο. Ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων καθώς και η τήρηση των οδηγιών της ετικέτας συμβάλουν σε υψηλότερες ποιοτικές και ποσοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…